Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niezapłacony Mandat, odsetki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, czy za niezapłacony mandat wliczają się odsetki? Co grozi jeżeli się go nie zapłaci?

Edytowane przez moras22
Opublikowano

Za jakiś czas może Ci przyjść komornik po kasę lub US odbiorze  sobie z rozliczenia co rocznego podatku

Opublikowano

Moras22,takie pytanie-czy to mandat czy kwitek z niezaplaconego parkowania ZDM?
Zanim wejdą na pensje to US się skontaktuje i wtedy naliczana jest opłata manipulacyjna,ale nie dużo.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

mandat za niepełny stan techniczny pojazdu (brak pozycyjnych z przodu, w biały dzień) ale odsetek nie będzie? Jak bym zaplacił np. po miesiącu dwóch ?

Edytowane przez moras22
Opublikowano

Nie,nie będzie.Tylko zapłać dobrowolnie,zanim urząd się odezwie.Ja zwlekalem 6miesiecy i musiałem osobiście jechać do skarbowego i opłacić mandat+manipulacje.

Opublikowano

A ile taka manipulacja wynosi? Dostałem mandat ze tak powiem z d*py.. jechałem sobie spokojnie w kolumnie aut i nagle insygnia na pasie do skretu w lewo jedzie na sygnałach i wyprzedza zjechałem lekko na prawo i zgarnęli mnie na bok w celu kontroli, (miałem inna tablice z tyłu i pewnie dlatego mnie zatrzymali) zaczęli szukać wszystkiego byleby wlepić mandat, no i jak sprawdzili światła już nic nie szukali tylko do radiowozu i mandat 500zł.. utargowałem 300zł.. Szczerze to nie chcę tego płacić, był biały dzień a mandat za brak pozycyjnych z przodu.. rozumiem jakby nie działały mijania..  jeszcze tekst policjanta "będzie mandat 500zł, pytam dlaczego? za niepoprawny stan techniczny pojazdu, pytam dlaczego tak duzo skoro tablice mogę zmienić na poczekaniu a pozycyjne naprawić na stacji (zatrzymali mnie na przeciwko stacji), odpowiedział mi bo jest do 500 i daje mi 500, pytam a od ilu mówi, że od 20zł.. to pytam czemu tyle.. mówi mi "bo mogę i daje panu 500"..  Przyjąłem mandat, nawet nie chcieli zebym zmieniał tablice, normalnie odjechałem.. chcieli tylko mandat wstawić najwyższy bo widzieli, że samochód dobrze się prezentuje i myśl że skoro tak wygląda to pewnie się ścigam.. 

Opublikowano

No niestety są ludzie i parapety...Równie dobrze mógł pouczyć itd.Manipulacja nie jest duża,już nie pamiętam ale to są grosze.
Twoja decyzja czy zapłacisz czy będziesz czekał aż się upomną.

Opublikowano

Kilka razy w mojej zawodowej karierze kierowcy zdarzył się mandat, nigdy nie płaciłem i zawsze po roku ściągali z rozliczenia US. Masz mandat załóżmy 200 ściągneli 205zl po roku. ?

Opublikowano

Hm zobaczę, skoro nie ma jakiś konsekwencji poważnych z tego powodu a 5zł dopłaty i w dodatku na koniec roku.. to może nie będę płacić tego totalnie z g**na wziętego mandatu.. niech sobie sami wezmą na koniec roku a teraz przynajmniej będę miał na co wydać.  Wypadałoby rozrząd zrobić w swoim aucie..  a wy jaką macie mysl? placic czy nie placic? 

Opublikowano

Moim zdaniem zapłaty nie unikniesz,co najwyżej pobiorą sami w dalszym terminie.
Skoro stoisz przed dylematem czy robić rozrząd czy opłacić mkk to ja bym robił rozrząd ;-)

Opublikowano

Ja mandatow nigdy nie place![emoji14] Sciagaja z podatku przy rozliczeniu rocznym,wysylaja pisemko do zakladu pracy o zajecie danej kwoty.Tak jest co roku,wiec kadrowa juz sie przyzwyczaila,nawet juz nie dzwoni pytac,czy pojade sam zaplacic,tylko od razu wypelnia stosowne papiery![emoji28] I tak jak napisal kolega wyzej,za rok doliczaja sobie odsetki karne w wysokosci 5,20zl,wiec na benzyne bym wiecej stracil![emoji12][emoji23]

Opublikowano

Dokładnie. Ja też nie płacę i sami ściągają. Mi komornik już nauczył się na konto wchodzić. Więc jak widzę, że czegoś mi brakuje dzwonie do banku i oni akcept robią i po sprawie. Przeważnie to kilkanaście zł więcej niż mandat.

Dnia 29 lipca 2017 o 16:46, moras22 napisał:

miałem inna tablice z tyłu i pewnie dlatego mnie zatrzymali

A mam pytanie z innej beczki. Ja też czasem śmigam na fake'ach.. Nie dali mandatu za lewe blachy? Podobno dają taki jak za brak tablic - 50 zł za szt. I jeszcze jedno pytanie - miałeś naklejony na blachach taki ala hologram? Podobno za to są gorsze konsekwencje w stylu podrabianie dokumentów Państwowych.. Co mówili jak zobaczyli te blachy, ze nie są zgodne z dowodem?

Opublikowano

Za przeróbki na blachach jest 5 dych.Tablica nie jest dokumentem.Hologram czy np przerobka z 1na4 to jest przerobienie a nie podrabianie.

Opublikowano
Teraz, bialy986 napisał:

Za przeróbki na blachach jest 5 dych.Tablica nie jest dokumentem.Hologram czy np przerobka z 1na4 to jest przerobienie a nie podrabianie.

tak myślałem ale ktoś mnie nastraszył stąd się pytam..

Opublikowano

Spoko.Co innego jak byś z dokumentem coś robil-falszowal,podrabiał,przerabial itp ;-)

Opublikowano
4 minuty temu, bialy986 napisał:

Spoko.Co innego jak byś z dokumentem coś robil-falszowal,podrabiał,przerabial itp ;-)

Ale właśnie taki znajomek mi powiedział, że hologram jest jak by już dokumentem i jak go zmieniam czy coś z nim robię to tak jak by to były jakieś normalne dokumenty..

Opublikowano

Ja mam około 3 mandatów i gdy przychodzi jakieś pismo do domu to przelewam im 5% procent mandatu i mam spokój na pół roku ;D niech się nauczą uczciwie zarabiać a nie nas okradać

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.08.2017 o 14:21, Kosmita napisał:

Dokładnie. Ja też nie płacę i sami ściągają. Mi komornik już nauczył się na konto wchodzić. Więc jak widzę, że czegoś mi brakuje dzwonie do banku i oni akcept robią i po sprawie. Przeważnie to kilkanaście zł więcej niż mandat.

A mam pytanie z innej beczki. Ja też czasem śmigam na fake'ach.. Nie dali mandatu za lewe blachy? Podobno dają taki jak za brak tablic - 50 zł za szt. I jeszcze jedno pytanie - miałeś naklejony na blachach taki ala hologram? Podobno za to są gorsze konsekwencje w stylu podrabianie dokumentów Państwowych.. Co mówili jak zobaczyli te blachy, ze nie są zgodne z dowodem?

Nie dali bo miałem oryginalną w bagazniku ale od wewnatrz przymocowana zeby w razie czego zmienic, ale nie domagali sie zmiany i odjechałem tak samo jak przed zatrzymaniem, chcieli tylko mandat jak najwiekszy dać skurw**, chciałem wlasnie z hologramem kupic tablice ale slyszalem wlasnie ze przez to moga byc powazniejsze konsekwencje, no i kupilem zwykla z Polska czcionka i tak smigam. Z dowodem by nie byly zgodne jakbys mial inny numer, ja mialem ten sam numer, podeszli popatrzyli i sie zapytali co to za tablica, powiedzialem im ze nie ma miejsca bo to wersja amerykanska jakby byla polska ala usa to by haczyla o zderzak itp. zapytalem to co mialem zrobic jak nie kupic odpowiedniej, to mi powiedzieli ze mam kupic klape zwykla i zmienic.  To akurat wywiadowcy byli, trafilem pierwszy raz na takiego skurw*** do tamtego czasu mialem mile no nie mile wspomnienia, zalezy czy chodzi o mandat czy rozmowe z policjantem bo calkiem w porzadku ludzie z poczuciem humoru. Ale zalezy na kogo sie trafi, teraz podchodze z dystansem do nich, wczesniej na luzie.  A najlepiej to wziac telefon i nagrywac dzwiek tj. rozmowe przy zatrzymaniu, bo jakbym nagrywal to pewnie bym mandatu nie musial placic a policjant dostalby upomnienie albo cos.  W USA maja z taki wymóg, że z tyłu musi być tablica a z przodu nie lub jaka się chce.. A tutaj w Polsce nawet nie ma wyboru rozmiarów tablic, fakt to nie europa ale rynek sie tak rozszedł, ze i handel jest poza europą. sredniowiecze.. Ale mam pocieszenie, od stycznia nowego roku, będzie wprowadzony taki rozmiar tablic normalnie w Starostwie. Informacja potwierdzona -> dziennik TV. Poza tym to samo się tyczy pozycyjnych pomaranczowych w migaczach.. widze pełno samochodów takich jezdzi, jak nie bmw to jakieś inne nowsze auta, tych to nie zatrzymuja moga sobie jezdzic tak..

Edytowane przez moras22