Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Praca rozgrzanego silnika na biegu jałowym - podczas postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Zastanawiałem się ostatnio nad jedną rzeczą...

Czy po przejechaniu dajmy na to 20km, praca w pełni rozgrzanego silnika na postoju, jest w jakiś sposób dla niego nie zdrowa? Dla turbiny? Dwumasy? Innych elementów?

Przykładowa sytuacja nr1: jadę z pracy staję na 10min pod sklepem bo znajomy wyskoczył po zakupy....

Przykładowa sytuacja nr2: jadę odebrać dziewczynę spod uczelni, staję pod wejściem, po 5minutach wychodzi...

Pomijamy fakt że w terenie zabudowanym nie można stać dłużej niż minutę i takie tam.

Jest mi w stanie ktoś logicznie wytłumaczyć czy można tak robić w bezpieczeństwie dla zdrowia dla silnika?

Opublikowano

Moim zdaniem nie ma to żadnego negatywnego wpływu, sam tak często robię. A ostatnio stałem tak 45 minut bo dziewczyna "już wychodziła" ;P

Opublikowano

Według mnie nic złego przez to się nie dzieje. Wręcz przeciwnie, turbina stygnie, wszystko 'odpoczywa' . To tak jak byś jechał rowerem i zatrzymał sie odpocząć :P Jedynie co to po dłuższym postoju możesz tam na którymś biegu wejść delikatnie w większe obroty, ażeby z kata wywaliło to co uzbierało się przez te kilka minut :P 

Opublikowano
  • Autor

co do tego dłuższego postoju to mam na myśli takie sytuacje jak wspominałem max 15 min, bo 45 to już trochę przesada :P

orientujecie się może jakie jest spalanie na postoju litry na godzinę?

Opublikowano

ja słyszałem że dwumas cierpi na postoju bo ma wolne obroty. ile w tym prawdy nie wiem. jestem skłonny w to uwierzyć.

Opublikowano
8 minut temu, Vandit RF napisał:

ja słyszałem że dwumas cierpi na postoju bo ma wolne obroty. ile w tym prawdy nie wiem. jestem skłonny w to uwierzyć.

Po części racja.

Co do samego stawania i czestego gaszenia. To turbina po dupce dostaje. Wpiszcie sobie w google coś takiego jak turbo timer. Służy to po to, że gasisz auto, wychodzisz zamykasz, a auto chodzi jeszcze minutę. Po to by schłodzić turbo. Przypominam że jak gasimy auto, turbina nadal się kręci. Już bez smarowania.

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, karaluch8 napisał:

Co do samego stawania i czestego gaszenia. To turbina po dupce dostaje. Wpiszcie sobie w google coś takiego jak turbo timer. Służy to po to, że gasisz auto, wychodzisz zamykasz, a auto chodzi jeszcze minutę. Po to by schłodzić turbo. Przypominam że jak gasimy auto, turbina nadal się kręci. Już bez smarowania.

zupełnie nie o postój tego typu chodzi, zrozumiałe jest to że po jeździe trzeba dać minutkę na ostudzenie turbiny, całe życie jazdy z turbo ten efekt wyrobiło

16 minut temu, Vandit RF napisał:

a nie jest tak, że przypadkiem przy ciągłym gaszeniu i ponownym odpalaniu dwumas pracuje najbardziej ze względu na drgania silnika?

niech się jakieś forumowe mądre głowy wypowiedzą :)

Opublikowano

Nie dajcie się zwariować,turbo trzeba chłodzić po ostrym pałowaniu a nie normalnej jeździe

Opublikowano
Dnia 25.01.2017 o 09:28, cacek89 napisał:

Czy po przejechaniu dajmy na to 20km, praca w pełni rozgrzanego silnika na postoju, jest w jakiś sposób dla niego nie zdrowa?

Dla niego nie ale dla środowiska już tak.

Przykładowa sytuacja nr1: jadę z pracy staję na 10min pod sklepem bo znajomy wyskoczył po zakupy....

Proponuję gasić silnik.

Przykładowa sytuacja nr2: jadę odebrać dziewczynę spod uczelni, staję pod wejściem, po 5minutach wychodzi...

Jak wyżej.

Pomijamy fakt że w terenie zabudowanym nie można stać dłużej niż minutę i takie tam.

Tu błąd.dlaczego mamy to pomijać.

Gasisz silnik, mniejsze zużycie paliwa,mniej zanieczyszczeń,mniej smogu.

Opublikowano
  • Autor

Logiczne że jestem wtedy trucicielem i nie dbam o środowisko, jestem nie eko i narażam się na mandat.

Ale pytanie brzmiało: czy jest to nie bezpieczne dla silnika ewentualnie osprzętu?

Opublikowano
1 godzinę temu, cacek89 napisał:

Ale pytanie brzmiało: czy jest to nie bezpieczne dla silnika ewentualnie osprzętu?

Jeśli nie upalałeś wozu jak wściekły to nie

Opublikowano
  • Autor

Rabbi a co by miało Twoim zdaniem do tego "upalanie" wcześniej auta?

Opublikowano

Na światłach na czerwonym też gaście, taki ręczny start-stop :grin:

Opublikowano
14 godzin temu, cacek89 napisał:

Rabbi a co by miało Twoim zdaniem do tego "upalanie" wcześniej auta?

Ogólna zasada jest taka, że po ostrej jeździe powinno się poczekać na biegu jałowym, aż olej wystudzi turbinę...

Co do ekologii - tu wysuwa się odpowiedź po jakiego montuje się EGR :P ,który to otwiera się właśnie po "jakimś czasie" na biegu jałowym...

A czy jest bezpieczne ? Nic się nie stanie, układ chłodzenia ma za zadanie trzymać silnik w stałej tempertaurze ~ 90 st. Termostat otwiera i zamyka, a gdy już zaczyna się przegrzewać powinien załączyć się wiatrak by wspomóc chłodzenie, ale to latem...  To już takie trochę gdybanie :P

Jak dla mnie powyżej 3-5 min już warto zgasić silnik...

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, kamil-vag napisał:

Jak dla mnie powyżej 3-5 min już warto zgasić silnik...

Warto dla??? Tylko i wyłącznie ekonomii oraz srodowiska? Czy czegoś jeszcze?

Opublikowano

cacek89, dostałeś już odpowiedzi i sugestie... ta dyskusja robi się bezsensowna i wpada w błędne koło :P