Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szukam dostawczaka do 3,5T : Crafter, Sprinter czy Iveco?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam dostawczaka

do 3,5T, max długi, max wysoki - tak, lubię wozić zbędne powietrze :)
Silnik, im mocniejszy, tym lepszy - szkoda życia na czołganie się na autostradzie (Crafer 2.0BiTDI 164KM, Iveco 3.0 180KM)
W grę wchodzą tylko diesle.
Przebieg przewidziany dla auta to max 30-40tyś rocznie, z czego spora część na pusto, a jeśli ładowany to do 1t, sporadycznie więcej.

Interesują mnie młode egzemplarze. Jeśli używane to powyżej 2011, czyli Crafter na nowym ryju z ów 164KM powyżej, Sprinter lift powyżej 2013, Iveco lift powyżej 2014.

W grę wchodzą także nówki, mocno rozważam Craftera 164KM i Daily 180KM.

Co tu wybrać, czego szukać? Może inne propozycje? Szukam dostawczaka, w którym nie trzeba redukować jadąc pod górkę (obecnie mam 2 x T4 1.9 60 i 68KM - osiołki), nie trzeba malować co 2-3 lata, bo ruda wariuje (wszystko bez ocynku ze Sprinterem na czele poniżej 2011), a także żeby się nie denerwować, że wydam sztos kasy, a tu nawet przyciski konsoli nie podświetlane (Ducato) a np schowki działają tylko do czasu wyjazdu z salonu (także Ducato).

Opublikowano

Mój wujek pracował w serwisie Iveco i, delikatnie mówiąc, "szczerze nie polecał" tej marki. Do tego stopnia, że zrezygnował z pracy. To było kilka lat temu, ale teraz znajomy zajmuje się flotą w firmie i także narzeka na Iveco.

Opublikowano
  • Autor

Mój wujek pracował w serwisie Iveco i, delikatnie mówiąc, "szczerze nie polecał" tej marki. Do tego stopnia, że zrezygnował z pracy. To było kilka lat temu, ale teraz znajomy zajmuje się flotą w firmie i także narzeka na Iveco.

Nie ma co porównywać aut flotowych w firmach do jednoosobowej działalności, z właścicielem jako kierowcą, z takiego założenia wychodzę. A jakieś konkrety?

Przykład : Znajomy w firmie tak pi razy drzwi raz na rok do trzech musi wymieniać silniki w Sprinterach, powód? 2-3 kierowców na auto i kilkaset km dziennie, a mimo to nie skreślam go, bo wiem, że flotowe auta, a wręcz prywatne to inna bajka.

Edytowane przez JawoR36

Opublikowano

Ja jeździłem krafterem tym najmocniejszym

ogólnie fajne auto ale zardzewialo od spodu całe i coś z mostem było ale się nie interesowałem za bardzo bo firmowe

tylko nie pamiętam który rok ale był xenon tempomat duże radio czujniki z kamerą i podest do załadunku

myślę że to rok coś koło 06 minimum

najechaniu miał coś koło 300tys

Opublikowano
  • Autor

Crafter od 2011 miał lift i był już w ocynku, na szczęście rdza odpada, zresztą 06r to 2.5TDI i nie ma nic wspólnego z wyżyłowanym 2.0BiTDI. Ja szukam czegoś z przebiegami od 0 do 100 tyś, więc myślę, że w takim aucie chyba nie ma prawa się nic zepsuć :facepalm:

Opublikowano

tak tam był 2.5 masz rację może być ze te wady zostały poprawione

buda też zaczynała rdzewiec jak dobrze pamiętam a było to jakieś 3 lub 4 lata temu więc auto też nie za stare

ale jak mówisz że ocynk zrobili to może wyeliminowała rdzę

Edytowane przez moglaj80

Opublikowano

Kumpel ma daily 3.0d wlaśnie i powiem Ci że jakieś większe naprawy to wysprzęglik (300zł) i tylko eksploatacja, a wozi straszne ciężary.

Opublikowano

Ja teraz mam mastera 3,2013, 2.3 dci , 125KM ( chip 150KM/400NM),poprzednio miałem crafter 2.5 tdi, 136 KM I pali mi dużo ,ogólnie zadowolony z tego auta nie byłem poprzednik lt byl o kilka klas lepszy.Sprinter i vw są lepiej wykonane w środku ale awaryjność mają już większą takie moje zdanie. Od ery lt,i 313 zaczęli produkować coraz gorzej.Zresztą wystarczy popatrzeć na modele aut co latają w międzynarodowych przewozach, niemcow tam mało.

Opublikowano
  • Autor

Master odpada, za słaby + nie mogę na nie patrzeć w środku, a szukam raczej auta do lekkiej roboty i na co dzień, niż na budowę dzień w dzień, więc musi jakoś to wyglądać :P Najwięcej z tego co widzę lata Ducato i Ducato podobnych, Jumpery itp, w życiu nie kupię tego badziejewa :grin:

Opublikowano

szukaj ducato. Crafter syf (mogłem naszego LT wymienić na takiego maxi i nie wymieniłem)

Szukałbym albo ducato albo master.

Oczywiście ducato przy iveco to słabiutkie jest ale jeśli wozisz tak jak piszesz to polecam tak jak mówię.

Nasz LT będzie pewnie w przyszłym roku zmieniany właśnie na ducato, mastera.

Opublikowano
  • Autor

Miałem okazję zrobić 2000km w Ducato 2.3 i naprawdę to straszne auto. Nic nie jest tam intuicyjne (po przesiadce z T4 czy A4). Manetki wyglądają i pracują jakby się miały zaraz samoczynnie rozlecieć, schowki które są, są tak tandetne, że rozlatują się w rękach, w dodatku większość mało praktyczna. W środku tandeta kompletna. Błędy spalonych żarówek loteria, raz wyskakuje, raz nie, dodatkowo same kierunki też potrafią zaświrować. Dodatkowo jeśli chodzi o moc, to naprawdę te auto nie jedzie nie wiadomo jak, a pali 15/100. Jeździłem 2010 rokiem.

Opublikowano

Do vwika nie wsiadaj bez gwarancji, a do BiT już wogóle;) Chyba ze z aktualnym silnikiem(EA288). O mietkach nic nie wiem. Na autostradach widac tylko włoskie i francuskie.

Opublikowano

Był u nas w firmie na próbę nowy iveco Daily bodajże 170km w automacie. Przyjemnie się jeździło. Tylko ciekawe jak dalsza eksploatacja.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem okazję zrobić 2000km w Ducato 2.3 i naprawdę to straszne auto. Nic nie jest tam intuicyjne (po przesiadce z T4 czy A4). Manetki wyglądają i pracują jakby się miały zaraz samoczynnie rozlecieć, schowki które są, są tak tandetne, że rozlatują się w rękach, w dodatku większość mało praktyczna. W środku tandeta kompletna. Błędy spalonych żarówek loteria, raz wyskakuje, raz nie, dodatkowo same kierunki też potrafią zaświrować. Dodatkowo jeśli chodzi o moc, to naprawdę te auto nie jedzie nie wiadomo jak, a pali 15/100. Jeździłem 2010 rokiem.

Ja jeżdżę już kolejnym ducato, aktualnie od 2 lat tym poliftowym 150KM i spalanie przy butowaniu po 150-170km/h mam max 10.5l, a żadne z problemów o których piszesz nie miały miejsca w moich autach. Być może auto którym jeździłeś było zajechane i doj*b...s przez poprzednika.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Ja jeżdżę już kolejnym ducato, aktualnie od 2 lat tym poliftowym 150KM i spalanie przy butowaniu po 150-170km/h mam max 10.5l, a żadne z problemów o których piszesz nie miały miejsca w moich autach. Być może auto którym jeździłeś było zajechane i doj*b...s przez poprzednika.

Jeździłem przedliftowym, może dlatego.

Opublikowano

Ducato, Jumper, Boxer, lata tego od groma bo są to dobre auta. A że mają jakieś niedociągnięcia to jest normalne przy takiej cenie.

Tandeta to jest w T4 a szczególnie oryginalny fotel kierowcy, dzięki któremu można sobie zafundować ortopedę. Wiem co mówię bo trochę taką tetką kulnęłem.

VW Crafter tylko wygoda w środku a niezawodność żadna. Znam dwie osoby osobiście, które jeżdżą od nowości swoim crafterem 2015r z super silnikiem 2.0 i żaden z nich nie mówi o nim dobrze. Jeden to się śmieje jak się go pytasz jak sprawuje się auto i mówi, żeby nie robić takiego błędu jak on zrobił i kupił ten szmelc.

Auta nie mają nawet po 100k, a więc nie nastawiaj się, że nic Ci się nie będzie psuło w VW.

Znam też osobiście 3 Osoby, które latają Ducatami 2014 i 2 x 2015r z silnikiem 2.3 i żaden z nich nie narzeka na auto.

Jedno ma prawie 200k nalatane i tylko robią eksploatacje.

Co do Merca się nie wypowiem bo nie znam nikogo kto by latał autem od nowości.

Nie wszystko złoto co się świeci a w tym przypadku co markowe.

Jak masz $$$ to bierz co najdroższe i już.

Opublikowano

Jeździłem przedliftowym, może dlatego.
przedliftowego tez mam 2007r i tak jak wyżej napisałem. Z czystym sumieniem Ducato moge polecić

Opublikowano

Tak jak koledzy piszą z busów to tylko Ducato, Boxer, Jumper z silnikiem 3.0 IVECO. Najbardziej pancerne auta z obecnych na rynku . Uwaga - nowe po lifcie mają dużo krótszą skrzynie biegów. Wszystkie są to te same auta, różnią się znaczkami. Na Craftera 2.0 BiTdi nawet nie patrz , szkoda nerwów. Sprinter to tylko 3.0 CDI , ale eksploatacja droższa od ww trójki i bardziej awaryjny. Na wnętrze w busach w ogóle nie patrz w żadnym z nich nie znajdziesz luksusu, wszędzie wykończenie to tandeta. Trochę już w swojej firmie tego przerobiłem w 3 letnich Boxerach do 400 tys kkm po za na prawdę drobnymi naprawami nic poważnego się nie działo , także jak dla mnie wybór jest oczywisty.

Opublikowano

Teraz do oferty weszły nowe silniki. W ducato już nie ma 3.0. Są tylko 2.3 silniki iveco do mocy nawet 180 KM wszystkie euro 6 z dolewaniem adblue. 3.0 jest zarezerwowane tylko dla Iveco.

Boxer i jumper miały silniki te mniejsze (oprócz 3.0) bodajże Forda i nie najlepsze opinie o tych silnikach słyszałem. Jak już to bierz ducato