Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klimatyzacja - Diagnostyka i interpretacja bloków pomiarowych / Dobór nowego kompresora / Teoria

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie dodawaj po prostu barwnika uv przy nabijaniu klimy i potem przy obsłudze, bo za dużo go też nie może być. Żeby wymienić cały olej to musiałbyś go spuścić z kompresora i płukać cały układ jeszcze raz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szwagier wziął audi na warsztat ściągnął czynnik było go po ponad roku 475g w układzie wymienił dyszę i osuszacz i znów jest lodówka w aucie dysza jako tako nie była za brudna ale coś tam pomogło będę jeszcze testować klime jutro i dam znać czy na 100 % się rozwiązał problem ale z drugiej steony jak mam to co rok wymieniać to bez sensu to jest

received_338470797995045.jpeg

received_141587078088396.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Na tej duszy już widać pierwsze oznaki przypalonego oleju, dysza powinna być czysta, nawet jak nie ma opiłków to niestety coś tam nie domaga. 

Opublikowano

kompresor powoli siada ? czy coś innego mogło się tam wysypać bo nic raczej nie przychodzi mi do głowy 

Opublikowano

Najlepiej było trzeba trochę starego czynnika do jakiejś probówki zlać i zanieść komuś, kto ma przyrząd do sprawdzania jakości takiego czynnika. Są w stanie wykryć najdrobniejsze opiłki, które wskazywały by na powoli zacierający się kompresor. Lub samemu włożyć w tą probówkę magnes neodymowy na noc i sprawdzić, czy kolor się zmieni.

Opublikowano

Wykręcone płaskim śrubokrętem, gwint wyczyszczony uważnie aby żaden syf w przewód nie wpadł i nowy siedzi, oby był szczelny :decayed:

IMG_20210716_061536.jpg

IMG_20210716_061553.jpg

IMG_20210716_061953.jpg

Opublikowano

No i d*pa, nieszczelne na samym gwincie, teraz pytanie, z czego taki waż podpasuje? Z B7 da radę? Bo B6 tylko używki a jak w używce też trafię na taki, który jest nieszczelny to sie chyba pokroję..

Opublikowano
  • Autor

na zaworku jest przecież oring, jeśli nie szczelne jest to uszkodziłeś oring przy wkręcaniu, pewnie kręciłeś na sucho? Posmaruj oring olejem jak do kompresorów i zobacz czy na gwincie w rurce nie ma żadnych zadziorów przez które może się oring niszczyć.

Opublikowano

Wkręciłem smarując olejem z klimy, nie pomaga nic bo na nowym wentylu przez sam wentyl ucieka powietrze a nawet jak szczelnie zasłoniłem cały otwór to nadal gdzieś na szyjce była nieszczelnosć. Oring sam w sobie w nowym zaworku/ wentylu nie jest wypukły a wyglądał dokładnie tak samo jak ten na zdjęciu powyżej. W starym wentylu (zanim w ogóle go ktokolwiek ruszył) też w ogóle nie był uszkodzony oring i pomimo odpięcia przewodu była taka sama nieszczelność jak teraz na nowym. Kupilem używkę za 17€ i jak przyjdzie na czas to wymienię a swój dam do jakiegoś magika od węży cisnieniowych aby wymontował stary i zamontował nowy. Zamówiłem pasek klinowy z silnika 1.6, jest krótszy o 30 cm i ma tą samą szerokość także najwyżej do czasu naprawy tego nieszczęścia będę jeździł z odłączonym kompresorem.

Opublikowano

Może ten zaworek co instalujesz tez puszcza tam jest gumka oring  na dole zaworka, t sprezynka ma go docisnać i to cała filozofia. Przewód bedzie pasować z B7 to jest przewód miedzy parownikiem a filtrem osuszaczem.

Opublikowano

Wiem, ten zawór wygląda tak :

IMG_20210714_105333.jpg

Gwint wystaje z pół mm ponad ten uszczelniacz także nie ma.opcji go uszkodzić gwintem.Tak czy inaczej sam zawór puszcza a przytykając całą rurkę puszcza gdzieś na łączeniu tej tulejki, które widać wyżej na zdjęciach. Jutro się za to wezmę bo w czwartek zjazd do Polski i wychodzi na to, że bez klimy.

Opublikowano

Wytargałem dzisiaj tą rurkę i sprawdziłem pod wodą. Jest szczelna sama w sobie, po nakręceniu plastikowej nakrętki z oringiem trzyma, po wkręceniu wentyla puszcza niemożliwie na gwincie. Powiedzcie mi, coś tam więcej powinno być? Jest widoczny jakiś rowek, czy tam jest jakiś oring, którego przy płukaniu wypłukałem?

IMG_20210717_160905.jpg

IMG_20210717_161615.jpg

IMG_20210717_161710.jpg

IMG_20210717_161856.jpg

Ten zadzior na gwincie zrobiłem ja, przy wykręcaniu starego wentyla ale ten zadzior jest powyżej wentyla, przypomnę też, że zaraz po płukaniu przewodów nic nie majstrowalem z tym wentylem a i tak tam wyszła nieszczelność..

Opublikowano

@MaTeo85pisał Ci że tam powinien być o-ring.

Opublikowano
  • Autor
53 minuty temu, pelonek1 napisał:

@MaTeo85pisał Ci że tam powinien być o-ring.

Pisałem że na samym zaworki, a czy w gnieździe coś jest to nie wiem, nigdy sam tego nie rozkręcałem więc nie chce nikogo wprowadzić w błąd., Ale jak zaworek kiepskiej jakości to czasami dopiero 3 czy 4 z kolei okazuje się szczelny z tego co czytałem.

Opublikowano
4 minuty temu, MaTeo85 napisał:

a czy w gnieździe coś jest to nie wiem

W gnieździe dodatkowego o-ringu nie ma (patrzyłem przed chwilą w etce), jest tylko na tym zaworze jak poniżej.

https://allegro.pl/oferta/zawor-klimatyzacji-8a0820855aa-9652378145

@Langistamoże masz uszkodzone gniazdo tego zaworu i dlatego jest tam nieszczelność?

Opublikowano
1 godzinę temu, pelonek1 napisał:

W gnieździe dodatkowego o-ringu nie ma (patrzyłem przed chwilą w etce), jest tylko na tym zaworze jak poniżej.

https://allegro.pl/oferta/zawor-klimatyzacji-8a0820855aa-9652378145

@Langistamoże masz uszkodzone gniazdo tego zaworu i dlatego jest tam nieszczelność?

Tylko jak ono się miało uszkodzić? Nic dosłownie z tym nie robiłem, nie wykręcałem tego zaworka a i tak było nieszczelne, gdzie 4 miesiące temu przy sprawdzaniu szczelności nie było z nim żadnego problemu. Swoją drogą, mam ten przewód o numerach, jakich etka nawet nie przewiduje do mojego silnika "8E1 260 712 P".

Pojadę do klimiarza z tym co mam, jak nie pomoże to wymienie ten przewód, bo w poniedziałek ma przyjść druga używka, jak to nie pomoże to zakładam pasek omijający kompresor klimy i wyjebongo w klimę aż ochłonę, bo to jakaś paranoja z tym jest..

3 godziny temu, MaTeo85 napisał:

Pisałem że na samym zaworki, a czy w gnieździe coś jest to nie wiem, nigdy sam tego nie rozkręcałem więc nie chce nikogo wprowadzić w błąd., Ale jak zaworek kiepskiej jakości to czasami dopiero 3 czy 4 z kolei okazuje się szczelny z tego co czytałem.

Brałem z ASO i rozpadł się przy dokręcaniu, teraz kupiłem 6 sztuk za cenę jednego z ASO, wyglądają identycznie i nie wiem czy te są twardsze, czy sposób dokręcania pomógł ale siedzi szczelnie. Zamiast dokręcać szybko z podnieceniem, należy bardzo powoli i z wyczuciem go dokręcać. Mam i tak złą końcówkę do tych wentyli ale jestem więcej jak pewien, że dokręciłem to na kres możliwości tego zaworku, bo ile też może wytrzymać gwint z 3 zwojów :grin:

Opublikowano

U mnie sprawa się wyjaśniła. Parownik mimo doboru poprzez numer VIN jest zły i pierwsza nieszczelność jest na przewodzie, w którym jest dysza rozprężna, a zaworek po prostu szlag trafił, ten jest szczelny i trzyma. Jak na razie zdrutowane byle by tylko zajechać do Polski i z powrotem, później wymieniam parownik na taki jak ma być i będzie wszystko ok.

Różnica między Nissens

IMG_20210719_171033.jpg

A Ori

IMG_20210719_165748.jpg

Efekt jest taki, że oba przewody uszczelniają się nie na oringach a na metalowym pogrubieniu. Gdyby dać grubsze oringi może by to jakoś działało ale szlag mnie trafia, jak najpierw pod numer VIN dobierali mi skraplacz, który zamiast śrub M8 miał M6 w kanałach przewodów, tak teraz to.. weź tu teraz napraw auto..

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor

z tym parownikiem może nie być problemem dobór po numerze VIN, a bardziej jakość odwzorowania zamiennika. jakiej firmy zamiennik brałeś?

Opublikowano

Nissens, oryginalnie siedziało Valeo

Opublikowano
  • Autor

Ciekawe po nissensie raczej bym się nie spodziewał niedoróbek w częściach.