Opublikowano 6 Lutego 20224 l W dniu 1.02.2022 o 16:16, wampir napisał: Inna opcja to dajesz kluczyk Szanownej Małżonce albo Synowi niech z nim odejdzie na kilkanaście metrów od auta i też można myć To nie jest jedyna opcja ….. bo istnieje odwrotna. ???
Opublikowano 10 Lutego 20224 l ETKA i inne programy/manuale zawierają kody wyposażenia (QQ1 QQ2 i inne), jak najłatwiej je rozkodować? Jest jakaś rozpiska który kod wyposażenia czego dotyczy?
Opublikowano 11 Lutego 20224 l Kody wyposażenia » Audi Klub Polska WWW.AUDIKLUB.ORG Audi Klub Polska. Dane techniczne, kody wyposażenia, kody silników, zestawienia, aktualności itp pr-nummern.pdf Edytowane 11 Lutego 20224 l przez Muskel1
Opublikowano 13 Lutego 20224 l Po ponad 3 latach z samochodem, dopiero dzisiaj się zorientowałem, że podczas cofania i przełączaniu z R na D nie trzeba wciskać przycisku na lewarku
Opublikowano 14 Lutego 20224 l Z D na R ponoć też. Tylko musisz to zrobić w miarę szybko. Jest to po to, aby można było rozbujać auto i np. wyjechać z zaspy śniegu, czy z błota. Sam z tego jeszcze nie korzystałem.
Opublikowano 14 Lutego 20224 l Próbowałem z D na R, ale nie mogłem. Może spróbuję tak jak mówisz. W każdym bądź razie, fajnie, że nie trzeba z R na D, bo zawsze to jakieś minimalne ułatwienie.
Opublikowano 14 Lutego 20224 l W dniu 13.02.2022 o 20:18, dazwid napisał: Po ponad 3 latach z samochodem, dopiero dzisiaj się zorientowałem, że podczas cofania i przełączaniu z R na D nie trzeba wciskać przycisku na lewarku Wygodne, choć i tak zwykle naciskam Moje ostatnio odkrycie to możliwość ściemnienia światła lampki po przytrzymaniu palca na lampce/przycisku
Opublikowano 15 Lutego 20224 l Autor 16 godzin temu, M4R1O napisał: Moje ostatnio odkrycie to możliwość ściemnienia światła lampki po przytrzymaniu palca na lampce/przycisku muszę to sprawdzić u siebie
Opublikowano 15 Lutego 20224 l 22 godziny temu, M4R1O napisał: Wygodne, choć i tak zwykle naciskam Moje ostatnio odkrycie to możliwość ściemnienia światła lampki po przytrzymaniu palca na lampce/przycisku To akurat ogarnąłem już pierwszego dnia, że lampki są na dotyk
Opublikowano 18 Lutego 20224 l B9 Pollift, kod wyposażenia PX2 - LED headlamps and LED rear combination lamps with dynamic turn signal in rear - to będą LEDy z matrixem czy bez? Jak rozróżnić z wyglądu "zwykłe" lampy ledowe od led matrixa?
Opublikowano 18 Lutego 20224 l W polifcie lampy matrix na pierwszy rzut oka nie różnią się optycznie od tych zwykłych led (tych z środkowej konfiguracji, bo te najzwyklejsze z najniższej konfiguracji są całkiem inne). Zatem wracając do matrixów, należy się przyjrzeć z bliska na chromy w lampie. Zwykłe led mają gładkie chromy, w matrixach te chromy mają taką jakby strukturę. Dodatkowo soczewka (a raczej odbłyśnik) do świateł drogowych w zwykłych led ma takie jakby prążki a w matrixach jest gładka. PX2 to przednie lampy led zwykłe a tylne z dynamicznym kierunkiem Edytowane 18 Lutego 20224 l przez Muskel1
Opublikowano 18 Lutego 20224 l Tak z ciekawości czy ktoś się już przymierzał do przerobienia swojej B9 na B9.5 z przodu, lampy, maska, zderzak błotniki ? (Jak w B8) Wiadomo ze drzwi maja inne przetłoczenie. Ale ciekaw jestem czy to się ze sobą schodzi i pasuje do siebie
Opublikowano 19 Lutego 20224 l Czy b9 2018 z bixenon z przodu ma jakiekolwiek poziomowanie tych lamp czy są ustawione na stałe? Nie zauważyłem żeby mi się poziomowały po odpaleniu jak LED'y, a mam dziwny problem - po powrocie z ASO (zdejmowana była jedna lampa do lakierowania błotnika) obydwie lampy świeciły mi za wysoko - oślepiały na światłach mijania. Ustawiłem to póki co ręcznie trochę niżej, w tygodniu podjadę żeby poprawili, ale wciąż mi coś nie pasuje. Tak samo nie działa zakodowana możliwość zmiany ustawienia świateł na tryb lewostronny.
Opublikowano 19 Lutego 20224 l 1 godzinę temu, wuPiotrek napisał: Czy b9 2018 z bixenon z przodu ma jakiekolwiek poziomowanie tych lamp czy są ustawione na stałe? Nie zauważyłem żeby mi się poziomowały po odpaleniu jak LED'y, a mam dziwny problem - po powrocie z ASO (zdejmowana była jedna lampa do lakierowania błotnika) obydwie lampy świeciły mi za wysoko - oślepiały na światłach mijania. Ustawiłem to póki co ręcznie trochę niżej, w tygodniu podjadę żeby poprawili, ale wciąż mi coś nie pasuje. Tak samo nie działa zakodowana możliwość zmiany ustawienia świateł na tryb lewostronny. Z tego co wyczytałem w wersji z xenonem jest taka mieszanka z automatycznego i manualnego samopoziomowania. Jest to system kwazistatyczny i koryguje tylko zmiany nachylenia spowodowane zmianami obciążenia osi. Sterownik ocenia dane z czujników i dociążenia przedniej i tylnej osi i porównuje je z teoretycznymi danymi docelowymi oraz aktywuje odpowiednio silniczki reflektorów. Z reguły instalowane są te same silniczki co w przypadku ręcznej regulacji wysokości świecenia, a nie jak przy dynamicznym samopoziomowaniu silniczki krokowe. W przypadku pojazdów kompaktowych bez długiego rozstawu osi, system ten oferuje możliwość rezygnacji z czujnika osi przedniej, ponieważ zmiany pochylenia występują najczęściej tylko na osi tylnej. Stań parę metrów od ściany i zaznacz sobie linię odcięcia, następnie wrzuć do bagażnika trochę ciężaru albo niech 2 osoby usiądą na tylnej kanapie a Ty obserwuj linię odcięcia. Powinno ją skorygować. Edytowane 19 Lutego 20224 l przez Muskel1
Opublikowano 19 Lutego 20224 l Wracając jeszcze do lamp - dużo zachodu żeby przejść ze zwykłych ledów na matrixy?