kamilo Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Witam Mam 1.9tdi, silnik ma 240tys przebiegu Jaki olej kupić na dolewkę? Ostatnio przy wymianie oleju zalałem silnik Mobil Super S 10W40. Rozumiem że mam lać taki sam ? czy może można jakiś inny (Motul np.) ? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
zibizab Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Nie masz dużego przebiegu.Dolewaj takiego samego oleju,jakim zalaleś silnik. Ja bym wlal syntetyk.
kamilo Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Opublikowano 20 Listopada 2008 zalałem półsyntetykiem bo nie wiedziałem jaki był zalany wcześniej, uznałem że tak będzie bezpiecznie
Azunia Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Prawidłowo, dolewa sie takiego samego oleju. Jeśli lałeś syntetyk no należy dolać syntetyku. Jeżeli nie wiesz jaki był wcześniej używany, to najlepiej zapytaj sie osoby która go wymieniała.
kamilo Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Opublikowano 20 Listopada 2008 głównie chodzi mi nie o to czy można dolewać syntetyku do półsyntetyku (bo o tym wiem że nie można), tylko o to czy do Mobila (półsyntetyk) można dolewać np Motula (również półsyntetyk)
letallec Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Co za pytanie? Dolewa sie taki jaki jest zalany(zgodny z normami dla danej jednostki, ten sam producent). Jesli nie wiesz jaki jest, bo kupiłeś auto lub wymienili i nie powiedzieli, to jeszcze raz wymieniasz i juz wiesz.
Musashi Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 głównie chodzi mi nie o to czy można dolewać syntetyku do półsyntetyku (bo o tym wiem że nie można), tylko o to czy do Mobila (półsyntetyk) można dolewać np Motula (również półsyntetyk) nie powinno sie. chyba ze nie ma innego wyjscia - gdy jest sie w sytuacji podbramkowej lepiej wlac cokolwiek niz nic ale podkreslam nie powinno sie mieszac polsyntetykow z syntetykami. zalałem półsyntetykiem bo nie wiedziałem jaki był zalany wcześniej, uznałem że tak będzie bezpiecznie jak tobie turbina zygnie olejem po garach, to bedziesz wiedzial dlaczego sie tobie tylko wydawalo ze tak bezpieczniej
slaweq Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Pytanie co najmniej dziwne..., oczywiste, że zalewa sie taki sam jak jest w silniku
kamilo Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Opublikowano 20 Listopada 2008 ok dzięki za odp, chciałem się tylko upewnić Pozdro
Musashi Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 ty nie dolewaj tylko na syntetyka wymien
kamilo Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Opublikowano 20 Listopada 2008 a czemu akurat syntetyk? półsyntetyk nie dobry ?
Musashi Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 poczytaj sobie na forum jest mnostwo nt olejow. to taka fobia mechanikow przed stosowaniem syntetyka. turbina pracuje w sysokich temperaturach, a skladniki mineralne oleju lubia sie zestalac wytwarzajac smoly i nagary. uruchom wyobraznie co sie dzieje w lozyskach slizgowych twojej turbiny gdy zamiast oleju przeplywa przez smołka http://www.a4-klub.pl/smf/all_tdi_jaki_olej_do_tdi-t15435.0.html poczytaj ten watek
leoncjo Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Jakim sposobem musisz dolewać olej przy 240 kkm, ja mam na swoim juz prawie razy 2 ~ 420 kkm i miedzy wymianami co 15 tys ubywa mi 0,5 l .... coś jest nie tak. Może zamiast dolewać znajdź przyczyne ubytku .
Rekomendowane odpowiedzi