Opublikowano 5 Marca 201610 l Witam wszystkich forumowiczów. Po długiej walce i pisaniu na forum że skrzynia niema czujnika prędkości i licznik nie pokazuje prędkości, dostawałem odpowiedzi że załóż nowy licznik od 2003 w górę albo da się to zrobić ale nikt nie chce napisać jak. To ja wam napisze na moim przykładzie jak ja to zrobiłem jak można zaoszczędzić pieniążki. Moje auto pochodzi z 2002 roku licznik po vinie także z tego roku. Z kostki ABS ciągniemy kabelek z pinu 33(sygnał prędkości) do zielonej kostki licznika na pin nr 5(wejście prędkościomierza) lub jeśli mamy kostkę od skrzyni multitronic (prostokątną nie wiem jak w okrągłej) na pin też nr5 Mam nadzieję że komuś pomogłem. Pozdrawiam.
Opublikowano 5 Czerwca 201610 l Dzięki ślicznie. Powinno zostać to podwieszone do działu problemy po swapie z multitronica.
Opublikowano 10 Czerwca 201610 l Autor W dniu 9.06.2016 o 18:44, Kefiro napisał: I licznik z 2002r działa? Tak działa bynajmniej u mnie. Edytowane 5 Lutego 20206 l przez polipropylen Brak czasu Na odbieranie telefonu.
Opublikowano 21 Września 20169 l Z kostki ABS ciągniemy kabelek z pinu 33 Masz na myśli wtyczkę na agregacie ABS?
Opublikowano 24 Września 20169 l Autor Z kostki ABS ciągniemy kabelek z pinu 33Masz na myśli wtyczkę na agregacie ABS? tak kolego z rej wtyczki zadzwoń to pogadamy
Opublikowano 20 Lipca 20179 l Panowie A co jeśli predkosciomierz mi działa tylko nie dziala tempomat bo ecu nie widzi predkosci to pociagniecie sygnalu z absu pomoże ?
Opublikowano 20 Lipca 20179 l Autor Z tego co pamiętam jeśli licznik nie będzie dostawał sygnału ze skrzyni bądź z abs-u nie zobaczy go ECU coś jest nie tak z komunikacją licznik-ecu. Nie wiem czy sygnał z absu do licznika jest ten sam co z licznika do ecu. Jeszcze jedna sprawa pomijając Tempomat. To że ecu nie widzi prędkości ma wpływ na pracę silnika może dla kierowcy jest nie odczuwalne ale dla silnika w jakimś tam stopniu jest bynajmniej u mnie kiedy ecu dostało sygnał prędkości to silnik juz w czasie jazdy nie szarpał. Proszę wybaczyć że nie mogę pomóc jeśli chodzi o pytanie odnośnie sygnału z abs-ecu
Opublikowano 1 Sierpnia 20179 l A co jeśli zmostkuje sygnał predkosci wchodzący do licznika z tym sygnałem który wychodzi z licznika ? No gdzies czytałem że być może w liczniku coś nie gra i nie daje sygnalu dalej Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 1 Sierpnia 20179 l Autor Szczerze niechce mówić tak i nie. Może się uda może nic nie będzie lub najgorsze coś się zjara :-S
Opublikowano 7 Marca 20188 l Panowie, nie chcę zakładać nowego tematu, więc podepnę się pod ten. Potrzebuję wyciągnąć sygnał prędkości pojazdu z ABS lub skrzyni. Mam B6 1.9 TDI AVF 2004r. Skąd najlepiej go pociągnąć wewnątrz auta? Potrzebuję pod moduł DRL z doświetlaniem zakrętów. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i sorki za odejście od tematu.
Opublikowano 7 Marca 20188 l A co ma Sygnal abs do skrętu ??? Musisz się raczej do czujnika polozenia kierownicy spiąć chyba ?Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 7 Marca 20188 l Kolego, ma to że moduł uruchamia doświetlanie zakrętów powyżej pewnej zdeklarowanej prędkości minimalnej pojazdu. Użytkownik poprzez specjalny program może sobie dowolnie zmieniać parametry. Po to właśnie potrzebuję sygnału prędkości pojazdu i to nie po CANbusie tylko sygnału fali prostokątnej. Edytowane 7 Marca 20188 l przez jackyq163 dodanie schematu
Opublikowano 7 Marca 20188 l Aha no jeśli do prędkości to tak Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 7 Marca 20188 l To samo używa radio do ściszania/podgłaśniania według prędkości pojazdu. Jest pod lewym dolnym słupkiem przy podstopnicy albo przy liczniku: - przewód biało/niebieski – zegary, wtyczka zielona pin 21 lub wtyczka T17b/17
Opublikowano 7 Marca 20188 l Dzięki! akurat sprawdzę sobie to bo hala mi nie działa, chociaż jest ustawiona na 5...
Opublikowano 2 Listopada 20187 l Panowie ten patent z tym kabelkiem z abs do licznika działa na 100% czy nie w każdym aucie? bo nie wiem czy warto się za to brać czy zostaje tylko zmiana wsadu lub licznika
Opublikowano 5 Listopada 20187 l Autor Kolego Miras95 co wcześniej była za skrzynia i co się zaczęło dziać? Kolega do mnie dzwonił i miał w benzynie i trzeba by było poszukać schematu ABS w który pinie jest wyjście prędkości. U niego było na innym i zaczęło chodzić. Z kabelka ze słupka brałem sygnał z hali to licznik miał 3s do setki więc podjąłem walkę z wyciągnięciem sygnału z ABS