Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Opinia o silnikach 1.8T w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przymierzam się do kupna Audi A4 b6 i szukam opinii jak to śmiga z silnikiem 1.8t.

Miałam wcześniej golfa 4 z tym silnikiem.

Na co zwrócić uwagę przy kupnie? Z jaką skrzynią? Ile pali w budzie kombi?

Jaka jest wasza ogólna opinia, plusy i minusy silnika? Polecacie czy nie?

Zastanawiam się jeszcze nad motorem 3.0i w tej samej budzie i nie wiem co wybrać.

Słyszałam opinie, że zdrowe 1.8t zachipowane bez problemu objedzie 3.0?

Podpowiedzcie co wiecie bo już się tyle naczytałam, że zaraz oszaleje chyba. :facepalm:

Z góry wielkie dzięki !! :D

Opublikowano

Miałaś już ten silnik więc powinnaś już troche wiedzieć na temat bo w a4 to dokładnie ten sam silnik tylko że troche inny osprzęt i wzdłuż zamiast w poprzek :) 3.0 bym nie brał bo ma sporo swoich bolączek, a 1.8t po samym programie odpycha się podobnie jak 3.0.

Opublikowano

1.8t objedzie jeśli 3.0 jest nie utrzymane znaczy się w 3.0 trzeba na dużo elementów zwrócić uwagę bo taki nie sprawny kolektor ssący potrafi zabrać nawet 50 koników. Wariatory lubią się wieszać i tęz mamy spadek mocy czy też same ustawienie rozrządu jest mega trudne i ważne (droge) jeśli jesteś bardziej skłonna ku oszczędność to polecam raczej 1.8t tańsze serwisowanie spalanie na podobnym poziomie. A motor 3.0 daje dużo frajdy fajny dźwięk lecz nie wielu mechaników sobie z nim radzi

PS. osobiście miałem wcześniej 1.8t bez problemowy silnik ;) teraz 3.0 koszty serwisowania duże ale za to wyposażenie się trochę rekompensuje :P

Edytowane przez Kruk_89

Opublikowano

Siemka

Od 2 lat mam a4 1.8t q 163 km spalanie miasto 10l.

Wymienione sprzęgło + dwumas i nic więcej się nie dzieje złego.

1.8 tańszy w utrzymaniu od 3.0.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie boję się przy 3.0 kosztów utrzymania.

Tyle że budy z 1.8t są dość słabo wyposażone właśnie i pies pogrzebany po środku, :P

Ale myślę, że jednak zdecyduję się na 1.8t!

150 koni mi wystarczy, byle by nie było mniej :P

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi!!

Opublikowano

150 to mało od razu mówię :) 3.0 ma również dzwiek, bo 1.8 to .....

Opublikowano

BFB Quattro "najdłuższa" skrzynia 6 biegów

BEX Quattro "najkrótsza" skrzynia tylko 6 biegów
AVJ pewnie to co BFB tylko 5 biegów
AMB nie mam pojęcia pewnie j.w.

A co do mocy to pojęcie względne można zachipować
W standardzie BEX najbardziej rozwojowy dwa IC większe turbo i wtryski

U mnie BEX pali 12, przy pełnej pycie około 15
Najmniejsze spalanie 10 litró

Edytowane przez Waść Kolorowość

Opublikowano

Siemka

Od 2 lat mam a4 1.8t q 163 km spalanie miasto 10l.

Wymienione sprzęgło + dwumas i nic więcej się nie dzieje złego.

1.8 tańszy w utrzymaniu od 3.0.

10/100 w mieście mówisz... mi w trasie rzadko tyle wychodzi, a co dopiero w normalnym mieście.

Kolega szukający niech się liczy z tym, że 1.8T z quattro pali średnio 12/100.

BFB Quattro "najdłuższa" skrzynia 6 biegów

BEX Quattro "najkrótsza" skrzynia tylko 6 biegów

AVJ pewnie to co BFB tylko 5 biegów

AVJ 5gang to podopne przelozenie na V co BEX na VI.

Opublikowano

1.8t bedzie lepszym wyborem 3.0 jest drogi w utrzymaniu

Opublikowano

1.8t tez zbytnio tani w utrzymaniu nie jest. Sprzęgło z dwumasem kolo 2 tyś trzeba liczy. Jak problemy z napinaczem to poczynajac od chinczykow za 500 do 2 tys za oryginał też wyjdzie. Jakby się zamarzył jakiś chip na stage I to ponad 1500 wyjdzie-tego nie jestem pewien. A tak to spoko odma, świeczki jakąś cewka, czyszczenie smoka i od wymiany do wymiany.

Opublikowano

dosłownie jakbym ja sam pisal ten temat :) szukam tego samego o 1.8T bo chyba 1.6 to za malo :( i tez mysle o bogatym wyposazeniu :) choc jesli nie ma duzych roznic to wolalbym b7

Opublikowano

Bierz 1.8 T nie ma co się zastanawiać, ustrzelić zadbane i serwisowane 3.0 jest bardzo trudno. V-ka zawsze będzie więcej palić. Mój BFB przed programem w 70% trasa palił 10,5 l LPG, teraz po sofcie niecałe 12, ale jazda często bardzo dynamiczna (czyt. wyprzedzam wszystko :P).

Co do minusów 1.8T:

- zapychanie smoka pompy oleju (zrobisz profilaktycznie czyszczenie michy i masz spokój do końca)

- czasami szwankuje napinacz łańcucha rozrządu

Generalnie silnik dosyć wytrzymały i podatny na mody.

Opublikowano

3.0 bedzie napewno droższy choćby przy ubezpieczeniu, corocznych płynach też. Palić bedzie też stosunkowo wiecej. Mam 1.8T i na trasie do 7 można zejść na wyścigi nie jeżdżę ale ja trzeba wyprzedzić to luz. Trzeba zwrócić za to uwage na łańcuszek, kondycje turbo i oczywiście na wszystko co zwiazane z olejem.

Wysłane z mojego P6000 5.0 01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

co do spalania to bym nie był taki pewien :P mam 9l/100km w mieszanym a nogi też nie mam lekkiej. Nie stety nie mam quattro :( gdyby było to spalanie by wzrosło o jakieś 1,5-2 litry. Co jeszcze jest na minus z 3.0 to katalizatory z przebiegiem 200k+ nie mal na pewno są do wymiany (lub do usunięcia fizycznie i z programu tańsza wersja ale nie ekologiczna i nie zgodna z prawem)

Opublikowano

Z minusów 1.8t: powyżej 300 kucy trzeba się bawić w kucizne a to już duże koszta hahaha. Ja innych minusów nie widzę w tym silniku bo wszystko jest tam proste i do zrobienia praktycznie we własnym garażu ;).

--------------------------------------------OOOO------------------------------------------

Opublikowano

Z minusów 1.8t: powyżej 300 kucy trzeba się bawić w kucizne a to już duże koszta hahaha.

nic z tego nie zrozumialem :)

Opublikowano

Taki żarcik ;)

--------------------------------------------OOOO------------------------------------------