Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wlana benzyna zamiast oleju napędowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i stało się, zamiast ropy wlano benzynę, /nie będę opisywał szczegółów, ale jak ktoś dwa razy nie sprawdzi to tak się dzieje/ cale 40 litrów benzyny do ok. 10 ropy która była w baku.

Ujechałem jakieś 2 km i stop, żadnych szarpań itp. po prostu zgasł, dwa razy zakręciłem i nic, powąchałem korek wlewu i wszystko było jasne.

Dobry Chłopak z Peugeot 305, podciągnął mnie do garażu.

Umówiłem się z mechanikiem i dzisiaj rano:

1. Zaciągnąć auto na kanał,

2. Zdemontować przewód zasilający pod samochodem w okolicy baku, przedłużyć wężykiem i zlać paliwo.

3. Odkręcić przewód powietrza od kolektora ssącego, gdyż przeszkadza przy demontażu filtra paliwa, a i tak się przyda do rozruchu,

4. Zdemontować filtr paliwa /przy okazji można wymienić/ - wyczyścić i zalać olejem napędowym,

5. Zakręcić z powrotem filtr paliwa,

6. Gdy już całe paliwo zleci z baku, połączyć przewód zasilający i wlać olej napędowy do baku,

7. Do zdemontowanego powietrznego przewodu ssącego od kolektora rozpylać samostart, jednocześnie kręcić rozrusznikiem,

Załapuje od razu, po 15 sekundach silnik pracuje samodzielnie a po ok. minucie jest ok.

Piszę ku przestrodze, jak nie w tym dziale, to proszę przenieść – pozdrawiam.

8. Zamontować przewód powietrza ssącego.

Opublikowano

na pewno się przyda :good:

Opublikowano

4. Zdemontować filtr paliwa /przy okazji można wymienić/ - wyczyścić i zalać olejem napędowym,

Moim zdaniem lepiej zmienic na nowy :good:

Opublikowano

na pewno się przyda :good:

jak najbardziej :thumbup::good: Mozna by ten watek przeniesc do działu "warsztat -zrób to sam " :gwizdanie: :mysli:
Opublikowano

Ha mi mało co też nie poszło do baku :PB98:... uff :decayed: ale na szczęście wysiadłem z auta i zobaczyłem w porę :kox:

Opublikowano

:ranting1: Mi też się to kedyś przydarzyło w B5-tce, ale wlałem tylko 14 litrów wervy 98 i się zreflektowałem, dolałem 0,5l mixolu i do pełna ON-u i powoli jakoś wymęczyłem zawartość zbiornika (rozcieńczając go już samym ON). :good:

P.S. W aktualnym sprzęcie bym tego nie zrobił ze względu na DPF-a ,chyba że zamiast mixolu olej odpowiadający normie 507.00 :good: .

Opublikowano

Wszystko przez to że mam zielony korek od wlewu a zielony to bardziej kolor do benzyny. Do diesla czarny albo czerwony.... I wymieniam pierdziele nie będę ryzykować że mi zaleją autko benzyną....

Opublikowano

Spoko podpowiedzi ale mam nadzieje że mi nie będą potrzebne :banan:

Jak by jeszcze fotki były to temat do działu "warsztat zrób to sam" jak nic :good:

:decayed:

• 1 rok później...
Opublikowano

ja ostatnio tez zalałem paliwo zamiast oleju (a4 b7) tez ujechałem 2-3 km i autko mi stanęło muszę jeszcze podłączyć go pod komputer i zobaczę czy nie ma jakiegoś błędu

Opublikowano

Ja rozumiem jak obsluga stacji zaleje PB ale jak sami lejecie to o czym Wy myslicie? Ja jak łapie za pistolet z dystrybutora to 3x sprawdze czy napewno mam ON w rece.

Opublikowano

Tak się zastanawiam, jeśli pracownik stacji zaleje niewłaściwe paliwo, czy można ubiegać się od stacji o zwrot ewentualnych kosztów doprowadzenia auta do stanu przed zalania złego paliwa?

Opublikowano

Tak się zastanawiam, jeśli pracownik stacji zaleje niewłaściwe paliwo, czy można ubiegać się od stacji o zwrot ewentualnych kosztów doprowadzenia auta do stanu przed zalania złego paliwa?

znając nasze polskie prawo to zapomnij :thumbdown:

Opublikowano

Byly takie sytuacje i ludzie dostawali zwrot kosztów ale trzeba udowodnic. wystarczy przeciez paragon/ faktura gdzie wyraznie jest napisane co bylo lane.