Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej silnikowy do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Własnie tak zrobiłem dziasiaj . 130 zika z filtrem+ dojdzie koszt zakupu osłony pod silnik po jest popękana , dodatkowy koszt :frown:

[ Dodano: 15-03-2007, 18:50 ]

No tak Mrog gosiu mówi że to 2006 rok Jak wymieniał olej :eek: ja mu pokazuje wydech cały pordzewiały ale jeszcze nie pryka :exclaim: to powiedział ze jakas baba jeżdziła bo nawet fotele nie sa wypierdziane :lol:

• Odpowiedzi 5 tys.
  • Wyświetleń 794,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No dobra a co z silnikami 1,8 turbo - benzyna Mój ma przebieg około 200 tys. Kupiłem go od poprzednika ,który miał go nie cały rok i wogóle nie wymieniał oleju. Turbo musi być czymś smarowane ... Wątpię żeby półsyntetyk a tymbardziej mineral dał z tym sobie radę . Ja zalałem syntetykiem BP na razie nie cieknie ale zastanawiam się czy po około 1 tys km i wypłukaniu poprzedniego syfu - nie spuścić go i zalać półsyntetykiem, żeby nie rozszczelnić. Co wy na to ? Dodaję że będę robił niedługo rozrząd i może przy okazji uszczelnienia na wale i inne porobić co by można było lać syntetyka ?

Opublikowano

Zacznijmy od tego ze olej dobiera sie od temp.zewnetrznej wiec w niemczech jezdza sobie na mineralnym 15w40 bo u nich w zimie jest -5.

Opublikowano
Zacznijmy od tego ze olej dobiera sie od temp.zewnetrznej wiec w niemczech jezdza sobie na mineralnym 15w40 bo u nich w zimie jest -5.

A skąd te wnioski że w niemczech nie ma zimy? Przecież t nie Hiszpania :rolleyes:

U nich jest zima taka sama jak u nas, tylko nie zaskakuje drogowców

Opublikowano

kto niby jeździ na mineralu... ? Niemcy jeżdzą na tym co fabryka każe, a to nie jest minerał.

Opublikowano

Ja leja im w serwise to jezdza.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dołączam się do tematu.

Sprowadziłem auto i niewiem jaki olej był lany, więc co zalać ? i jaki radzicie do tego silnika (producent)?

Opublikowano
Dołączam się do tematu.

Sprowadziłem auto i niewiem jaki olej był lany, więc co zalać ? i jaki radzicie do tego silnika (producent)?

Syntetyczny a producenta to wybierz sam po lektrze całego tematu

Opublikowano
Dołączam się do tematu.

Syntetyczny a producenta to wybierz sam po lekturze całego tematu

Ale auto ma już ponad 200tys przebiegu, czy napewno syntetyk lać ?

Starsze silniki mają odłożone osady nagaru, szczególnie na krawędziach, które przy zastosowaniu oleju syntetycznego zostają wymyte i są puszczone w obieg. Mogą dostać się na powierzchnie tłoków i panewek, gładzi cylindra i je uszkodzić lub zarysować.

A więc ?

Opublikowano
Starsze silniki mają odłożone osady nagaru

Jak było jeżdzone na syntetyku to nie ma nagaru, a 200 tyś to nie jest stary silnik.

Jak chcesz nalać mineralny olej to możesz się spodziewa że szybciej zabijesz silnik

A więc?

Opublikowano

Najlepszym rozwiazaniem bedzie polsyntetyk :wink:

Opublikowano
Najlepszym rozwiazaniem bedzie polsyntetyk :wink:

Też tak myślę tylko chciałem wsparcia :)

Który z tych zalać ?

Mobil S, Shell Helix Plus, Lotos ?

Opublikowano

Witam ostatnio zmienialem sobie olej tez nie wiedzialem co bylo wczesniej lane. Moje autko ma 200tys przebiegu i zalalem Mobil semi i od razu inna praca takze ja polecam semi :audi:

Opublikowano
Który z tych zalać ?

Mobil S, Shell Helix Plus, Lotos ?

Mobil S jednogłosnie :wink:

Opublikowano

Witux na Allegro też można kupić, to zależy tylko od Ciebie :wink:

Opublikowano
Witux na Allegro też można kupić, to zależy tylko od Ciebie :wink:

Ale 100% pewności nie masz ;)

Opublikowano

Nie wiem ile kosztuje taki olej w sklepie, ale troszeczkę nie podoba mi się cena i komentarze w stylu braku daty produkcji i terminu ważności na opakowaniu :rolleyes: