kiedrus Opublikowano 28 Stycznia 2016 Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Witam forumowicze Mam od pewnego czasu taki właśnie problem, że pedał od hamulca jest strasznie twardy i słabiej hamuje.Jak użyję dużej siły to zblokuje koła i załączy sie ABS i auto stanie.Wcześniej było dobrze. Dwa tygodnie temu wykruszył się zbiorniczek na łączeniu i jeździłem z tym do teraz.Wczoraj zbiorniczek został wymieniony, płyn hamulcowy w całym układzie też. Hamulce odpowietrzone, ale problem nie ustał.Czasami działają normalnie a czasami nie. Czytałem forum i sprawdziłem czy nie ma wody w serwo. Nic nie było. Sprawdziłem węże i jak się odłączało wężyk od serwo to uchodziło cisnienie.Rozebrałem tą część: ( http://chomikuj.pl/kiedrus93/Galeria/12659803_935585619863676_860587527_n,5211323243.jpg ) i w środku było takie coś: ( http://chomikuj.pl/kiedrus93/Galeria/12648004_935585643197007_1022646719_n,5211323246.jpg ) Wie ktoś może co to takiego? Było zblokowane w rurce kolo opaski na plaski śrubokręt i wyjąłem to. Hamulec jakby delikatnie lżej chodzi ale to nie jest jeszcze to.Może macie jakieś pomysły co robic? Nie chciałbym wymieniać serwa na ślepo.Dzieki za podpowiedzi Edytowane 2 Lutego 2016 przez kiedrus
kiedrus Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Opublikowano 2 Lutego 2016 Napraw linki do zdjęć. Wrzuciłem link do chomika bo z innych źródeł szybko wygasały. Może jakis pomysł co to takiego?
magoo Opublikowano 3 Lutego 2016 Opublikowano 3 Lutego 2016 Podjedź do kogoś na warsztat i niech sprawdzi Ci vakuometrem czy jest dobre podciśnienie w układzie. Bez odpowiedniej wartości podciśnienia nie masz właśnie wspomagania hamulców i stąd twardy pedał
kiedrus Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Opublikowano 3 Lutego 2016 Podjedź do kogoś na warsztat i niech sprawdzi Ci vakuometrem czy jest dobre podciśnienie w układzie. Bez odpowiedniej wartości podciśnienia nie masz właśnie wspomagania hamulców i stąd twardy pedał Czekam do 10-tego i robie hamulce z tyłu bo się skończyły i wtedy posprawdzam wszystko u mechanika. Najgorsze jest to że raz przez caly dzień hamulce działają dobrze a czasami pedał robi sie twardy.. Masakra bo czasami na swiatłach trzeba uważać.. A wiesz może co to na zdjęciu?
magoo Opublikowano 3 Lutego 2016 Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) Niestety nie pomogę Ci w zidentyfikowaniu tego elementu co znalazłeś Edytowane 3 Lutego 2016 przez magoo
cabanmat Opublikowano 3 Lutego 2016 Opublikowano 3 Lutego 2016 Prosty test, który podejrzałem u zaprzyjaźnionego mechanika... Odpal auto, naciśnij stop, i dodaj gazu. Jeżeli pedał hamulca się zapadnie to oznaka, że vacum pompa (lepiej czy gorzej) ale działa... Albo vacumpompa, albo przewody podciśnienia do wymiany.. szczególnie idący do akumulatora podciśnienia jak i do serwa
kiedrus Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Opublikowano 5 Lutego 2016 Jutro wymieniam tylne hamulce tarcze, klocki i tłoczki z gumkami. Odpowietrze porządnie calość jeszcze raz i zobaczymy.. Wgl zauważyłem że ubywa mi płynu hamulcowego :/Gdzieś musi być wyciek i może dostaje się powietrze? Dlatego tak auto hamuje? Co Wy na to?
jospethe Opublikowano 5 Lutego 2016 Opublikowano 5 Lutego 2016 Nie zapomnij tylko po wymianie przemyć tarcz i klocków odtłuszczaczem
kiedrus Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Opublikowano 5 Lutego 2016 Nie zapomnij tylko po wymianie przemyć tarcz i klocków odtłuszczaczem Dzieki za przypomnienie ale odtłuszczacz już kupiony i nie zapomnę Kiedyś u mamy w Corsie wymieniałem i zapomniałem odtłuścić i potem głowiłem się czemu to nie hamuje
cabanmat Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 A trzeba odtłuszczać ?? Ja tylko przycierałem powierzchnie antykorozyjną np. w tarczach Otto Zimmermann
jospethe Opublikowano 7 Lutego 2016 Opublikowano 7 Lutego 2016 No ja jak nie przemyłem to hamulce były słabe bo klocek ślizgał się po tarczy. Po odtłuszczeniu hamulce żyleta.
kiedrus Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Opublikowano 7 Lutego 2016 Wyciek zlokalizowany Tylny zacisk przecieka. Wczoraj nie dokończyłem bo odpowiedniego imbusa nie mogłem znaleźć ale dziś mam nadzieje ze skończę i będzie wszystko działać Wyciek zlokalizowany Tylny zacisk przecieka. Wczoraj nie dokończyłem bo odpowiedniego imbusa nie mogłem znaleźć ale dziś mam nadzieje ze skończę i będzie wszystko działać Niestety wykrakałem.. Wszystko złożyłem do kupy. Niby jest okej ale po przejechaniu 5 km i paru hamowaniach kola się nagrzewają.. Jedno aż parzyło..Co to może byc?
maniekaudia4 Opublikowano 7 Lutego 2016 Opublikowano 7 Lutego 2016 Wyciek zlokalizowany Tylny zacisk przecieka. Wczoraj nie dokończyłem bo odpowiedniego imbusa nie mogłem znaleźć ale dziś mam nadzieje ze skończę i będzie wszystko działać Wyciek zlokalizowany Tylny zacisk przecieka. Wczoraj nie dokończyłem bo odpowiedniego imbusa nie mogłem znaleźć ale dziś mam nadzieje ze skończę i będzie wszystko działać Niestety wykrakałem.. Wszystko złożyłem do kupy. Niby jest okej ale po przejechaniu 5 km i paru hamowaniach kola się nagrzewają.. Jedno aż parzyło.. Co to może byc? zapowietrzony układ hamulcowy
kiedrus Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Opublikowano 9 Lutego 2016 Wyciek zlokalizowany Tylny zacisk przecieka. Wczoraj nie dokończyłem bo odpowiedniego imbusa nie mogłem znaleźć ale dziś mam nadzieje ze skończę i będzie wszystko działać Wyciek zlokalizowany Tylny zacisk przecieka. Wczoraj nie dokończyłem bo odpowiedniego imbusa nie mogłem znaleźć ale dziś mam nadzieje ze skończę i będzie wszystko działać Niestety wykrakałem.. Wszystko złożyłem do kupy. Niby jest okej ale po przejechaniu 5 km i paru hamowaniach kola się nagrzewają.. Jedno aż parzyło.. Co to może byc? zapowietrzony układ hamulcowy Jutro porzadnie odpowietrze. A jaki luz na kole powinien byc po wymianie lozysk tył? Jest jeszcze jedna opcja. Może nowe tarcze i klocki i wgl i hamulec ręczny jest ustawiony na tamto? Bo teraz dźwignia cieżej chodzi i moze lekko trzyma? Jestem po operacji odpowietrzania i dokręcenia łożysk bo był za duży luz. Jak na razie jest dobrze. Hamulce delikatnie są ciepłe ale to raczej normalne bo muszą się dotrzeć. Na początku przy hamowaniu ściągało na prawo ale już jest dobrze. Po jakimś czasie odpowietrzę znowu dla pewności I problem z twardym pedałem minął - prawdopodobnie woda w układzie i wyciek z zacisku. Temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi