tklimczak Opublikowano 21 Grudnia 2008 Opublikowano 21 Grudnia 2008 nie to są żarty .... jak już odczekasz pod garażem i ruszysz 5 metrów to można zgasić to ok, właśnie mam podobnie, odczekać na otwarcie dwóch bram i nigdy później nie chłodziłem....
nike21 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Opublikowano 21 Grudnia 2008 ja mam maks moment przy 3200rpm a moc przy 3800rpm wiec gdybym mial trzymac predkosc obrotowa miedzy maks momentem a moca to chyba bym zwariowal... :> z tego co ja wiem to najekonomiczniej jezdzic do osiagniecia obrotow maks momentu... pozniej zapotrzebowanie paliwa nie przedklada sie na osiagi... ja na zimnym jezdze do 2000-2500rpm delikatnie dozujac dawke paliwa... jak sie rozgrzeje to tak do 3500rpm a jak mam ochote przedmuchac pajeczyny z wydechu i rozruszac lopatki na turbawce to ciagne do 45000 :> pamietaj ze roznica miedzy benzyna a dieslem jest w sterowaniu silnika. benzyne sterujesz powietrzem otwierajac i zamykajac przepustnice a dawke paliwa dobiera komputer by uzyskac mieszanke najbardziej zblizona do stechiometrycznej... w dieslu pedalem gazu regulujesz dawke paliwa dlatego na zimnym nie mozna deptac do oporu rozgrzane 200bar z wtrysku uderzajace w denko tloka to zabojstwo! do tego dochodzi jeszcze smarowanie turbiny
lakusz Opublikowano 1 Stycznia 2009 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Więc tak jeśli chcesz jeździć oszczędnie to nie przekraczaj 2000 obr./min szybko wciskaj gaz i hamuj biegami. Diesel jest przystosowany do zmiany biegów przy niskich obrotach. pozdrawiam
Iverson Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Więc tak jeśli chcesz jeździć oszczędnie to nie przekraczaj 2000 obr./min szybko wciskaj gaz i hamuj biegami. Diesel jest przystosowany do zmiany biegów przy niskich obrotach. pozdrawiam i szykuj się na czyszczenie łopatek turbiny i mega nagarach w kolektorze dolotowym ,chyba diesel jest na tyle oszczędny , żeby sobie nie odmawiać dynamicznej jazdy- głupota
tklimczak Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Więc tak jeśli chcesz jeździć oszczędnie to nie przekraczaj 2000 obr./min szybko wciskaj gaz i hamuj biegami. Diesel jest przystosowany do zmiany biegów przy niskich obrotach. pozdrawiam niestety ta opinia działa na szkodę turbiny
MRoger Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 hmm czy to znaczy że powinienem jeździć pomiędzy 2700 a 4000
Iverson Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 ...hehe kox , oszczędzaj paliwo i kręć do 2000 tylko
marekg Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Instrukcja sugeruje zmianę biegu na wyższy po przekroczeniu 2000 obrotów. Redukcji należy dokonywać kiedy silnik przestaje równo pracować. Niezły harcore
MRoger Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Przy takiej jeździe (2500-4000) mój pali 8,5 na trasie nie powiem ... przyjemne to odmulanie turbiny ... ale tylko jak ceny ropy są takie jak ostatnio
kamilos_zelo Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 W związku z tematem mam jeszcze takie pytanie odnośnie jazdy na zimnym silniku. Chodzi mi o to czy od razu po uruchomieniu silnika, można jechać, czy chwilke poczekac az choć troszke temperatury nabierze. Np. po nocy jak go uruchomie to czekam te 3-5 minutek, bo słyszałem, że "tak trzeba" Wybaczcie brak mojej znajomości, ale to jest mój pierwszy samochód i chcę o niego dbać i jeździć jak najdłużej
Dev Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 zapal, oskrob szyby :polew: i jedz ale nie przekraczaj 2000 obr/min jak złapie 90 stopni możesz "pocisnąć"
Pawlo 2004 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Ja zawsze odpalam samochód i wracam do domu dopić kawke czyli jakieś 10 min sobie mój klekocik pochodzi i jak przychodze to w samochodzie mam juz ciepło i wszystkie szyby odmrożone Oczywiście wystarczą te 3 minutki ale ja jestem z zasady wygodny i lubie jechać w cieple Wtedy nie ma juz problemów z cięzkim wciskaniem biegów czy cos takiego tym bardziej ze podobno po -20*C zapowiadaja
marekg Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Obecnie zalecane jest ruszanie natychmiast po uruchomieniu silnika, odradza się rozgrzewanie na postoju na wolnych obrotach. Z jednej prostej przyczyny - smarowanie jest gorsze. Ruszenie z miejsca a zatem i zwiększenie prędkości obrotowej skutkuje szybszym "zaolejeniem" wszystkich zakamarków silnika. Stara szkoła mówi o kilkuminutowych grzaniu na wolnych obrotach ale przy dizsiejszych silnikach i olejach raczej skłaniałbym się ku ruszaniu z miejsca bez terkotania w miejscu. W trakcie jazdy silnik szybciej się nagrzeje co wpłynie na zużycie paliwa a i na kondcję samego silnika.
kamilos_zelo Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 dziekuje bardzo za fachowe porady:) na zimnym silniku i tak starałem sie go nie przyciskac za mocno, bo mam w automacie, no i wiadomo ze on sobie zredukuje a co za tym idzie odrazu wyższe obroty :/ więc generalnie go nie dusze no chyba ze osiągnie 90 stopni ale i tak nie lubie krecic silnika za wysoko, bo wg. mnie nie ma sensu. Do Klubu zapisałem sie dzisiaj, ale gwarantuje ze pare postów nie zakonczy mojej kariery na forach:)
Rekomendowane odpowiedzi