Opublikowano 23 Kwietnia 20224 l Godzinę temu, Góral65 napisał: Dzięki za info, tak jak pisałem auto dopiero płynie, ale vg vinu ma cztery kamery to może uda się tą funkcję aktywować, jeszcze jedno pytanko czy tą kalibrację zrobi VCDS-em czy tylko wizyta w ASO? Jeżeli masz kamerę na przedniej szybie (prawie wszystkie A4, A5 i Q5 mają), bo potrzebne są one do funkcji Audi Pre Sense, która jest standardowym wyposażeniem, to nie musicz jej kalibrować. Tylko parametryzacja i kodowowanie aby uruchomić rozpoznawanie znaków i asystenta toru jazdy. Te 4 kamery to kamery 360° służące do podglądu w czasie manewrowania/parkowania.
Opublikowano 23 Kwietnia 20224 l W dniu 21.04.2022 o 21:07, Góral65 napisał: Proszę o informację co to za system driver assistance, w czym pomaga?, auto nie ma aktywnego tempomatu tylko 4 kamery przednią, tylną oraz dwoma bocznymi. Auto to Q5 80A ale jest to chyba to samo co B9 @Misiek671
Opublikowano 23 Kwietnia 20224 l To nie jest jeden system tylko wszystkie asystenty kierowcy. Scrolując na tej zakładce zmieniasz między widokiem wszystkich posiadanych asystentów, dlatego pisze na górze driver assistance.
Opublikowano 24 Kwietnia 20224 l Delikatne terkotanie, chrobotanie przy hamowaniu. Słyszę to przy minimalnych prędkościach np. podczas manewrów, albo tak przy lekkim hamowaniu z ok 10 km/h. Nie jest to ten słynny strzał w pedał hamulca. Czy to normalne?
Opublikowano 24 Kwietnia 20224 l 21 minut temu, black70 napisał: Delikatne terkotanie, chrobotanie przy hamowaniu. Słyszę to przy minimalnych prędkościach np. podczas manewrów, albo tak przy lekkim hamowaniu z ok 10 km/h. Nie jest to ten słynny strzał w pedał hamulca. Czy to normalne? Nie wiem, czy to jest to samo, ale mam podobnie. U mnie można to zinterpretować tak, jakby hamulec na którymś odcinku o coś ocierał. Najbardziej słychać to przy powolnym wciskaniu hamulca i gdy jeszcze hamulec nie jest "napompowany" (pedał ma duży skok). Co ciekawe zmienia się to wraz z pogodą. Czasem słychać bardziej, czasem mniej, czasem w ogóle. Jeżdżę tak od 2 lat i oczywiście za każdym razem, gdy jestem w serwisie, to przestaje chrupać i patrzą na mnie, jak na idiotę
Opublikowano 28 Kwietnia 20224 l FYI W lutym zamówiłem eksperymentalnie AAWireless (taki dongle pozwalający na bezprzewodowe połączenie z Android Auto), niedawno przyszedł. Zdecydowanie muszę polecić, działa bezproblemowo i bezinwazyjnie. Małe urządzenie (49 x 49 x 12 mm), podłącza się do gniazda USB, smartfon łączy się z nim automatycznie przez Bluetooth i mamy AA jak po kablu. Cena to $85 + $15 za wysyłkę.
Opublikowano 29 Kwietnia 20224 l Ale od 2021 masz fabryczny AAWireless. Nie musisz kupować żadnego dodatkowego dongla. Edytowane 29 Kwietnia 20224 l przez black70
Opublikowano 29 Kwietnia 20224 l To dobrze wiedzieć, mój jest z lutego 2021 i nie ma takiej możliwości
Opublikowano 29 Kwietnia 20224 l Mój z listopada. Czyżby dodali to w połowie roku? MY2022? Dziwne trochę. Jesteś pewny, że tego nie masz? edit: A, OK. Pisałeś już kiedyś o tym w innym wątku. Edytowane 29 Kwietnia 20224 l przez black70
Opublikowano 29 Kwietnia 20224 l 3 minuty temu, black70 napisał: Mój z listopada. Czyżby dodali to w połowie roku? MY2022? Dziwne trochę. Jesteś pewny, że tego nie masz? Wszystko co do połowy roku będzie rok modelowy wstecz np. 03.2022 będzie 2021 rok modelowy.
Opublikowano 29 Kwietnia 20224 l 2 minuty temu, pelonek1 napisał: Wszystko co do połowy roku będzie rok modelowy wstecz np. 03.2022 będzie 2021 rok modelowy. Raczej do przodu.
Opublikowano 29 Kwietnia 20224 l 5 minut temu, pelonek1 napisał: Wszystko co do połowy roku będzie rok modelowy wstecz np. 03.2022 będzie 2021 rok modelowy. 2022*. A od drugiej połowy 2022 roku będzie RM 2023. 9 minut temu, black70 napisał: Mój z listopada. Czyżby dodali to w połowie roku? MY2022? Dziwne trochę. Jesteś pewny, że tego nie masz? Na 1000%, sprawdzałem kilkukrotnie, niestety nie załapałem się, szkoda, bo bezprzewodowy AA to wygoda. No jest ten dongle, ale to zawsze trochę $ + jednak coś musi być podłączone, a nie do końca jest gdzie to fajnie schować. Jeszcze kombinuję jak to fajnie ukryć.
Opublikowano 1 Maja 20224 l 2 godziny temu, WojtekA6C7 napisał: Ktoś wie jak wyciągnąć znaczek S4 ?? Z tyłu jest taki zaczep . Trzeba palcami od dołu przycisnąć , między żebrami grilla
Opublikowano 10 Maja 20224 l Czy ktoś wymieniał silniczek od klapy wlewu paliwa? moje pytanie dotyczy Q5 80A ale w B9 jest tak samo. W B8 i w starszej Q5 była śrubka z zewnątrz i wyciągało się cały fartuch na zewnątrz, w nowej Q5 tej śrubki nie ma.
Opublikowano 12 Maja 20224 l Dzisiaj w metropolii Rzeszów w salonie Toyoty zona wymieniała całe koła z zimowych na letnie (14" i 15")....w cenie 400zł z przechowaniem na pół roku. To już jest ku... taka przesada, że im zadzwoniłem i powiedziałem żeby sobie zabrali za darmo te felgi stalowe i zimówki i się rozstajemy na dłużej. Tak więc żona zapłaciła 149 zł a ja kupię przed zimą wielosezonowe i mam ich serdecznie w d*pie. Aygo robi rocznie po mieście niecałe 5 tyś km i się poza nie nie wychyla. Piszę to bo ja trzymam koła (opony na felgach tak jak żona) w ASO Skoda i za 19 cali z przechowaniem zapłaciłem 290 zł. Czy to są normalne ceny ? Edytowane 12 Maja 20224 l przez vvalery
Opublikowano 12 Maja 20224 l Nienormalni Dlatego sam zmieniam i przechowuje w moich autach w garażu. W Niemczech za zmianę i przechowanie musisz ok. 50-75€ za 6 m-cy zapłacić.