Motal Opublikowano 1 Września 2015 Opublikowano 1 Września 2015 Jestem całkowicie zielony w tym temacie. Możecie polecić jakiś zestaw kosmetyków do lakieru LZ5A i powiedzieć jak tego używać? Chciałbym się zamknąć w 150zł.
Rafał Wróblewski Opublikowano 5 Lutego 2016 Opublikowano 5 Lutego 2016 Witam przestawiam zestaw jaki skomponowałem do mojej lalki o kolorze LX7Z z lekkimi defektami Prosze o podpowiedzi i porady ") Mycie - NXT Generation Car Wash +Microfiber Wash Mitt Przygotowanie powierzchni - MEGUIARS SMOOTH SURFACE CLAY STARTER KIT , do usuniecia zarysowań Ultimate Compound Polerowanie – ? tutaj znak zapytania co polecacie Wosk- Meguiar's Paint Protect –bądź co polecacie , czy wosk trzeba polerować maszynowo czy ręcznie i jakich ręczników do polerowania używać ? Konserwacja -Gold Class Premium Quik Detailer Co do zabezpieczenia powłoki szyb ? Jakie aplikatory polecanie i ręczniki do czyszczenia, do tych kosmetyków?
Rafał Wróblewski Opublikowano 25 Lutego 2016 Opublikowano 25 Lutego 2016 Witam, przeszukałem trochę forum, te jak i inne,strony detalingowe i tak dalej.Stworzyłem własny zestaw kosmetyków do swojego auta. Pojazd to audi a4 b6 kod lakieru LX7Z Dolphin Gray Metallic, lakier nie w najlepszym stanie kilka otarć na przednim zderzaki,koliste zarysowani itp.Przestawiam zestaw proszę o parady i wskazówki lub co by innego zastosować w zamian tego co podałem .1.Szyby - SHINY GARAGE GLASS CLEANER 500ML lub z megurias ten preparat do szyb + mikrofibra czy ma znaczenia jakaś gramatura + ściereczka do szyb2.Silnik, nadkola, cała karoseria - Autobrite Citrus Wash Multi MPC3. Felgi - Autobrite Very Cherry Wheel Cleaner Non Acid4.Mycie auta – NXT Generation Car Wash +Microfiber Wash Mitt5.Przygotowanie powierzchni - MEGUIARS SMOOTH SURFACE CLAY STARTER KIT , do usuniecia zarysowań Ultimate Compoun6.Polerka – Deep Crystal Polish7.Woskowanie - NXT Generation Tech WaxDla utrzymania stworzonego efektu pomiędzy następnymi umyciami 2 produkty:- Quik Detailer lub NXT Generation Speed Detailer – usunięcie lekkich zabrudzeń- Quik Wax lub NXT Generation Spray Wax – uzupełnienie woskowej ochrony8. Plastiki -POORBOYS WORLD NATURAL LOOK , ADBL APC9.Tapicerka – środek z megurias MEGUIARS Carpet & Upholstery Cleaner10 Skóry - panowie tu chodzi mi kierownice i mieszek zamiany biegów co polecicie ?11 Plastiki zewnętrzne ?12 i panowie jeszcze jedno pytanko co do elementów chromowanych ? czyli obwódki w koło szyb jaki i di grilaplus mikrofibry aplikatory czy polecacie jakieś konkretne marki ?czekam na wasze propozycje i zmiany
cysiek18 Opublikowano 28 Marca 2016 Opublikowano 28 Marca 2016 Co myślicie o zestawie na początek: 1. Mycie aktywną pianą + myjka ciśnieniowa, 2. Mycie ręczne, dwa wiadra - DURAGLOSS CAR WASH CONCENTRATE 901 + rękawica ShowCarShine Microfiber Beige 3. Dekontaminacja - CAR PRO IRONX 500ML LEMON 4. Glinka - GYEON Q2M Clay 100g 5. Cleaner - DURAGLOSS 652 PRE CLEANER 6. Wosk - Collinite 476 + aplikator ShowCarShine SOFT FOAM Plus ścierki z mf i aplikatory
biellun Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Witam, chciałbym poznać waszą opinię na temat płynów ktore wybralem. Chcę zaznaczyć że dopiero rozpoczynam przygodę z ,etapowym, myciem autka. Do tej pory bylo to uzycie jednego plnu i spłukanie. Kolor lakieru to czarny metalik. Nadwozie: Auto Finesse Avalanche Snow Foam 5L aktywna piana Auto Finesse Lather Car Shampoo 500ml szampon GYEON Mitt rękawica z prawdziwej wełny strzyżonej Auto Finesse Iron Out 500ml DO CZYSZCZENIA FELG! - bede stosowac do felg i innych uporczywych zabrudzen na lakierze w szczegolnosci przy progach Auto Finesse Citrus Power usuwa owady 1L Pózniej Auto Finesse Revive Trim Dressing 500ml TWORZYWA! I na koniec Auto Finesse Tripple - All In One Polish 250ml Fotele Auto Finesse Hide Leather Cleanser 500ml Auto Finesse Hide Leather Conditioner ODŻYWKA SKÓR Jakie mikrofibry proponujecie? Czym nakladac Tripple - all in one polish? Chyba na poczatek starczy butelek ... bo i cena zwala z nog hehehe
FroS-t Opublikowano 4 Czerwca 2016 Opublikowano 4 Czerwca 2016 (edytowane) Avalanche - super, Szampon możesz kupić tańszy np Chemical Guys Citrus Wash and Gloss lub coś z Soft99 może.... Iron Out bardzo dobry ale stosuj go raczej okresowo, albo np do dłuższej trasie do częstego mycia lepiej wziąć zielona Tuge, ceną i jakością działania bije na głowę konkurencje Auto Finesse Revive bardzo dobry - polecam, sam używam, super kropelkuje i trzyma się długo na plastikach czy to grill czy kratki halogenów do skóry albo to co napisałeś albo Chemical Guys lub Colourlock praktycznie każda firma produkująca kosmetyki ma w swojej ofercie zestaw do skór, ja teraz mam Chemical Guys, Cleaner jest całkowicie bezzapachowy , odzywka ma lekki zapach skóry Auto Finesse Citrus Power mega czy to robale czy inne zabrudzenia, warto to mieć w swoim arsenale..... Do wnętrza bardzo fajne mikrofibry Chemical Guys Chubby do polerowania karoserii np Chemical Guys Elite lub cos podobnego fajnie jakby miały gramaturę koło 500g/m2 albo i więcej, rękawica do mycia ok Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez FroS-t
Rado6 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Witam chciałbym abyście polecili mi na początek dobry, ale podstawowy zestaw do mojej białej perełki. Generalnie stan lakieru jest w dobrym stanie, a mam już dość kurzu i częstego mycia na myjkach bezdotykowych po których i tak zostają zacieki (choć na białym z daleka mniej widoczne;p) Przejrzałem już trochę tematów i co temat to inny zestaw. A co na biały lakier? ma to jakieś znaczenie. Co do kosmetyków to chciałbym oczywiście sukcesywnie zwiększać zestaw, ale na początek chciałbym zainwestować w: 1) Szampon 2) wosk 3) rękawica - tutaj widziałem dużo pozytywnych opinii na temat rękawic carpro z wełny owiec merynos, słuszne, czy wystarczy coś tańszego? 4) ręcznik do wysuszania 5) coś do czyszczenia alufelg 5) dodatkowo jakieś ściereczki, aplikatory, szczotki do felg itd z czasem, a właściwie za niedługi czas: 6) glinkę W co jeszcze należałoby zainwestować wcześniej czy później? Chciałbym jeszcze dodać, że największy problem mam chyba z owadami lepiącymi się niemal od razu po umyciu na zderzaku w szczególności, da radę jakoś temu zapobiec? dzięki za wszystko propozycje
acecoupe Opublikowano 17 Czerwca 2016 Opublikowano 17 Czerwca 2016 owady nie przyklejają się mocno na przodzie na nawoskowanej powierzchni
MortPL Opublikowano 5 Lipca 2016 Opublikowano 5 Lipca 2016 Potrzebuję dokładnie umyć moje autko, gdyż od czasu zakupu nie udało mi się nigdy domyć go idealnie domowymi sposobami. Jest to dosyć chyba trudny do utrzymania lakier - 8A/Z5A lub w katalogu Audi jako 8A8A - perłowy niebieski Tiefsee. Przeczytałem dokładnie cały temat i nie tylko. Prośba do Was o podpowiedź czy dobrze wybrałem: 1.mycie: Szampon:Duragloss 901 Odżywka: Poorboy's World Black Hole Show Glaze Myjka: rękawice do mycia Microfiber Wash Mitt lub Wet Wet Look Artemis lub CAR PRO WOOL WASH MITT 2.usunięcie smoły i opiłków MAC SERIEN PRICKBORT MAC 124 - 1L (smoła) SNB,SANEGO SANESOLV EXTRA 1L (tłuszcze smoły itp) nie dostępny CAR PRO IRONX 500ML (metaliczne) Czym to aplikować/myć? 3.glinka ValeyPRO Yellow Clay Bar 4.mycie + osuszenie Duragloss 901 + Monster Shine FLuffy Dryer/MICROFIBER MADNESS DRY ME CRAZY 64X42CM Myjka: rękawice do mycia Microfiber Wash Mitt lub Wet Wet Look Artemis lub CAR PRO WOOL WASH MITT 5.cleaner DODO Juice Supernatural Micro Prime Cleaner -pad gąbkowy albo bawełniany (jaki?) 6.wosk DODO Juice Rain Forest Rub lub DODO Juice Blue Velvet (pytanie wosk twardy czy miękki?) aplikator gąbkowy, tzw. słoneczko - np. Meguiars'a (2szt) 7.Felgi Tenzi En-Jee - Płyn do mycia felg można chyba po prostu szamponem? potem wosk FK 1000p lub CG Wheel Guard lub PB Wheel Sealant (który?) +aplikator gąbkowy jaki? 8.Wydech MOTHERS MAG & ALUMINIUM POLISH 141g potem wosk FK 1000p Jakie aplikatory do polerowania i woskowania wydechu? Wewnątrz Wnętrze Audi mam jasne beżowe - skóry. PW/PB Natural Look - Do Plastiku + aplikator bawełniany GLIPTONE ZESTAW GT12, GT11 - do skóry + mikrofibra Potrzebuję jeszcze coś do usuwania trudnych zabrudzeń z tworzyw plastikowych i plastikopodobnych, tak aby ich nie uszkodzić. Przykładowo plastiki na drzwiach pobrudzone od asfaltu/gumy. Plastiki też są jasne beżowe. Z góry dziękuję za sugestie i pomoc! Byłbym bardzo wdzięczny za doradzenie co do pielęgnacji auta (post wcześniej). Najchętniej zakupiłbym już chemie i działał w weekend. Postaram się zamieścić relacje początkującego - może kogoś zainteresuje.
Denis Opublikowano 5 Lipca 2016 Opublikowano 5 Lipca 2016 W całym tym arsenale chemii zabrakło podstawowej rzeczy... a fibry? Od siebie zaproponuję zupełnie inny zestaw: Szampon: ADBL Shampoo lub Presta Sudzz Rękawica: jeśli Cię stać to Car Pro (równie dobrej alternatywy nie znam) Glinka: może być Valet Pro ew Bilt Hamber Regular Smoła: Prixport lub Iron X Ręcznik: budżetowo Fluffy, na pełnym kocie: Chemical Guys Mamuth Cleaner i wosk: z racji że chcesz zabezpieczyć i felgi, nie widzę lepszej drogi jak kupić Fusso i położyć go na jałowy lakier Wnętrze: Natural look Skóry: Meguiars Leather cleaner and conditioner Dokup dodatkowo APC Red Devil i wspomniane przeze mnie wcześniej mikrofibry (i aplikatory typu słoneczka) Powodzenia!
Stich Opublikowano 5 Lipca 2016 Opublikowano 5 Lipca 2016 smoła pickbortosady metaliczne ironxdo smoły prickbort jest genialny i póki co nie znalazłem zamiennikado osadów metalicznych jednak polecałbym polski produkt unique aresUważam, ze dorównuje produktowi od car pro a dodatkowym autem jest to ze od butelki przez etykiete az do samego produktu made in Poland
wlodek_797 Opublikowano 7 Lipca 2016 Opublikowano 7 Lipca 2016 Witam Posiadam czarne audi dokładnie ebonyshwarz. Posiadam taki zestaw: ADBL Shampoo Pro Meguiar's ScratchX 2.0 Meguiar's Ultimate Polish Meguiar's Professional Paste Wax Meguiar's Quik Detailer Shiny Garage Interior Cleaner 500ml + Shiny Garage Interior Quick Detailer 500ml No i coś tam do felg też mam. Doradzi ktoś co jeszcze powinienem mieć w zestawie? Jaka glinke dla kogoś kto by pierwszy raz uzywał jej doradzicie? Co do zamaskowania rys? Jakie aplikatory polecacie? Wszystko ma być ręcznie aplikowane
sosnos Opublikowano 7 Lipca 2016 Opublikowano 7 Lipca 2016 Panowie, od niedawna jestem użytkownikiem B7 i zaciekawił mnie wasz wątek, nie wiedziałem że dbanie o auto od tej strony jest tak rozbudowane i bardzo ciekawe. Chciałbym podpytać co sądzicie o kosmetykach firmy CarChem?
MortPL Opublikowano 8 Lipca 2016 Opublikowano 8 Lipca 2016 W całym tym arsenale chemii zabrakło podstawowej rzeczy... a fibry? Od siebie zaproponuję zupełnie inny zestaw: Szampon: ADBL Shampoo lub Presta Sudzz Rękawica: jeśli Cię stać to Car Pro (równie dobrej alternatywy nie znam) Glinka: może być Valet Pro ew Bilt Hamber Regular Smoła: Prixport lub Iron X Ręcznik: budżetowo Fluffy, na pełnym kocie: Chemical Guys Mamuth Cleaner i wosk: z racji że chcesz zabezpieczyć i felgi, nie widzę lepszej drogi jak kupić Fusso i położyć go na jałowy lakier Wnętrze: Natural look Skóry: Meguiars Leather cleaner and conditioner Dokup dodatkowo APC Red Devil i wspomniane przeze mnie wcześniej mikrofibry (i aplikatory typu słoneczka) Powodzenia! smoła pickbort osady metaliczne ironx do smoły prickbort jest genialny i póki co nie znalazłem zamiennika do osadów metalicznych jednak polecałbym polski produkt unique ares Uważam, ze dorównuje produktowi od car pro a dodatkowym autem jest to ze od butelki przez etykiete az do samego produktu made in Poland Dziękuję Wam za pomoc! Wybrałem po trochu ze wszystkich propozycji i czekam aż wszystko do mnie dotrze. Podpowiedzcie mi jeszcze tylko jedną rzecz - czy któryś z tych środków może być szkodliwy dla: plastików (np. na zderzaku), szkła (szyby), czy chromowanych elementów (ramki szyb itp.) czy innych elementów? Pamiętam jak kiedyś nieumiejętnie używałem tych ogólnodostępnych środków (w tym szczególnie pastę tempo) - to plastiki na aucie zmieniły kolor tam gdzie nieuważnie dotknąłem - było to na oplu corsa.
szamann Opublikowano 8 Lipca 2016 Opublikowano 8 Lipca 2016 podobnie jak sosnos nie miałem pojęcia, że temat pielęgnacji jest tak zaskakująco obszerny...muszę zatem wprowadzić kilka nowych produktów do użytku dzięki panowie
Ronaldinho899 Opublikowano 11 Lipca 2016 Opublikowano 11 Lipca 2016 (edytowane) Witam Panowie. Mam pytanie odnośnie pasty/mleczka polerskiego. Moje auto już trochę jest zmęczone czasem i chciałbym przepolerować polerką, tylko kwestia jaką pastą. Zacząłem czytać od paru dni na ten temat ale jest tyle pas na rynku że szok, za bardzo nie wiem czym się rożni jedna od drugiej. Nie chciałbym używać 3 pas tylko jakąś jedną uniwersalną + jakieś zabezpieczenie lakieru bądź wosk. Zainteresowały mnie pasty 3m. Który korek były uniwersalny? i czym wykończyć na sam koniec by efekt został? dziękuje za pomoc.Pomoglby mi ktos dobrac jakis tanszy zestaw ? // Jeden wątek z Twoim pytaniem chyba wystarczy? Nie ma potrzeby pytać o to samo kilka razy! (Denis) Edytowane 11 Lipca 2016 przez Denis
kubabkb Opublikowano 17 Lipca 2016 Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) mogby ktos polecic jakis dobry quick detailer? nalozy nam wosk colliniete no. 476 Edytowane 17 Lipca 2016 przez kubabkb
acecoupe Opublikowano 18 Lipca 2016 Opublikowano 18 Lipca 2016 http://www.sklepcarchem-silesia.pl/pl/p/CarChem-Quick-Detailer/57
MortPL Opublikowano 22 Lipca 2016 Opublikowano 22 Lipca 2016 Moje pytanie jeszcze odnośnie wszelkich tych środków - Czy znoszą one wysokie temperatury (zapewne ponad 30-40*C). Mam garaż blaszany i nie wiem czy bezpieczne jest trzymanie tam tych cennych specyfików. Domyślam się również, że na zimę będę musiał zabrać to wszystko, żeby nie pozamarzało.
Rekomendowane odpowiedzi