Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej silnikowy do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:facepalm: DPF w PB?

kdawid15000 to czasem nie za dużo jak na 1,8T? Jak chcesz zmieniać co 15tyś to długo na tym nie pociągniesz. pompa oleju jak i napinacz wałków padną w pierwszej kolejności.:facepalm:

Tak sobie pomyślałem że skoro Audi jeździ na long life po 30 tyś to jak skrócę te przebiegi o połowę na dobrym oleju to będzie ok, ale skoro powinno się zmieniać olej częściej to będę go zmieniał co 10tyś lub co rok. W moim przypadku raczej nie będę robił rocznie więcej niż 10tyś więc olej będzie i tak zmieniany przy mniejszym przebiegu co rok.

• Odpowiedzi 5 tys.
  • Wyświetleń 794,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Olej powinno sie wymieniac co rok. Nie rzadziej. Bez wzgledu na przebieg.

Opublikowano

Teraz to już naprawdę zgłupiałem i nie wiem którym olejem Motula zalać Audi 1.8T. Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego lać 0W30 bądź 5W40 a nie 5W30 jak wskazuje norma Audi?

Opublikowano

Bo wymieniasz olej co 15 tys a nie co 30 tys.

Wysłane z prodiża

Opublikowano

Nie co 15.000 tylko co 10.000 albo co rok.

Opublikowano

Mam taki sam motorek zalalem motul x lite 0w30 i jest pieknie napinacz z rana juz nie dzwoni,wymieniam co 10tys km i teraz zaleje cos z millersa z nanotechnologią:wink:

Po tygodniu zastanawiania też zdecydowałem się na X Lite 0W30 + Płukanka Liqui Moly + filtry Knecht, mam nadzieje że to dobry wybór?

Opublikowano

Wybrales najlepiej jak mogles.

Wysłane z prodiża

Opublikowano

Mam taki sam motorek zalalem motul x lite 0w30 i jest pieknie napinacz z rana juz nie dzwoni,wymieniam co 10tys km i teraz zaleje cos z millersa z nanotechnologią:wink:

Po tygodniu zastanawiania też zdecydowałem się na X Lite 0W30 + Płukanka Liqui Moly + filtry Knecht, mam nadzieje że to dobry wybór?

Bedziesz zadowolony ja tez bardzo dlugo zastanawialem sie co teraz zalac znowu padlo na X-LITE ,a nanotechnologie od millersa kupilem do wolnossacego subaru wczesniej jezdzilo na X-LITE jestem bardzo ciekawy :slina: jak to bedzie chodzic,millers chwali sie redukcją tarcia w silniku o 53%

Opublikowano

witam

niedawno kupiłem a4

poprzedni własciciel zalewał mobil 10w-40 przebieg 210k silnik ADR

wlac dalej to samo ?

Opublikowano
613c6f95bdbcac48med.jpg
Opublikowano
:polew: ale koniecznie najpierw zrob plukanie odolem
Opublikowano
witam

niedawno kupiłem a4

poprzedni własciciel zalewał mobil 10w-40 przebieg 210k silnik ADR

wlac dalej to samo ?

Nie, wlać 5w40. :wink:

Opublikowano

Witam, to i ja coś podrzucę, kupiłem Audi i poprzedni właściciel zalewał ją Castrol 5W30 Syntetyk, czy teraz lać ten sam czy zmienić na np. Mobila 10W 40 półsyntetyk. Poradźcie coś mądre głowy:decayed:

Opublikowano

To samo co wyżej.

Opublikowano
Witam, to i ja coś podrzucę, kupiłem Audi i poprzedni właściciel zalewał ją Castrol 5W30 Syntetyk, czy teraz lać ten sam czy zmienić na np. Mobila 10W 40 półsyntetyk. Poradźcie coś mądre głowy:decayed:

jeśli faktycznie był zalewany 5W30 , to nie kombinuj i nie przechodź na półsyntetyk . Zalej równiez 5W30 ale Motul, Mobil byle nie Castola.

Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć , miałem półsyntetyk 10W40 motula moje V6 wciągało , trochę gubiło 300-500 ml / 1000 km.

Po uszczelnienu silnika przy wymianie zalałem Mobil1 full syntetyk , obecnie wychodzi mi mniej niż 100 ml / 1000 km.

A mam wrażenie ,że jest coraz lepiej . Wcześniej rano na zimnym lubiał tak podkapcać , niby nie na niebiesko , ale czuć było spaliny. Teraz nie czuję i nie widzę nic o poranku. Być może Fullsyntetyk uelastycznia uszczelniacze zaworowe ?

Także na prawdę opłaca się zalać dobry Full Syntety , u mnie juz na pewno wyszło taniej .

Opublikowano

A więc przy następnej wymianie zmiana na Mobil 5W 30:decayed:

Opublikowano
Opublikowano

obydwa ori

Opublikowano

to opakowanie to nowe i stare czy co ?

Opublikowano

jEsli masz wątpliwości to napisz do Dzika