Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Żywotność silników benzynowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dźwięk każdej V6 jest podobny? Bo jak tak to mój ACK bez rewelacji. Wcześniej latałem setką 2,3 i to był dopiero dźwięk. O V8 to już nie rozmawiajmy nawet:)

mi się mój 2,4 podoba

Opublikowano
:ot: z własnego doświadczenia wiem że jest niewielka różnica między 2,6 a 2,8 jeżeli chodzi o dźwięk, na korzyść 2,6
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No to ja się dorzucę, AEB z prawie 260 000 km i motor chodzi jak malina, oleju prawie nie ubywa z bagnetu (1500km temu wymiana i zalany pod max, dziś dalej pod max), domyślam się że ciągnie tylko tyle co na smarowanie turbiny. Chodzi cicho i równo. Nic tylko lać benzynę i jeździć :good:

Opublikowano

A i ja mam 1.8T AEB z 290kkm. Przy 220kkm wymieniałem wszystkie uszczelki, plan glowicy i jakieś docierki kanałów, rozrząd. Wszystko po to żeby przy SOFcie było jak należy. Obecnie moc ok 180KM i tak już przesmigałem 70tys. A silnik bierze z pól litra oleju od wumiany do wymiany ( czyt. 8000km ). Wiadomo że z TURBO jest troche zabawy przy odpalaniu i gaszeniu po trasie ale za to jaka frajda z jazdy. Myślę że spokojnie te 320 dośmiga na tym rozrządzie. A sam silnik to naprawde dużo wytrzymuje :tongue4:

Opublikowano

1.8 ADR, u mnie 340 000 i śmiga bezproblemowo jak narazie

Opublikowano

ostatnio rozmawiałem z taksówkarzem z mojego miasta 95 rok ADR 500 tys km nalatane z tego około 300 tys na gazie i około 0.5 L od wymiany do wymiany bierze , a tak to serek :decayed: , a z poważniejszych usterek to mówił o napinaczu łańcuszka wałków rozrządu, uszczelka pod głowicą i ta przepustnica :disgust:

przestrzegał aby pilnować regularnych przeglądów i nie oszczędzać na częściach

ale ile w tym prawdy :gwizdanie:

Opublikowano

a z poważniejszych usterek to mówił o napinaczu łańcuszka wałków rozrządu

wiesz czemu sie równa awaria napinacza łańcucha ???? :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

Opublikowano

wiesz czemu sie równa awaria napinacza łańcucha ???? :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

:rolleyes::przebiegly:

Opublikowano

chętnie się dowiem :wink4:

Opublikowano

ja tesh :decayed:
Opublikowano

szukaniem nowego silnika :rolleyes:

Opublikowano

przeca pisał że szlif był :decayed:
Opublikowano

przeca pisał że szlif był :decayed:

umknęło mi :wink4:

Opublikowano

Przy V-łkach to chyba niedobrze się dzieje z kosztami jak uszczelka poleci... Wyjmować głowice, planować, przy okazji uszczelki i uszczelnaicze powymieniać i 2 kołka lekko pewnie. No i tiptronic wypluć, odpukać:)

Mam opinię od pasjonata marki, że wszystkie V6 przy normalnym serwisie 500k powinny przejechać bez awarii. Moja ma dopiero 172, więc pocieszam się jak mogę hehe

Opublikowano

To może i ja powiem o mojej pierwszej A4 :]

Zakup od prywatnego gościa w Niemcach w 2005 roku,moja Audi A4 z silnikiem 1.6 (ADP) miała wtedy 123 tys (prawdziwe), rocznik 1996 sedanik :]

Aktualnie ma ponad 210 tys, wymiana oleju co 15 tys km, poza eksploatacyjnymi pierdołami:

- Czujnik temp. silnika 105 zł ASO

- Przednia szyba, pewnej nocy pękła sama od siebie :]

- Czyszczenie przepustnicy samemu.

- Kostka stacyjki 35 zł

Teraz jeździ nią ojciec i czuje że łożysko oporowe się kończy i sprzęgło :] Czasami nie gaśnie CHECK od immo i trzeba jeszcze raz pokręcić kluczem :]

Ogólnie autko mnie nie zawiodło nigdy, ale według mnie silnik 1.6 jest za słaby do B5 i spalanie po mieście miałem ponad 12 litrów, na trasie raz udało mi się zejśc do 7,6 l.

.

Opublikowano

To może i ja powiem o mojej pierwszej A4 :]

Zakup od prywatnego gościa w Niemcach w 2005 roku,moja Audi A4 z silnikiem 1.6 (ADP) miała wtedy 123 tys (prawdziwe), rocznik 1996 sedanik :]

Aktualnie ma ponad 210 tys, wymiana oleju co 15 tys km, poza eksploatacyjnymi pierdołami:

- Czujnik temp. silnika 105 zł ASO

- Przednia szyba, pewnej nocy pękła sama od siebie :]

- Czyszczenie przepustnicy samemu.

- Kostka stacyjki 35 zł

Teraz jeździ nią ojciec i czuje że łożysko oporowe się kończy i sprzęgło :] Czasami nie gaśnie CHECK od immo i trzeba jeszcze raz pokręcić kluczem :]

Ogólnie autko mnie nie zawiodło nigdy, ale według mnie silnik 1.6 jest za słaby do B5 i spalanie po mieście miałem ponad 12 litrów, na trasie raz udało mi się zejśc do 7,6 l.

.

ADR , ADP - słabe wolnossaki ale bezawaryjne :good:

Opublikowano

hmm ciekawi mnie czym się różni 1.8 od 1.8 T poza turbo i jego osprzętem , elektroniką i kolektorem ssącym :mysli:

pewnie nie opłacalne było by dołożenie T do wolnossącego , ale warto zapytać :wink4:

Opublikowano

za dużo jeb.nia z tym lepiej zrobic swapa koszt około 2tys :decayed:

Opublikowano

hmm ciekawi mnie czym się różni 1.8 od 1.8 T poza turbo i jego osprzętem , elektroniką i kolektorem ssącym :mysli:

pewnie nie opłacalne było by dołożenie T do wolnossącego , ale warto zapytać :wink4:

lepiej sprzedac adr-a i kupić aeb

Opublikowano

353 000 km i lata bez najmniejszego problemu ostatnie 30 000 km na gazie i też zero problemów