Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Problem z laserem w NAVI (nie czyta płyt)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to jak płytka czyszcząca CD-ROM nie pomogła to masz padnięty laser... :confused4:

Jaka ta płytka jest? oryginalna blaupunkta? Bo jak masz jakąś podróbę to może jest źle nagrana i dlatego nie chodzi.

jeżeli ta płytka to oryginał blaupunkta to przykro mi... laser do wymiany,a to trochę kosztuje :confused4:

Gość Trzeniu
Opublikowano

navigacja powinna być nagrana na płytę DVD jeśli masz RNS-E

Opublikowano

navigacja powinna być nagrana na płytę DVD jeśli masz RNS-E

Sprawdzę, ale wydaje mi się że to CD i to niewiele jest zapisane na niej. Ale ogólnie czasem chodzi ( raczej bardzo rzadko :(.. )

Gość Trzeniu
Opublikowano

jak masz RNS-E to na 100000000% płyta musi być w formacie DVD!!!

dobrze że lasera już nie wymieniłeś :decayed:

Opublikowano

Mam ten sam problem, Navi nie czyta płytki. Kupiłem oryginalne v.2008, ale sprawdzałem też na oryginałce kumpla v.2007.

Jak więc wnioskuję z informacji znalezionych w sieci, jak i z rozmów z funflami, laser w urządzeniu dokonał żywota (choć jeszcze tego bardziej fachowo nigdzie nie sprawdzałem).

Pytanie: orientuje się ktoś - jakiego rzędu to koszt, taka wymiana lasera i gdzie najlepiej szukać pomocy we Wrocq (całe dolnośląskie)?

Będę dźwięczny za pomoc.

Tymczasem pozdrawiam!

Opublikowano

w RNS-E ogólnie te lasery podobno lubią się brudzuć i trzeba je czyścić co jakiś czas bo wentylatorek z tyłu navi zaciąga kurz. Podejewam że w Navigation Plus jest podobnie. Pozdrawiam

Gość Trzeniu
Opublikowano

napęd z laserem (ok.600pln)

:szukaj:

tobie co?

Opublikowano

Napedy w RNSe sa bardzo delikatne. Nic na sile. Najlepiej wsadzic plytke z Navi i nie wyciagac. A muze zapuszczac z kart SD :cool1:

Opublikowano

Ja płyty DVD z mapą nigdy nie wyciągałem a mimo to mi się zabrudził laser... Ale już jest wyczyszczony elegancko i Navi od razu szybciej chodzi

Opublikowano

Mnie również dotyczy ten problem z navi... mam RNS-D.

Kupiłem autko i w napędzie była włożona oryginalna CD z mapą Niemiec bodajże 2005 roku i śmigała bez problemu choć i tak dla mnie bezużyteczna, w schowku miałem również CD przegrywaną która chodziła jak miała na to ochotę. Jeden z klubowiczów z swojej uprzejmości wysłał mi płytki z polską mapą i mówi ze u niego dziala, u mnie niestety nie.

Czyściłem laser płytą czyszczącą, przedmuchałem sprężonym powietrzem (przez otwór wkładania płyty) jednak bez rezultatów. Nie wiem co boli tą navi czy to laser się kończy czy porostu tak ubrudzony, bo czasami nawet nie czyta oryginalnej niemieckiej, a czasem bez problemu załapie niemiecką kopie...

Możecie coś doradzić?? Zna się ktoś na tym, bądź wie gdzie na śląsku w okolicach Katowic jest jakiś magik zajmujący się takim sprzętem??

Opublikowano

odświeże temat kupiłem A4 i RNS-e zawieszał sie nei działały przyciski, czyta niektóre płyty audio ale dvd nie, fachowiec powiedział ze czyszczenie lasera nic nie dało i chce mi laser wymieniać koszt 500 zł , sam jestem w stanie sobie wymienić ? na coś trzeba zwrócić uwagę ?

Opublikowano

Kolega z forum wyczyścił ten sposób, że wyjął radio, zdjął górną podrywe radia i pałeczką do uszu i spirytusem przeczyścił oczko.

Pomogło i śmiga bez problemów.

Opublikowano

pytanie jak zdjąc górna pokrywe radia hehe

Opublikowano

I jak wyjąć radio, bo tez mam problrm z tym laserkiem. Generalnie nagrałem mape Polski dwa razy i odrazu po jej wsunięicu odpaliła, jednak po postoju nocnym z rana już nie hula.

Opublikowano

Ja kilka dni temu czyściłem laser w rns. Wyjąłem navi na stół 5 śrubek spirytus salicylowy patyczek do uszu chwila roboty i znowu płytkę czyta za każdym razem. Wcześniej co jakiś czas wyskakiwał komunikat sprawdź płytę.

Opublikowano

Panowie zauwazyłem ze płyty Audio CD czyta bez problemu tylko DVD nie chce, a taka płyta do czyszczenia laserów cos pomoze bez rozkręcania ?

---------- Post dopisany at 01:10 ---------- Poprzedni post napisany at 01:09 ----------

Pablo które te śrubki odkręciłeś mozesz to naj jakims schemacie pokazać, bo nie wiem czy tylna płyta ma odejść czy górna ?