mario_a4 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam, Dzisiaj przy -16 odpaliłem samochód i po ok. 5 min dodałem lekko gazu do 2tys. obrotów aby się rozgrzał i zaczeła migać kontrolka od oleju. Gdy wysiadałem z auta zauważyłem rozlany olej spod silnika. Co może być przyczyną? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuje. Pozdrawiam
Bartoszzz Opublikowano 3 Stycznia 2016 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Sprawdź oring przy chłodniczce oleju (przy filtrze oleju). Pewnie ze starości i przez mróz się rozleciał.
radi88PL Opublikowano 3 Stycznia 2016 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Pewnie to samo co u mnie najpewniej zapchana odma i wywalilo olej na zewnatrz.
Mateuszek1001 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Opublikowano 3 Stycznia 2016 A nie przywaliłeś gdzieś michą ? Trzeba podnieść i zlokalizować skąd sie leje, co tu dużo mówić.
mario_a4 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ok, dzięki. Pójdę zlokalizuje mniej więcej skąd jest wyciek. Nie, nie przywaliłem w nic
radi88PL Opublikowano 3 Stycznia 2016 Opublikowano 3 Stycznia 2016 U mnie wywalilo gdzies z tylu silnika dokladnie nie wiem skad zachlapana jest tez grodz silnika wiec mozliwe ze z uszczelki pod napinaczem lub dekla zaworów.
Dev Opublikowano 3 Stycznia 2016 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Oring pod chlodniczka obstawiam nic innego 038 117 070 A
mario_a4 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Patrzyłem teraz (chociaż jest ciemno) mokry silnik pod filtrem oleju. Pod chłodniczką sucho. Sprawdzałem jeszcze bagnetem sucho na maxa. W tygodniu zaciągnę go do mechanika i dam znać. Dodam, że ok. 3 tyg. temu wymieniałem olej i filtr oleju. Jak narazie dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez mario_a4
kandrzej Opublikowano 6 Stycznia 2016 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Uszczelka chłodniczki oleju, tak jak wyżej koledzy napisali. Straciła swoje właściwości pod wpływem temperatury i ze starości, a ciśnienie oleju zrobiło resztę. Jestem po jej wymianie.
mario_a4 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2016 Witam już naprawiona mieliście racje uszczelka od chłodniczki oleju.
Rekomendowane odpowiedzi