Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[Skrzynia 5B] Luz na wejściu wybieraka do skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam dość spory luz na wybieraku przód-tył. Sęk w tym, że sam wybierak jest ok, luz jest na pręcie wychodzącym ze skrzyni. Kuleje delikatnie na boki, a w przód i tył ma wyczuwalny luz ok 1cm w każdą stronę.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Sama skrzynia działa bdb. Przełączanie biegów pomimo tego luzu też jest ok.  

Czy to może mieć związek z kończącym się sprzęgłem i dociskiem? Pomoże tylko wymianą skrzyni czy da radę to naprawić bez jej rozbierania?

Opublikowano

U mnie to samo z tym że sprzęgło nowe, więc to bym wykluczył. Obawiam się że skrzynia do wymiany...
Ale może niech ktoś bardziej ogarnięty się wypowie :)

Opublikowano
  • Autor

A oprócz luzu wsio działa? Skrzynia jest dość tania, więc przy wymianie sprzęgła może i to zrobię.

Opublikowano

Nie wchodzi mi wsteczny, dopiero na półsprzęgle wbija.  Tak to wsio działa elegancko. Ostatnio wymieniłem olej na revenol to w sumie się trochę poprawiło.
Do FWD może tania, ja mam quattro i z tego co się orientowałem to do mojego skrzynia ~1000pln w możliwym do przyjęcia stanie. Oczywiście można znaleźć taniej ale to prawdopodobnie taki sam gniot będzie, jak siedzi teraz u mnie. 

Więc:
skrzynia ~1000 + ew. koszt wysyłki/dojazdu
olej: ~150zł revenol
wymiana: ~400zł 
I już masz ~1600 co jak dla mnie nie jest warte tego żeby mi lewarek nie latał tył-przód. Ale co kto woli :D

Opublikowano
  • Autor

Ale wybierak jest u nas ok, wajcha wychodzącą ze skrzyni ma luz.

InzKornel, u mnie skrzynia 5 biegowa ok 300 zł obok mnie, olej ok 130 a wymiana w garażu.

Tylko nie wiem jaka skrzynia przypasuje do mnie jeszcze, muszę w etkę spojrzeć.

Opublikowano
23 minuty temu, golfagn napisał:

Ale wybierak jest u nas ok, wajcha wychodzącą ze skrzyni ma luz.

InzKornel, u mnie skrzynia 5 biegowa ok 300 zł obok mnie, olej ok 130 a wymiana w garażu.

Tylko nie wiem jaka skrzynia przypasuje do mnie jeszcze, muszę w etkę spojrzeć.

To Twoje szczęście :)
Szczerze Ci powiem, że właśnie przez takie różnicę wolałbym nie mieć quattro (chyba jedyny uzytkonik quattro, który na to narzeka).
Części mniej, dużo droższe a w autku 150KM z czego zostało pewnie ze 140KM to poprostu nie daje rady... Od dwóch lat nie ma nawet śniegu żeby się gdzieś zakopać i zobaczyć czy to coś daje...

Ale za to mam hałas z dyferencjału, kopa w plecy przy zmianie biegów,  i części droższe 2x :)

Tak jak napisałeś, to nie o wybierak chodzi(niestety), bo gdyby tak było to już dawno by nowy siedział. Skrzynia się posypała i tyle.

Do mnie idzie dokładnie taka sama skrzynia jak na tym obrazku, zaznaczyłem też, na którym elemencie jest luz wzdlużny i to niemały.

skrzynia.jpg

Edytowane przez inzKornel

Opublikowano

Za trzymanie tego drążka (wałka przełączającego) w skrzyni mogą być odpowiedzialne sprężyny, można je dość łatwo wykręcić i zobaczyć czy są OK, jak sprężynują... Są po drugiej stronie wałka, wkręcone od góry w skrzynię...

Opublikowano
  • Autor

Jesteś w stanie wskazać które otwory są odpowiedzialne za dostęp do tych sprężyn? Dzisiaj zajrzę jeszcze raz pod auto i sprawdzę dostęp do nich.

Opublikowano

W 5b wygląda to prawdopodobnie tak 012311720D: 

423816_x800.jpg  423814_x800.jpg

Jest też coś takiego jak blokada wałka 012311691A:

8e173b7e3028d4f853c270292e418a8b.jpg

W skrzyni 6b sprawa jest prosta, tam są na wierzchu śruby zderzakowe 01E301242E: 

102498_x800.jpg  102501_x800.jpg

Opublikowano
  • Autor

Chodzi o tą śrubę za wysprzęglikiem, co częściowo zakrywa ją kabel?

defbb21f4adfa34ec4d669221972

A z innej beczki: jakie skrzynie 5 biegowe pasują do mojego silnika BDV?  Jest jakiś spis/katalog?

Opublikowano

Czy po wymiania tych śrub zderzakowych w skrzyni gba biegi będą wchodzić lżej i nie będzie tego luzu przód tył? Za co odpowiadaja te śruby?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Dnia 19.07.2017 o 14:43, kamil-vag napisał:

W 5b wygląda to prawdopodobnie tak 012311720D: 

423816_x800.jpg  423814_x800.jpg

tak patrząc na etkę według mnie te śruby są jako "ośka" dla wałka kierunkowego bo tą węższą częścią wchodzą w wałek

w necie jest fotka gdzie jedna z tych śrub jest złamana i moze też powodować luz wzdłyzny ale to raczej problemy z biegami by były

na wałku przełanczania jest wkręcony sworzeń kulisty który pracuje w gnieździe które jest w wałku kierunkowym może tam leży wina...?

$T2eC16N,!)cE9s4PsSVGBRyVC+RZUQ~~60_57.JPG

253880553_w640_h640_img_3619.jpg

jeszcze dorzucę fotkę tej złamanej śruby

indeks.jpg

Dnia 19.07.2017 o 18:10, golfagn napisał:

Chodzi o tą śrubę za wysprzęglikiem, co częściowo zakrywa ją kabel?

tak to jest ta śruba

z drugiej strony jest taka sama tylko ze niżej bo jak widzisz śruba jest wkręcona pod pewnym kątem

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano

Maricn, możesz mieć rację. W sumie 6B miałem w rękach, a 5B nie. Dlatego takie zgadywanie z ETKI i z domysłów... Dopóki ktoś sam tego nie ruszy i nie zdiagnozuje/wymieni jak w 6B to będzie zagadka w 5B.

Opublikowano
  • Autor

Z ciekawości wykręcę je jak będę miał czas. Dam wtedy znać.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kontynuując temat poświęciłem moją stara skrzynię która mi została po przekładce na Q, żeby wykonać dokumentację i już raz na zawsze pozbyć się domysłów co może powodować ten luz :decayed:

Zdejmujemy czapkę ok. 10 śrub :) (zdj. zrobione po demontażu)

1.1.jpg

Następnie oba ograniczniki.

2,2.jpg

3.3.jpg

Sworzeń kulisty w walku wydaje się mieć sporę luzy.

4.4.jpg

5.5.jpg

6.6.jpg

7.7.jpg

8.8.jpg

Tu widoczna jest taka tulejka? W mocowaniu wałka od zmiany biegów jej wyrobienie powoduje gibanie się na boki tegoż pręcika.

9.9.jpg

10.jpg

Edytowane przez witold2452

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie gałka zmiany biegów giba się na boki, oraz tak jakby nie miała swojego miejsca zerowego + ciężko wchodzi wsteczny trzeba użyć siły i maksymalnie wcisnąć do prawej strony (skrzynia fhn 5b).
Wzdłużnie jest elegancko.
Przy samej kasecie wszystko co możliwe powymieniałem na nowe ponieważ był luz góra-dół i było przez pół roku elegancko.
Teraz się zastanawiam:
-padł sworzeń kulisy?
-któraś z dwóch podpór?
-element 012311691A ?
Oraz, czy po odkręceniu 10 śrub czapki, jestem wszytko wykonać z skrzynia na podnośniku?

Opublikowano

Jeżeli chodzi o luz lewo prawo, ostatnio kasowałem go regeneracją cięgna, które podobno nie jest do zregenerowania :decayed:

Nasz ruchliwy element jest zabezpieczony nitem z alu

1.jpg

Należy go rozwiercić, inaczej nie rozdzielimy zespołu

2.jpg

Luz widać na filmiku

Zastosowałem kawałek cienkiej rurki i 2 kawałki termokurczki żeby wszystko było na maxymaknie sztywno

3.jpg

4.jpg

Niestety nie mam pełnej dokumentacji z pracy na końcu skręciłem wszytko śruba przyłapałem spawem, żeby wykluczyć odkręcenie się śruby. 

Wrażenia?  Luzu brak , zauważyłem że biegi wchodzą lepiej, pewniej... polecam i zalecam każdemu :decayed:

Odpowiadając na jedno pytanie Krzychu, do skrzyni bez kanału lepiej nie podchodź :D

Edytowane przez witold2452

Opublikowano

U mnie na tym krzyżaku nie wydaje się żeby był jakiś mega duży luz.
Na podnośniku nim ruszałem i ruchomy wałek który wchodzi w skrzynie jest taki...hmm "luźna guma"
Mam wrażenie ze nawet guma na krzyżaku z luzem, by mu nie stawiała oporu :)

Kaseta jest w sumie cała nowa. Kupilem nawet całą druga z rurami-cięgnami na wzór i nowe graty z ASO.
20170606_183913.jpg
20170606_181410.jpg

Wczoraj zamówiłem element 012311691A, kory wg innych źródeł odpowiada za 1bieg i wsteczny, lub wsteczny i 5bieg.
Coś może być na rzecz bo przed wymiana gratów przy gałce czasami potrafiło się przyciąć na 1 i 5biegu.

Zastanawia mnie element 012311720D
On jest z jakaś sprężynką? W sieci występują jakby dwa rodzaje..

dłuższy
423590_x800.jpg

krótszy
423816_x800.jpg

Czasami na week mam do dyspozycji podnośnik, ale to muszę być przygotowany i mieć wszystkie części. W a6c5 podejrzewam ze jest ciut więcej miejsca pod spodem niż w a4.
Raz już zrzucałem skrzynie, drugi raz mi się nie chce, a nawet nie wiem czy kogoś na cały dzień do pomocy zorganizuje.
Też widziałem skrzynie fhn na portalu akcyjnym z pękniętym dzwonem za 200zl z wysyłką.     ... w ramach edukacji ew czesci.

hmmm...
Chyba najpierw wymienię el 012311691A i wykasuje luz na gumkach krzyżaka. Myślałem zęby wytoczyć tam tulejkę z teflonu lub poliuretanu.

Edytowane przez chris1987

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Przygotowuje się do przekładki z automata 4biegowego (AG4) na 5 biegową FHN z passat B5.

Mam luz na wałku wybieraka w skrzyni. Żeby skasować ten luz trzeba rozbierać skrzynię jak to pokazał witold? 

Dodatkowo widzę że na tym wałku jest wytarty uszczelniacz i się poci. Czy jest mozliwosc kupna i wymiany tego uszczelniacza?

Tak to wygląda:

Edytowane przez Hezen