Carolla Opublikowano 15 Listopada 2016 Opublikowano 15 Listopada 2016 Witam, Jaki polecacie akumulator jaki się Wam sprawdza lub czego unikać. Mam do wyboru Banner, Jenox, Bosch ? Pozdrawiam
Pawelpk Opublikowano 15 Listopada 2016 Opublikowano 15 Listopada 2016 Bosch i banner to dobry wybór a jenox jak wytrzyma gwarancję to będzie dobrze. Ja mam exide ea770 i kreci jak szalony.
Carolla Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Opublikowano 15 Listopada 2016 Bosch i banner to dobry wybór a jenox jak wytrzyma gwarancję to będzie dobrze. Ja mam exide ea770 i kreci jak szalony. No mi właśnie EXIDE EB 740 padł po niecałych 2 latach
maciucha512 Opublikowano 15 Listopada 2016 Opublikowano 15 Listopada 2016 Co raz rzadziej się zdarza, że aku wytrzyma długo tzn. 3 -5 lat. Różnica taka, że jenox czy coś podobnego jest trochę tańszy (~200 pln) niż czoło producentów to i po 2 latach jak padnie mniej wydasz. Wg mnie obecnie na aku szkoda wydawać większych pieniędzy.
Autorsky Opublikowano 7 Grudnia 2016 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Bosch i banner to dobry wybór a jenox jak wytrzyma gwarancję to będzie dobrze. Ja mam exide ea770 i kreci jak szalony. No mi właśnie EXIDE EB 740 padł po niecałych 2 latach Miałem podobne doświadczenie. A jenox trzyma już 4 zimę. Nie ma co przepłacać moim zdaniem, daj Polakom lepiej zarobić.
BARTEKAUDI Opublikowano 7 Grudnia 2016 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Polecam akumulator firmy Bosch silver s5 Trzyma już drugi rok :-)
SnOOpie Opublikowano 9 Grudnia 2016 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Bosch ma jeszcze druga linie akumulatorów, które nie odbiegają ponoć jakością od ori. Tak twierdzi kolega, który pracuje w sklepie i nie ma na nie reklamacji. Sa to akku Kager albo Gigawatt. Dwie nazwy bo zależy z jakiej hurtowni sie zaopatruje. Także nie warto przeplacac jak kolega wyżej pisał 3-5 lat i wymiana.
mBrother1989 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Czy ktoś używa/używał KAGER'a i może się wypowiedzieć czy to dobry wybór dla naszych dieselków? Ja miałem KAGER'a w poprzenim samochodzie (1.5d) i byłem bardzo zadowolony:)
fanthomas18 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Ja jakbym miał kupować to tylko coś markowego, u siebie 5lat mam varte i nigdy nie miałem problemów z odpaleniem w zime Lepiej dorzucić parę groszy i zimą spać spokojnie
rudy51 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Polecam varte, ale najlepiej jest kupić akumulator obslugowy aby sobie samemu kontrolować stan wody w akumulatorze a akumulatory bezobsługowe są gó..o warte, z własnego doświadczenia wiem że po roku użytkowania akumulatora zaczyna być widać płytki akumulatora z braku wody (elektrolitu) który odparowuje. A akumulatory bez obslugowe zrobili po to aby za niedługi czas kupić nowy akumulator .. :-\
KINIAM Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Mam VARTĘ bezobsługową w dieslu już 6 rok, nigdy nie doładowywałem. Nawet miałem pomysł aby zamontować korki i zrobić obsługowy aku, zobaczę jak wytrzyma zimę / póki co daje radę / to może przed przyszłą będzie czas na przeróbkę. Do innego diesla zakupiłem również bezobsługowy MOLL EFB na takie była promocja więc podjąłem to ryzyko. Mam też 9 letniego MOLLA tym razem obsługowy w benzynie, poziom elektrolitu obniżył się dopiero po 4 latach eksploatacji. Yuasa też w benzynie 3 rok, poziom elektrolitu nadal nad płytami, sprawdzałem przed zimą i nie doładowywałem prostownikiem nie było takiej potrzeby. Aż czasem mnie złości mam profesjonalny prostownik a rzadko go używam. Przebiegi pojazdów 12-16 tys. km rocznie. Akumulator to część łańcucha elektryki w pojeździe i jeśli inne ogniwa szwankują to kosztem akumulatora.
jmk Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Ja ze swej strony mogę polecić CENTRA FUTURA 77AH. U Zony w VW Golfie 4 TDI prawie 6 lat wytrzymał. U mnie w AudiTDI 2 lata śmiga i niema problemu.
chudineze Opublikowano 8 Stycznia 2017 Opublikowano 8 Stycznia 2017 https://a4-klub.pl/index.php?/topic/1825-jaki-akumulator-kupic-od-a-do-z/
Rekomendowane odpowiedzi