mefjiu Opublikowano 7 Lutego 2016 Opublikowano 7 Lutego 2016 Witam. Przy większych prędkościach na 5-tym biegu jest dość głośno. Krótką chwilę miałem Mondeo ST220 i z doświadczenia wiem, że szósty bieg rozwiąże ten problem. Czy w ogóle wychodziły z tym silnikiem skrzynie "szóstki"? Szukam po internecie, nie mogę znaleźć oznaczenia... Co prócz skrzyni musiałbym wymienić,(o ile byłaby taka możliwość)? Podkreślam- nie mam i nie chcę mieć quattro- o tym pełno na forum i w necie...
LukeCabrio Opublikowano 21 Marca 2016 Opublikowano 21 Marca 2016 Mam taki sam problem.... Moze jakiś posiadacz BFB + 6 bieg ośka zajrzy do naklejki serwisowej i sprawdzi kod skrzyni?
Bromchit Opublikowano 21 Marca 2016 Opublikowano 21 Marca 2016 Skrzynie 6 speed dla ośki 1.8T: HES, GEA
LukeCabrio Opublikowano 21 Marca 2016 Opublikowano 21 Marca 2016 Skrzynie 6 speed dla ośki 1.8T: HES, GEA :hi:
Bromchit Opublikowano 21 Marca 2016 Opublikowano 21 Marca 2016 Te skrzynie występowały tylko w BEX, nie wiem czy w BFB z napędem na przód, były montowane fabrycznie skrzynie sześciobiegowe. Co nie zmienia faktu, że skrzynia podejdzie
Dominik93 Opublikowano 21 Marca 2016 Opublikowano 21 Marca 2016 Skrzynie 6b do silnika o Kodzie bfb,przód napęd były montowane lecz to były rodzyneczki ale nie zmienia to faktu że były montowane
Bromchit Opublikowano 21 Marca 2016 Opublikowano 21 Marca 2016 Skrzynie 6b do silnika o Kodzie bfb,przód napęd były montowane lecz to były rodzyneczki ale nie zmienia to faktu że były montowane Być może, bynajmniej takiej informacji nie ma, ani w Etce ani w Elsie
mefjiu Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Opublikowano 23 Marca 2016 Skrzynie 6 speed dla ośki 1.8T: HES, GEA Skrzynia HES jest pod Quattro, przerobiłem ten temat
Bromchit Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 Skrzynia z Quattro to HER HES wg Etki to ośka.
LukeCabrio Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 http://workshop-manuals.com/audi/a4_mk2/power_transmission/6-speed_manual_gearbox_01e/0a1_front-wheel_drive/technical_data/gearbox_identification/code_letters_allocation_transmission_ratios_capacities/ dla 1.8t: HES od 12.03 do 12.04 GEA od: 07.02
mefjiu Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Opublikowano 23 Marca 2016 Na allegro i na szrotach szukałem i HES są do Quattro...
LukeCabrio Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 Kurcze, czyli tylko GEA? Reszta skrzyń jest pod traktory, co za tym idzie maja inne przełożenia... Chyba prościej będzie zrobić swap na kłatro, graty do tego walają się po allegro.
Bromchit Opublikowano 23 Marca 2016 Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Na allegro i na szrotach szukałem i HES są do Quattro... Napisałeś szukałeś, a czy oznaczenie skrzyni widziałeś na własne oczy czy tak mówili Ci handlarze ? Edytowane 23 Marca 2016 przez Bromchit
mefjiu Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) Podawali mi oznaczenia i numery skrzyń, nawet w Quattro, bo byłem gotowy kupić z całym napędem, dlatego mogę powiedzieć że jestem pewny, ale jeżeli chodzi o koszta przekładki na Quattro, to jak pogadałem z kilkoma mechanikami, to jest to niezbyt nieopłacalne, jeżeli oddawał bym do mechanika, bo nie mam sprzętu i umiejętności, żeby taką operację przeprowadzić, dlatego szukam skrzynki do ośki albo trzeba będzie zmienić auto na takie z szóstką. Edytowane 25 Marca 2016 przez mefjiu
Pawełek10 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Hej a może najpierw chcesz się przejechać takim autem z 6-stką i nie polecam skrzyni GEA mam ją sam wyje i nie można jej nigdzie dostać a obroty to różnica jakieś 200 obrotów między 5 biegową a 6 biegową narazie jestem na na etapie poszukiwań warsztatu Tak więc zostań przy 5biegach
mefjiu Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Myślałem, że będzie podobnie, jak w STeku z nadbiegiem i będzie ciszej. W 1.8T przy wyższych prędkościach jednak dźwięk silnika jest trochę uciążliwy dla uszu z tą skrzynią...
Dominik93 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Tak jak w temacie, lepiej 5b czy 6b? Jeśli miałbym szukać skrzyni 5b to jaki kod skrzyni byłby najlepszym wyborem do swapa? Bo jeśli 6b to innej możliwości jak Skrzyni Gea nie ma co szukać.
Rekomendowane odpowiedzi