Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Turbina przestaje działać przy 120 km/h mimo czyszczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie. Problem mam taki jak w tytule, mianowicie turbina przestaje dmuchać mniej więcej przy 120-140 km/h. Przy mniejszych prędkościach jest ok, na 2 i 3 biegu dmucha do samego końca, natomiast na 4 lub 5 (na ogół na 5) po przekroczeniu 120 km/h turbo odmawia posłuszeństwa. VAG-COM pokazuje wtedy 17958 - Charge Pressure: Control Deviation. Zgaszenie i ponowne uruchomienie silnika rozwiązuje problem (nie muszę kasować błędu), ale wystarczy, że przyspieszę do 120 km/h i znowu turbo przestaje działać. N75 jest sprawny (dla pewności zamieniłem z N18 i problem nie ustąpił), a turbinę dałem ostatnio do czyszczenia i niestety nadal jest to samo. Wiem, że przydałyby się logi, ale na chwilę obecną nie mogę ich zrobić. Liczę na to, że ktoś już miał podobną sytuację i na tej podstawie będziecie mogli mi coś poradzić. Co dalej robić, skoro turbo wyczyszczone i N75 jest ok, a i tak się wyłącza? Dzięki z góry.

Edytowane przez dliwski
Opublikowano

Kolego uzupełnij profil.

W temacie nie napisałeś o jaki silnik i rocznik auta chodzi.

Zacznij od sprawdzenia szczelności dolotu.

Opublikowano

To, co możesz szybko zrobić, to sprawdź jak chodzi sztanga turbo, najlepiej jakbyś odłączył wodzik gruszki od turbo i samą sztangą turbo ruszył, zdarzało się, że po regeneracji źle turbo było poskładane. 

Opublikowano
Dnia 7.02.2017 o 03:09, Hezen napisał:

Kolego uzupełnij profil.

W temacie nie napisałeś o jaki silnik i rocznik auta chodzi.

Zacznij od sprawdzenia szczelności dolotu.

Przecież profil mam uzupełniony :P 

1.9 TDI AFN 1999 r.

Dnia 7.02.2017 o 09:56, maciucha512 napisał:

To, co możesz szybko zrobić, to sprawdź jak chodzi sztanga turbo, najlepiej jakbyś odłączył wodzik gruszki od turbo i samą sztangą turbo ruszył, zdarzało się, że po regeneracji źle turbo było poskładane. 

Czy wtedy byłoby tak, że na 2 i 3 biegu turbo dmuchałoby do samego końca jak nowe, a dopiero na 4 lub 5 biegu się wyłącza?

Opublikowano

vacu się pewnie kończy i za małe podcisnienie daje albo gdzieś ucieka przy nieszczelnosci

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wczoraj go przycisnąłem i nawet na 4 biegu dmuchał do końca a na 5-tce chwila i turbo się wyłączyło.

Opublikowano
22 godziny temu, dliwski napisał:

Czy wtedy byłoby tak, że na 2 i 3 biegu turbo dmuchałoby do samego końca jak nowe, a dopiero na 4 lub 5 biegu się wyłącza?

2 i 3 bieg to małe obciążenie dla motorowni, dopiero 4 i 5 to coś pracuje. Bez logów nic się nie dowiesz. 

Opublikowano

Kolego sebidi. W afn jak jest slabe vacu to turbo slabo dmucha a, nie przeladowuje. Dobrze by bylo mie z logi zeby nyla pewnosc, ale jest kilka mozliwosci,

1 pierscien w turbo zalozoly odwrotnie

2 star gruszka i sprezyna sie przycina lub jest slaba i, kiepsko odbija

3 zle przeprowadzone czyszczenie

4 zle wyregulowana sztanga

Jeszcze jest hipotetyczne ze zle dziala czujnik doladowania

Powiedz jeszcze czy turbo ladnie wstaje?

Opublikowano

Wystarczą logi 011d na 4 biegu jak jest ok i jak odetnie turbo? Czy coś jeszcze? Kompletu logów nie dam rady teraz zrobić, po prostu nie mam czasu i miejsca, ale te niezbędne postaram się zrobić dlatego byłbym wdzięczny jak napiszecie które grupy są najważniejsze w tej sytuacji.

Zawartość dodana 1 minute later
14 godzin temu, Mozgu napisał:

Kolego sebidi. W afn jak jest slabe vacu to turbo slabo dmucha a, nie przeladowuje. Dobrze by bylo mie z logi zeby nyla pewnosc, ale jest kilka mozliwosci,

1 pierscien w turbo zalozoly odwrotnie

2 star gruszka i sprezyna sie przycina lub jest slaba i, kiepsko odbija

3 zle przeprowadzone czyszczenie

4 zle wyregulowana sztanga

Jeszcze jest hipotetyczne ze zle dziala czujnik doladowania

Powiedz jeszcze czy turbo ladnie wstaje?

Czy ładnie... mogłoby być lepiej - w okolicach 1800-2000rpm zaczyna dmuchać. 

Opublikowano

Zrobiłem komplet logów, wszystko jest w tym temacie: 

Będę bardzo wdzięczny za porady, bo krew mnie zalewa jak za każdym razem łapię muła przy 100 km/h...

Opublikowano

turbina przeladowuje.

rozumiem, że złożona jest prawidłowo.

podejrzewam, że zacina się siłownik turbiny.