Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż LED zamiast postojówek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak z żywotnością ? Bo mi się zwykłe LEDy palą co jakiś czas i szukam czegoś na dłużej.

od 2 dni koledzy tego używają, także sam wiesz - jeszcze się pewnie świecą :wink4:

Opublikowano

A jak z żywotnością ? Bo mi się zwykłe LEDy palą co jakiś czas i szukam czegoś na dłużej.

od 2 dni koledzy tego używają, także sam wiesz - jeszcze się pewnie świecą :wink4:

To poczekam trochę aż będzie więcej wiadomo :wink4:

Opublikowano

Ciekawe jak ich zywotnosc tylko.. Bo swiatelko bardzo ladny kolorek ma.. :kox:

Pewnie i tak większa niż zwykłych H6W, które przeważnie spalają się po 3-5 miesiącach, a ich cena jest taka sama jak LED.

Opublikowano

to ja tak informacyjnie dodam że BlueVision Philipsa na razie dają radę u mnie pół roku prawie... a przetrwały wilgotną wiosnę...

niestety drogie jak cholera...ale już po wykonaniu widać różnicę... gdyby tylko jeszcze miały więcej tego Blue niż Yellow to byłoby super... a tak muszę śledzić ten temat :wallbash:

Opublikowano

Rozeznaję temat i się okazuje, że żadna dioda na 12V nie wytrzyma za długo tj. od miesiąca może do pięciu, w oświetleniu tablicy zmieniałem 3 razy po ok miesiącu pomimo zastosowania "rezystorów" w postaci żarówek, przednie w DRL zaczynają chyba padać, a jedna zaczyna "mrugać" i 2 z 18 diód nie świecą, rezystory oszukują tylko FIS.

Chyba jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie regulatora napięcia ponieważ na wyłączonym silniku LEd dostaje 11,7 V co wystarcza ale po włączeniu silnika dostaje już ok 13,5-13,8 V co po pewnym czasie zabija nawed najlepszy LED. Powiedzmy, że koszt regulatora z płynną regulacją to koszt ok 40 PLN to wychodzi: 1 na oświetlenie tablicy rejestracyjnej i 4 na DRL i postojowe to daje 200 PLN i jest pytanie czy to ma wogóle ekonomiczny sens :mysli: ale żywotność LEDów wzrasta przynajmniej 20to krotnie.

Opublikowano

tak - piszcie i dzwońcie to napewno wystawi je po 11 pln za sztuke :polew:

Panowie spokojnie :hi: - będą to dam znać - wejdziecie na aukcje i kupicie. Telefonami budujecie popyt i facet zapierdzieli dużo wyższą cenę :wallbash:

Adaś to ja poproszę info na priv jakbym miał przegapić i obiecuję nie nękać sprzedającego, co by nam za żarówkę nie krzyknął po 110zł :wink4:[br]Dopisany: 22 Kwiecień 2009, 23:02_________________________________________________

Rozeznaję temat i się okazuje, że żadna dioda na 12V nie wytrzyma za długo tj. od miesiąca może do pięciu, w oświetleniu tablicy zmieniałem 3 razy po ok miesiącu pomimo zastosowania "rezystorów" w postaci żarówek, przednie w DRL zaczynają chyba padać, a jedna zaczyna "mrugać" i 2 z 18 diód nie świecą, rezystory oszukują tylko FIS.

Chyba jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie regulatora napięcia ponieważ na wyłączonym silniku LEd dostaje 11,7 V co wystarcza ale po włączeniu silnika dostaje już ok 13,5-13,8 V co po pewnym czasie zabija nawed najlepszy LED. Powiedzmy, że koszt regulatora z płynną regulacją to koszt ok 40 PLN to wychodzi: 1 na oświetlenie tablicy rejestracyjnej i 4 na DRL i postojowe to daje 200 PLN i jest pytanie czy to ma wogóle ekonomiczny sens :mysli: ale żywotność LEDów wzrasta przynajmniej 20to krotnie.

Vario bądź prekursorem, pionierem - rozkminisz temat jesteś wielki :naughty:

Opublikowano

nie można regulatora zastosować do więcej niż jednej diody? przecież to tylko napięcie :mysli:

Opublikowano

W teorii tak, na tył no problem bo 2 diody zasilane jednym + i jednym -, co do przodu to DRL i postoje przynajmniej w B7 mają wspólny - a + jest rozdzielany przełącznikiem świateł (przekaźnikiem) i nie wiem czy da radę to wszystko "zmostkować" żeby zawsze w odbiornikach czyli LEDach było 12 V a nie np. 13,5 ew. 14 z groszem. szczerze, im nowsze auto z nowszą technologią to zaczynają się schody. Postaram się coś w tym temacie znaleźć ekonomicznego, na allegro jest regulator za ok 30 PLN + wysyłka ale chyba można złożyć pojedynczy za ok 10-12 PLN więc koszt tańszego wyjdzie nie 200 PLN ale 60 PLN i to rozwiązanie miało by sens ekonomiczny.

Opublikowano

Prosz...

ledy3.jpg

Niestety Łukasz zapomniał włączyć swoich żółtych jak siuśki xenonów :polew:

pisalem do sprzedajacego i napisal ze te diody ktore ma Lukas maja pobor jakies 1,2 W a w5w 9led smd maja pobor 1.5w

http://www.allegro.pl/item592846531_diody_led_postojowki_w5w_t10_smd_9_bardzo_jasne.html

Opublikowano

W moim sklepie w Poznaniu z tego co mi facio powiedział mają LEDy z poborem ok 1-1,2 W, sprawdzę jutro i dam znać, może nie będzie trzeba czekać 3 tyg. na te z allegro.

Opublikowano

No tych z poborem 1W jest sporo na allegro, ale niestety nie wiadomo co się będzie działo. Vario - testuj, obczaimy :good:

Opublikowano

a mi dzisiaj znowu spaliła się żarówka STOPu ku...wa 1,5 miesiąca temu ją wymieniałem. CO JEST z tymi FURAMI ??? :evil:

są jakieś LEDY do świateł stop ?? ( ale nie chce zmieniać lamp na led'owe )

Opublikowano

a mi dzisiaj znowu spaliła się żarówka STOPu ku...wa 1,5 miesiąca temu ją wymieniałem. CO JEST z tymi FURAMI ??? :evil:

Może dotykasz palcami szkła żarówek, natłuszczasz je i po prostu się palą, ale światło stopu to trochę dziwne.

Opublikowano

Może dotykasz palcami szkła żarówek, natłuszczasz je i po prostu się palą, ale światło stopu to trochę dziwne.

nie - wszystko przez papierek

Opublikowano

Zabrałem sie juz za temat stabilizatora do diodek.... jak cosik wykombinie to wrzuce fotki i ewentualne (małe) schematy....

Opublikowano

Moim zdaniem sprawa leży w przepięciach w instalacji, za duże wahania i peaki są podobnie jak w Skodzie gdzie zarowki i bezpieczniki padaly czesto, stabilizator raczej tu za duzo nie wniesie.

Opublikowano

Myślę, że nawet taki układzik byłby dobry - tylko zamiast potencjometru 10k należałoby wstawić rezystor o konkretnej wartości, żeby na wyjściu napięcie było 12V.

prostownik_6556.gif

Zawsze można też zastosować zwykły stabilizator napięcia z serii 7812 (12V 1A) tylko nie wiem jak by się zachowywał w instalacji samochodowej i czy się w ogóle nadaje.

Opublikowano

Zawsze można też zastosować zwykły stabilizator napięcia z serii 7812 (12V 1A) tylko nie wiem jak by się zachowywał w instalacji samochodowej i czy się w ogóle nadaje.

Chyba ze cos prostego na układzie LM337...

Opublikowano

Chyba ze jakis prosty układzik na ukłądzie LM337...

Z tego co pamiętam to LM337 można wykorzystać do zrobienia regulowanego i stabilizowanego napięcia ujemnego na wyjściu (nam chyba potrzebny byłby jak już to LM317). Tutaj raczej jest to nam niepotrzebne, bo napięcie będzie stałe 12V, a stabilizacja jego jest zbędna gdyż LEDY pobierają minimalny prąd więc nie będzie zbytnich spadków napięcia na wyjściu, ale z drugiej strony prostota w zastosowaniu tego układu jest pożądana (wystarczą dwa rezystory i dwa kondensatory):

LM317337.jpg