Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B9 2.0 TFSI 252 KM Quattro S-tronic S LINE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Kosmita napisał:

Dzięki :)

No moc S4 za ponad połowę mniejsze pieniądze.. A, że lżejsza będzie to będzie nawet lepiej to jeździło no i skrzynia szybsza..

Niby tak lżejszy przod tez sprawia ze auto lepiej sie prowadzi brakuje tylko sportowego dyfra i dźwięku a tego sie tak łatwo nie do rzeźbi ale jak mówisz połowa ceny.

Opublikowano
W dniu 26.03.2018 o 18:56, Kosmita napisał:

Kolejna Bukowinka zaliczona. Spalanie wyszło ok. Po 10 tys. od wymiany oleju musiałem półlitra dolać. Także nowe silniki też coś łykają..

4E51EC85-BF0C-4C0E-87AB-D56096D01531.jpeg

1889FFF3-29FB-455B-B02A-07DD86BEF755.jpeg

Pół litra to śladowa ilość. Kwestia tego czy będzie to postępować z przebiegiem czy raczej nie.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, Wandej napisał:

Pół litra to śladowa ilość. Kwestia tego czy będzie to postępować z przebiegiem czy raczej nie.

Będę obserwować. Weźmy też pod uwagę, że te 10k km było przejechanych naprawdę dość dynamicznie. Plus nie wiem ile oleju wlał serwis. Będę obserwować i dam znać.

Opublikowano
On ‎27‎-‎03‎-‎2018 at 9:08 PM, turdzi said:

Niby tak lżejszy przod tez sprawia ze auto lepiej sie prowadzi brakuje tylko sportowego dyfra i dźwięku a tego sie tak łatwo nie do rzeźbi ale jak mówisz połowa ceny.

Turdzi, wiem ze to nie przystoi bo masz rasowe sportowe auto przodziane tylko w szaty A4 kombi ale... no wlasnie, jak skoncze calkowite mody auta, zrobie pomiary osiagow to byc moze rzuce Ci rekawice :) w koncu RS4 ciezsze o 150kg... :)

ps. Wydech Millteka jest ok, oczywiscie do V6 daleko :)

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, st@rost napisał:

Turdzi, wiem ze to nie przystoi bo masz rasowe sportowe auto przodziane tylko w szaty A4 kombi ale... no wlasnie, jak skoncze calkowite mody auta, zrobie pomiary osiagow to byc moze rzuce Ci rekawice :) w koncu RS4 ciezsze o 150kg... :)

ojojojoj.. To w ile celujesz i co będziesz rzeźbił? Bo na programie możesz rzucić rękawice jedynie S4..

Opublikowano

UUUU To Kolega St@rost w jakieś Big Turbo idzie :D

Uchyl rąbka tajemnicy :D

Jakie parametry docelowe i budżet na mody przewidujesz?

Pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 30. mars 2018 o 13:01, st@rost napisał:

Hehe ile KM by sie nie miało zawsze sie znajdzie cos szybszego ;) 

Teraz w trasie odpadło mnie S4 B8 prawdopodobnie po jakimś chipie i kołku kompresora bo miałem problemy zeby mu dobrze odjechać az dostałem zje.... Od zony ze chyba mnie poj..... z dziećmi 200+ jezdzic wiec chcąc niechcący musiałem mu oddać :) 

Opublikowano
W dniu 30. mars 2018 o 17:21, Kosmita napisał:

ojojojoj.. To w ile celujesz i co będziesz rzeźbił? Bo na programie możesz rzucić rękawice jedynie S4..

Ja w poprzedniej B8 2.0 tfsi i programie na +/- 300 bez problemu dotrzymywałem kroku S4 / S5 tak ze osiagi do wydanych $$$ były naprawdę dobre a to dopiero poczatek co mozna zrobic z 2.0 tfsi. Niestety minusem dłubania 2.0 na wyższe jest to ze wraz z większym turbo 2.0 tfsi nabawiła sie laga juz nawet na K04.To niestety cena jaka sie płaci za mały motor i duże turbo.

Opublikowano

Nie będzie jakiegoś mega kosmosu tuningowego. Hasło zmierzenia się z RS4 wynika z tego, że jak napisałem masa obu aut jest inna. To raczej ciekawość, na 99% nie śmiem nawet myśleć o "lyknieciu" RS4. Docelowo ma być S5 sportback ktore będzie stosunkowo łatwo i tanio zrobić na ok 450ps. A przy nieco większych nakładach na 500ps. 

W z związku z powyższym nie decyduje się (raczej nie, chociaz u mnie to się zmienia ;)) na duże turbo. Kilka dodatkowych zmian oprócz boxa i finito. Ma być sleeper, niepozorne kombi ktore może ładnie dojechać.  Zakres zmian zostanie zaprezentowany gdy już będą "na aucie". A to chwilę potrwa bo gros czesci musi dotrzeć z USA. Nie ograniczam się jedynie do osiągów. Kilka dodatków z zewnątrz jak i wewnątrz też zostalo/zostanie zmienione. 

Wesołych Świąt ?

Opublikowano
2 godziny temu, st@rost napisał:

Nie będzie jakiegoś mega kosmosu tuningowego. Hasło zmierzenia się z RS4 wynika z tego, że jak napisałem masa obu aut jest inna. To raczej ciekawość, na 99% nie śmiem nawet myśleć o "lyknieciu" RS4. Docelowo ma być S5 sportback ktore będzie stosunkowo łatwo i tanio zrobić na ok 450ps. A przy nieco większych nakładach na 500ps. 

W z związku z powyższym nie decyduje się (raczej nie, chociaz u mnie to się zmienia ;)) na duże turbo. Kilka dodatkowych zmian oprócz boxa i finito. Ma być sleeper, niepozorne kombi ktore może ładnie dojechać.  Zakres zmian zostanie zaprezentowany gdy już będą "na aucie". A to chwilę potrwa bo gros czesci musi dotrzeć z USA. Nie ograniczam się jedynie do osiągów. Kilka dodatków z zewnątrz jak i wewnątrz też zostalo/zostanie zmienione. 

Wesołych Świąt ?

Bez dużego turbo to myślę że ciężko będzie myśleć o lykneciu S4 B9.

Te nowe V6 turbo i biturbo w B9 w połączeniu z 8 z 8 biegowym ZF to na prawdę inny poziom osiągów w porównaniu do tego co było w B8.

Już pomijam same moce i Nm czy charakterystykę tych silników bo mega robote robia tez krótkie biegi w 8 stopniowej skrzyni i to ona sprawia że osiągi są znacznie lepsze.Mysle że przy nawet 150kg mniejszej wadze ale z M6 to i 400KM będzie mało w 2.0tfsi żeby w praktyce podjąć walkę z 2.9TFSI.

Opublikowano
W dniu 30.03.2018 o 09:22, Kosmita napisał:

Będę obserwować. Weźmy też pod uwagę, że te 10k km było przejechanych naprawdę dość dynamicznie. Plus nie wiem ile oleju wlał serwis. Będę obserwować i dam znać.

kolega ma takie samo auto jak Twoje

przebieg ok 100000km, pali ok 1 litra oleju na 10000km co uważam przy obecnej "jakosci" aut i silników jest bardzo dobrym wynikiem

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Dev napisał:

kolega ma takie samo auto jak Twoje

przebieg ok 100000km, pali ok 1 litra oleju na 10000km co uważam przy obecnej "jakosci" aut i silników jest bardzo dobrym wynikiem

No dzięki za info. Powinno być o wiele lepiej niż do tej pory.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, turdzi napisał:

Mysle że przy nawet 150kg mniejszej wadze ale z M6 to i 400KM będzie mało w 2.0tfsi żeby w praktyce podjąć walkę z 2.9TFSI.

Esa ma 3.0 tfsi 350 Co nie zmienia faktu, że masz racje. 400 koni w 2.0 nie da rady moim zdaniem z 2.9 450..

Opublikowano
1 minutę temu, Kosmita napisał:

Esa ma 3.0 tfsi 350 Co nie zmienia faktu, że masz racje. 400 koni w 2.0 nie da rady moim zdaniem z 2.9 450..

nie da

Opublikowano
2 hours ago, turdzi said:

Bez dużego turbo to myślę że ciężko będzie myśleć o lykneciu S4 B9.

Te nowe V6 turbo i biturbo w B9 w połączeniu z 8 z 8 biegowym ZF to na prawdę inny poziom osiągów w porównaniu do tego co było w B8.

Już pomijam same moce i Nm czy charakterystykę tych silników bo mega robote robia tez krótkie biegi w 8 stopniowej skrzyni i to ona sprawia że osiągi są znacznie lepsze.Mysle że przy nawet 150kg mniejszej wadze ale z M6 to i 400KM będzie mało w 2.0tfsi żeby w praktyce podjąć walkę z 2.9TFSI.

Tu akurat się nie zgodzę. Zerknij proszę na YT gdzie jest drag race S4 kombi z A4 kombi 2.0 TFSI Stage 1 od Revo. A4 wygrywa. Ja mam aktualnie dokładnie 13km mniej ale i 13Nm więcej niż auto na tym filmie. Gdy sięgnę do poziomu np 350ps, myślę że S4 stock będzie z tylu. Masa 100kg na korzyść A4, podobnie szybsza skrzynia Stronic.  

Z pewnością jakiś klubowy drag race zrobimy:)

Opublikowano
23 minuty temu, Kosmita napisał:

Wystarczy na to spojrzeć tak.

Moje byle 2.0tfsi miało 300KM 450Nm wazylo ok 1650 kg i potrzebowalo 15 sek. na 100-200 .

RS4 ma 150KM więcej 150Nm więcej ale waży ok 170Kg więcej.

100-200 robi w 8.5 sek.

To połowa.I nie ma znaczenia ile by się w 2.0 nie zrobiło to osiągi zabije długie przełożenia manualnej skrzyni biegów a to dopiero część minusów bo im większe turbo tym większy lag już K04 wstaje tak sobie a co dopiero coś jeszcze większego.Sprzeglo wytymuje pod 460 Nm i trzeba wymieniać na spiek.Bedzie szarpać przy ruszania.Sprawdzilem na aucie kolegi i tak gdzie się nie ruszysz to przy grubszym dlubaniu coś wyłazi. Miałem przyjemność śledzić budowę i jeździć autem kolegi z K04 zrobionym na 360KM i powiem szczerze że będę twierdził że lepszy stosunek osiągów do wydanych $$$ ma program wydech i IĆ na ok 300 i resztę zostawić w spokoju inaczej zaczyna to być jeden wielki kompromis który w takim aucie nie ma sensu.

To oczywiście moje zdanie :)

Opublikowano
2 godziny temu, st@rost napisał:

Tu akurat się nie zgodzę. Zerknij proszę na YT gdzie jest drag race S4 kombi z A4 kombi 2.0 TFSI Stage 1 od Revo. A4 wygrywa. Ja mam aktualnie dokładnie 13km mniej ale i 13Nm więcej niż auto na tym filmie. Gdy sięgnę do poziomu np 350ps, myślę że S4 stock będzie z tylu. Masa 100kg na korzyść A4, podobnie szybsza skrzynia Stronic.  

Z pewnością jakiś klubowy drag race zrobimy:)

Mysle ze tak ale pamiętaj ze ten filmik to materiał promocyjny REVO wiec trzeba go traktować troche z przymrużeniem oka.Po drugie to ciekawe było by porównanie z rolki.Mysle ze w sytuacji drogowej S4 moze dalej mieć "edge" gdyz większy silnik jednak zdecydowanie płynnej rozwija moc i Nm i ma większe rezerwy.S4 ma tez 8 biegów co tez jest nie bez znaczenia w przyspieszeniu na kolejnych biegach.No i na koniec końców tam gdzie praktycznie w 2.0 kończą sie możliwości pewnie około 360 +/- to takie S4 robi program i znow jest sie w tzw. przysłowiowej D.....

Rownoczesnie trzeba oddać szacunek 2.0 bo to na prawde silnik z fajnym potencjałem zwłaszcza w B9 aczkolwiek S to nigdy nie bedzie.S4 to jedna duzo wiecej niz tylko cyferki i jedna sporo sie różni od zwykłych modeli mimi ze wyglad na to nie wskazuje.

Opublikowano
  • Autor

A co dopiero rs4 i 2.9 bo od niego się zaczęło :)

Opublikowano

Ja sie brałem od swiatel do świateł z kolegą A4 b9 allroad 2.0 tfsi dlubniete na jakies 319 lub 321 koni dokładnie nie pamiętam wykresu ale do meritum szliśmy leb w leb do 170 zaden nie mogl drugiemu odejść nawet o metr. 

Opublikowano

Ja też pamięam że za czadow B8 sprawdzałem się z S5 Sportback zarówno z roli jak i że świateł.

Że świateł szliśmy równo ale z rolki S5 zawsze wychodziło do przodu mimo iż stosuek mocy do masy miałem taki sam. 

Dzieje się zapewnie tak ponieważ lżejsze auto potrzebuje mniej energii na ruszenie z miejsca.Poznie większy silnik o podobnej mocy ma już przewagę.

Kiedyś rozmawiałem że znanym tunerem o mocniejszym dlubaniu silników.Podzielil się ciekawymi uwagami.Wrócę do tego jak będę mieć trochę więcej czasu bo warto :)