Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej silnikowy do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie i Panowie zła wiadomość.

Z opisu GG "głównego" dostawcy oleju na forum tj. dzik'a, wynika że od stycznia 2014 drożeje Motul.

:facepalm:

... wysłane z WC za pomocą szczotki do kibla ...

• Odpowiedzi 5 tys.
  • Wyświetleń 795,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja tez musze wymianę zrobic mam teraz MOBILA 10W40 w 1.8adr z gazem czy zalać takim samym czy pomyśleć o zmianie?

Wysyłane z mojego KALKULATORA

Opublikowano

Bez wahania lej motula xcessa 5w40

Opublikowano

+1

lej 5W-40 x-cess!!!

TYLKO WYPŁUCZ WCZEŚNIEJ...

Opublikowano

+1

lej 5W-40 x-cess!!!

TYLKO WYPŁUCZ WCZEŚNIEJ...

Wypłukać tzn?

Wysłane z mojego kalkulatora:)))

Opublikowano

:hi: Panowie pacjent 2.4V6 przebieg 290 tyś. Silnik uszczelniony suchy jak pieprz , ciśnienie 12.5 bara na kazdy gar. Spalanie oleju to 2-3l na 15kkm , obecnie olej Mobil 10w-40. Co polecacie? Dzieki za odpowiedzi.

---------- Post dopisany at 15:58 ---------- Poprzedni post napisany at 15:56 ----------

Aha zapomnialem dodać , jestem mlodym człowiekiem i nie jeżdżę na emeryta . Aha i jeszczr auto nie kopci , z rana jak odpale 1 raz to przez okolo 5 s zakopci na lekki niebieski kolor.

Opublikowano

Olejem tego nie uszczelnisz. Zmiana na 5w40, wymiany co 10 kkm i dolewanie albo remont.

Opublikowano
Olejem tego nie uszczelnisz. Zmiana na 5w40, wymiany co 10 kkm i dolewanie albo remont.

:hi:

Opublikowano

Nie jestem specjalistą w 100 % ale uczono mnie w szkole, że jeśli silnik został zalany olejem o gorszych parametrach, czyli Twój mineralny - oznacza to zatem, że taki powinieneś używać. Być może pojawiły sie wskazania (drobne wycieki), które zdecydowały o tym, że taki olej zastosowali serwisanci. Jeśli już chcesz zmienić to najpierw musisz dokładnie zlać olej (dodając wcześniej jakiś środek do płukania silnika,a następnie zalej półsyntetykiem - 10W40 o prawidłowej specyfikacji dla Twojego auta.

---------- Post dopisany at 19:57 ---------- Poprzedni post napisany at 19:54 ----------

Pozostań przy 10W40 najlepiej Castrol Magnatec, pamiętaj również o wymianie co rok lub nie czekaj do 15 tyś km, a po 12 tyś km wymieniaj.

Opublikowano

:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

chłopie jak nie jestes w 100% "specjalistom" to sobie odpusc takie pisanie

temat mieneralnych, syntetycznych i pseudosyntetycznych olei był tutaj omawiany juz 1000krotnie

Opublikowano
Nie jestem specjalistą w 100 % ale uczono mnie w szkole, że jeśli silnik został zalany olejem o gorszych parametrach, czyli Twój mineralny - oznacza to zatem, że taki powinieneś używać. Być może pojawiły sie wskazania (drobne wycieki), które zdecydowały o tym, że taki olej zastosowali serwisanci. Jeśli już chcesz zmienić to najpierw musisz dokładnie zlać olej (dodając wcześniej jakiś środek do płukania silnika,a następnie zalej półsyntetykiem - 10W40 o prawidłowej specyfikacji dla Twojego auta.

---------- Post dopisany at 19:57 ---------- Poprzedni post napisany at 19:54 ----------

Pozostań przy 10W40 najlepiej Castrol Magnatec, pamiętaj również o wymianie co rok lub nie czekaj do 15 tyś km, a po 12 tyś km wymieniaj.

ale zonk:facepalm: i jeszcze ten MAGNATEC masz racje specjalistą to ty nie jestes:whistling:

Opublikowano

zwracam sie z prosba o dobór oleju do auta w opisie

Liqui Moly 5W40 Synthoil High Tech

czy moze motul 5w40 x-cess

czy moze 5w50 z motula lub LM ?

ktory bedzie lepszy 5w40 czy 5w50 prosze o porownanie jesli 50 nie to dlaczego

dzieki

Opublikowano

Liqui moly synthoil high tech 5w40

Na takim jezdze a wczesniej jezdzilem na xcessie i powiem Ci ze na LMie silnik duzo ciszej pracuje

Nie zapomnij o plukance

Opublikowano

Panowie ja miałem jakis castrol do diesla 10w40 i po płukance i zalaniu xcessa silnik chodzi dużo głośniej i tak nieprzyjemnie metalicznie :-( myslicie że jak zaleje nastepny ten LM synthoil to bedzie lepiej ?

Wysłane z mojego GT-I9100

Opublikowano
Panowie ja miałem jakis castrol do diesla 10w40 i po płukance i zalaniu xcessa silnik chodzi dużo głośniej i tak nieprzyjemnie metalicznie :-( myslicie że jak zaleje nastepny ten LM synthoil to bedzie lepiej ?

Wysłane z mojego GT-I9100

może coś ci siadło? Ja również przeszedłem z 10w40 na 5W40 xcess i silnik przyjemnie ucichł. Tylko że go nie płukałem, bo mi koledzy na forum odradzili płukanie.

Opublikowano

dev dlaczego nie stosowac np 5w50 powiesz mi cos o tego typu olejach

Opublikowano

Nie ma potrzeby lac 5w50

Dobry 5w40 zalatwia wszystko

Opublikowano

Dev, co do 1.8t bex?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To samo co dla Elmo