mily Opublikowano 21 Lutego 2009 Opublikowano 21 Lutego 2009 Witam!!! Kupiłem A4 pod koniec stycznia. Co tydzień sprawdzam bardzo dokładnie olej czy mi bierze czy nie. Sprawdzam co ok 1000 km i robiłem już to 4 razy. Za pierwszym razem było tak w połowie, później było o 1 mm więcej oczywiście inaczej stał, za 3 razem było tyle samo, a dziś zonk, nawet do minimum nie doszło, prawie suchy bagnet?? Co się z nim stało?? Auto przyśpiesza ok, w zbiorniczku wody chłodzącej nic nie pływa, zrobiłem przygazówkę, nawet kapki dymku nie puścił. Aha rano ok 10.00 przejechałem ok 50 metrów żeby wjechać do garażu, olej sprawdzałem ok 18.00. I tak kombinuje może niepotrzebnie wlałem mu prawie 0,5 litra oleju, bo on może jak przejeżdżałem rozrzucił nierozgrzany olej po jakiś zakamarkach i on już tam został zamiast spłynąć?? No dla mnie jest to niemożliwe, że przez 3000 km nie wziął ani grama, a przez następne 1000 km skasował 0,5 litra, jeździłem normalnie, czyli na zimnym nie przekraczam 2000 obr/min, a jak się rozgrzeje ciągnę go maks. do 2500 obr/min. Jutro jeszcze raz sprawdze stan oleju, jak będzie ponad maks to będzie temat "jak odessać olej z silnika"
ksiadz99 Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 sprawdzaj w jednym i tym samym miejscu, najlepiej oczywiscie zeby nie bylo spadu, ale nawet jesli bedzie delikatny to przynajmniej bedziesz widzial czy ubywa ci faktycznie oleju. ja zawsze sprawdzam na drugi dzien po odstawieniu cieplego auta. od wymiany przejechalem 7000km i dolalem ok 0,7l oleju jak narazie, co wydaje mi sie nieco za duzo...
krzysiek23 Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 sprawdz olej na drugi dzien ale wtedy gdy auto poprzedniego dnia bylo rozgrzane do temp.pracy czyli 90st.taka metoda jak ty zrobiles jest bledna bo nie rozgrzales auta i dales zamalo czasu do powrotu calego oleju do miski
Musashi Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 poziom oleju najlepiej sprawdzac zawsze po nocy - po kilku godzinach postoju
mily Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Opublikowano 22 Lutego 2009 No dobra sprawdziłem dzisiaj. Na bagnecie są takie kropeczki, co ok 1mm. Wczoraj mu dolałem dokładnie ok 0,2-0,3 litra oleju i wskazuje mi teraz 6 kropek zapełnioneych i 3 suche, w tamtym tygodniu były 3 zapełnione i 6 suchych. Czy te 0,3 litra odpowiada 3 kropkom?? Czy jednak spalił troche oleju?? Czyli podsumowywując jedna kropka to setka oleju??
tom2009 Opublikowano 27 Listopada 2009 Opublikowano 27 Listopada 2009 No dobra sprawdziłem dzisiaj. Na bagnecie są takie kropeczki, co ok 1mm. Wczoraj mu dolałem dokładnie ok 0,2-0,3 litra oleju i wskazuje mi teraz 6 kropek zapełnioneych i 3 suche, w tamtym tygodniu były 3 zapełnione i 6 suchych. Czy te 0,3 litra odpowiada 3 kropkom?? Czy jednak spalił troche oleju?? Czyli podsumowywując jedna kropka to setka oleju?? Witam Szukam na forum ale nie mogę znaleźć właśnie informacji o tym ile jest dokładnie oleju po między max i min tzn. po między pierwszą kropkowaną kreseczką a ostatnią ? Chodzi mi o silnik AVG ale to chyba to samo co AFN ? Zawsze mnie to zastanawiało bo jak się dolewa to zazwyczaj nie mierzy się dokładnie.
sołtys85 Opublikowano 27 Listopada 2009 Opublikowano 27 Listopada 2009 W moim AJL między max a min jest 1litr, w oplu miałem tak samo, kiedyś w ibizie też tak było coś w tych granicach więc to chyba norma dla niemca.
michalutp Opublikowano 27 Listopada 2009 Opublikowano 27 Listopada 2009 Gdzieś czytałem na forum że niecały litr chyba miedzy max a min. Ja mam na blacie 314 tys ostatni serwis w aso październik 2008, i nie dolewam wogóle, nic nie ubywa. Pozdro
Cristoforo Opublikowano 27 Listopada 2009 Opublikowano 27 Listopada 2009 inaczej ma spalanie oleju silnik na VP a i inaczej na PD srednio 1litr na 10kkm to zazwyczaj nic mocno strasznego jeśli jest grubo powyżej to wpływ moze mieć; turbina uszczelniacze zaworowe pierscienie ogolne wycieki z silnika mocny sandał
Rekomendowane odpowiedzi