Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B9 2.0 TFSI 252 KM Quattro S-tronic S LINE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obejrzyj ten filmik który podesłałem :)

Nie jest wcale tak że tylko gasi całkowicie jedną stronę. Nie działa to tak dobrze jak w ledach, ale przesłona jest aktywna i się "przesuwa".

Opublikowano
  • Autor

No niby tak. A jesteś pewny, że to nie LEDy są?

EDIT: Faktycznie to są biksenony i ruchoma przesłona. No to się myliłem. Biksenony też mogą mieć tą fukncję. Jestem ciekawy tylko jaka jest różnica w działaniu pomiędzy LEDami a Biksenonami.

Edytowane przez Kosmita

Opublikowano

Będę mógł to sprawdzić za kilka miesięcy, właśnie produkuje się Golf Sportsvan z DLA.

Zrobiłem kilka tysięcy km Passatem B8 z Top Led, głownie w nocy to będzie dobre porównanie :)

Opublikowano
  • Autor

no ok. To czekam na efekty porównania. Chciałbym porównać TOP LEDy z Matrix Beam. Też nie sądze, że Audi pozwoliło wyprodukować VW-owi lepsze światła. Albo, że różnica jest tylko w dynamicznych kierunkowskazach..

Opublikowano

Ja nie bardzo widzę sensu w dynamicznych ledach mijania bo niby jak i kogo miały by oślepiać, co innego przy światłach led drogowych. W Q7 te wycinanie działa w trybie Auto-drogowe, ale można przełączyć na drogowe bez auto i wtedy nie wycina a świeci wszystkimi ledami na raz.

Opublikowano
  • Autor

Ja nie bardzo widzę sensu w dynamicznych ledach mijania bo niby jak i kogo miały by oślepiać, co innego przy światłach led drogowych. W Q7 te wycinanie działa w trybie Auto-drogowe, ale można przełączyć na drogowe bez auto i wtedy nie wycina a świeci wszystkimi ledami na raz.

Dynamiczne, czyli skrętne. Mijania skręcają aby doświetlać drogę. Skręca cała wiązka. Jak w skrętnych biksenonach. Tak jest w VW. Mijania skręcają, a dodatkowo drogowe wycinają.

W Q7 masz dokładnie te same światła co ja w swojej A4. Jest to najnowszy typ Matrix-Beamów. Wcześniejsze w A7, A8 czy A6 miały więcej modułów (nawet 5 tych kwadracików od świateł drogowych, a w naszych są tylko 3). Długo szukałem czy to nie gorzej. I widziałem filmik jak działają te najnowsze Matrixy w A4 i Q7 i okazuje się, że działanie jest podobne i mimo, że są tylko 3 moduły to i tak potrafią wycinać kilka samochodów na raz. W najnowszej A5, to jest ciekawe, zastosowali dwa oddzielne moduły do świateł mijania. Tak jak w VW, Mercedesie i wielu innych. W A4 i w Q7 od świateł mijania jest tylko jeden moduł. ALe nie wiem jaka to jest różnica.

Edytowane przez Kosmita

Opublikowano

Aaa ok o skręt i doświetlanie chodziło, to ok tak właśnie to działa w Q7 :-)

Opublikowano
  • Autor

Aaa ok o skręt i doświetlanie chodziło, to ok tak właśnie to działa w Q7 :-)

No jak..? Przecież Ty masz dokładnie te same światła co ja w A4.. A u mnie działa tak, że jak światła drogowe są wyłączone to mijania w ogóle nie skręcają.. Włącza się tylko przy wolnej jeździe ten dodatkowy moduł, który doświetla pobocze i skręt ale mijania nie skręcają.. U Ciebie jest inaczej?

Opublikowano

przejzalem caly temat, auto bardzo fajne, ale chcialem sie wypowiedziec odnosnie tego jak ktos napisal ze niema takiej duzej roznicy w porownaniu do b5, uzytkowalem a4b5 sedan przez 6 lat, od roku uzytkuje a4b8 sedan, i roznica jest kolosalna, komfort, prowadzenie,trzymanie sie drogi, wyciszenie, zawieszenie, wiadomo silniki tez inne, wiec i tu jest duza roznica, tam mialem 1.8 125km, tu mam 1.8 tfsi 160km, miejsca w srodku tez jest duzo wiecej, swiatla tam mialem soczewke, tu jest ksenon, (napewno juz nigdy niekupie auta bez ksenonu), w a4b8 jadac np 160-180 km/h czuje sie bezpiecznie i pewnie, a w a4b5 powyzej 120km/h czulem sie nieswojo , mialem wrazenie ze trace kontrole nad samochodem.(a zawieszenie mialem w 100% sprawne) Nadal uwazam a4b5 za bardzo dobry samochod, ale czas i technologia robia swoje.

Opublikowano

Piekne B9 i bogato skonfigurowane. Graty zakupu.

Ps. W ktorej czesci Wawy sie poruszasz na codzien, z checia bym sie przejechal i porownal prowadzenie do B8 :)

moze jakis mini spocik przy okazji ?

Pozdrowka

Opublikowano

B9 daje sporo wiecej funu w jezdzie w porownaniu z B8 mimo tej samej platformy. uklad kierowniczy w konca nie jest taki drewniany.

To chyba największy plus B9 oprócz wyposażenia.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za graty. Ja jeżdże po całej Wwie ale możemy się na spota w arkadii umówić i wtedy możemy pojeździć.

Opublikowano

Gratulacje zakupu. Piękna jest ta B9, kolor jest mega :kox: no i :PB98: pozazdrościć.

Wybierz się do Bukowiny na ogólnopolski :wink:

Opublikowano

B9 daje sporo wiecej funu w jezdzie w porownaniu z B8 mimo tej samej platformy

Pewny jesteś? Cytuje

Audi A4 B9 będzie zbudowane na platformie MLB Evo, która pozwoli na obniżenie masy o maksymalnie 150 kg w stosunku do obecnego modelu.

A odnośnie B8

Auto zostało zbudowane na nowej platformie podłogowej Volkswagen Group o symbolu MLB B8P,

Edytowane przez uszol

Opublikowano
  • Autor

Dzięki D4nte. Może się wybiorę. Łatwiej by było gdybym znał więcej osób..

Pewny jesteś? Cytuje

Audi A4 B9 będzie zbudowane na platformie MLB Evo, która pozwoli na obniżenie masy o maksymalnie 150 kg w stosunku do obecnego modelu.

A odnośnie B8

Auto zostało zbudowane na nowej platformie podłogowej Volkswagen Group o symbolu MLB B8P,

Jak dla mnie to właśnie potwierdzenie, że samochody są zbudowane na innych platformach i B9 jest bardziej doprecyzowana i odchudzona. Czy coś źle rozumiem?

Opublikowano

Pewny jesteś? Cytuje

A odnośnie B8

Jak dla mnie to właśnie potwierdzenie, że samochody są zbudowane na innych platformach i B9 jest bardziej doprecyzowana i odchudzona. Czy coś źle rozumiem?

Dobrze rozumiesz ale turdzi twierdzi, że b8 i b9 maja te same platformy.

Opublikowano

Kiedyś musi być ten pierwszy raz :wink: zawsze możesz zabrać rodzinkę ze sobą będzie raźniej :)

Edytowane przez D4NTE

Opublikowano

Może się wybiorę. Łatwiej by było gdybym znał więcej osób..

każdy kiedyś był tam pierwszy raz.. ale polecam, warto! :)

Opublikowano

Witam,

Koledzy czy ktoś może potwierdzić, że modele audi oparte na platformie B9 są rzeczywiście ok. 150 KG lżejsze niż te w identycznej opcji (silnik/napęd/skrzynia) na platformie B8?

Prośba o info i przepraszam za mały offtop :D

Pozdrawiam!