maniekaudia4 Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 Witam Silnik 1.9 tdi AVF na biegu jałowym są takie kołysania silnika. nie mogę znaleźć przyczyny. Sprawdzony wałek, szklanki wyglądają ok, podgiąłem blaszki w wtyczkach wtryskiwaczy i spryskałem kontaktem. Gdy ręką przymykam klape gaszącą silnik ciszej zaczyna pracować, zmniejszają się drgania. nie słychać dudnienia. Wrzucam logi może coś z nich wyczytacie Dzięki LOG-01-001-003-004.csv LOG-01-008-011-015.csv LOG-01-013-018-023.csv
kamil-vag Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 Korekcje na 4 cylindrze nie za specjalne. Wymieniłbym na początek uszczelniacze pompowtrysków i podmienił 4 z 2 cylindrem miejscami. 1
maniekaudia4 Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Opublikowano 6 Lutego 2018 jest jeszcze jakaś rzecz, która może powodować takie objawy? czasami pojawia się dużo białego dymu po ostrej jeździe czuć olej, ale ubytków nie ma, zapocone jest tylko przy egr, nieraz w ogóle nie buja silnikiem vag nie pokazuje błędów
kamil-vag Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 Sprawdź drożność odmy, ale i tak zacząłbym od tego co wcześniej napisałem... 1
maniekaudia4 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2018 ok ładowanie alternatora pod pełnym obciążeniem 13,6V Co mi się zdaje, że to może być przyczyna? Jest jakaś zależność między ładowaniem, a listwą elektryczną pompowtrysków?
piotrsob1 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Przy rozładowanym akumulatorze i włączonych wszystkich możliwych odbiornikach 13,6V nie jest złą wartością... Na pewno nie ma ona nic wspólnego z bujaniem silnikiem . Te motory ( 1,9 oraz 2,0 PD 8V ) miały lekkie , nieregularne , delikatne bujnięcia silnikiem na jałowym już praktycznie od wyjechania za bramę fabryki , a co dopiero po minimum 14 latach i kilkuset tysiącach przebiegu Jeżeli to nie jest telepanie powodujące widoczne gołym okiem drgania nadwozia , to ten typ tak ma i trzeba się do tego przyzwyczaić, walka z tym może pochłonąć równowartość samochodu bez żadnej gwarancji usunięcia usterki na dłużej niż kilkanaście tys. km....... Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez piotrsob1 1
Rekomendowane odpowiedzi