Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana klocków tył w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy w B9 można wymienić samodzielnie klocki z tyłu czy trzeba jechać na serwis żeby podpiąć auto do kompa?

Pozdrawiam,

EDIT:

Dla osób które nie chcą jechać do serwisu i nie mają możliwości podpięcia kompa. Jest BARDZO prosty sposób na ogarnięcie tego tematu. Pierwsze koło zajęło mi 1,5h(razem z rozkmnami), drugie < 30min. 

1) Ściągamy koło

2) Ściągamy cały zacisk, wyciągamy klocki

3) Odkręcamy silniczek z tyłu zacisku, jest przykręcony na 2 torxach

4) Za pomocą cofamy tłoczek(obracamy zgodnie ze wskazówkami zegara)

5) Skręcamy wszystko do kupy

6) 800zł w kieszeni ;)

Dodatkowo: w ASO za czujnik zużycia klocków chcą ~130zł, ja kupiłem PRZEDNI czujnik od A4 B8 (byłem pewny że będę musiał lutować na oryginalny kabel) i pasował P&P, koszt: 14zł.

Edytowane przez switchpl

Opublikowano
W dniu 8.04.2019 o 15:03, switchpl napisał:

Witam,

Czy w B9 można wymienić samodzielnie klocki z tyłu czy trzeba jechać na serwis żeby podpiąć auto do kompa?

Pozdrawiam,

mozna samemu

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, Dev napisał:

mozna samemu

Dzięki! Trzeba ogarnąć jakieś ‚położenie serwisowe’ czy można po prostu wymieniać? W Mercedesie a45 ostatnio jak robiłem to była taka opcja w ‚ukrytym’ menu.

Opublikowano
18 minut temu, switchpl napisał:

Trzeba ogarnąć jakieś ‚położenie serwisowe’

cofasz tłoczki vcds

Opublikowano

Albo w OBDeleven masz w aplikacjach opcje cofniecia ;)

Opublikowano
  • Autor
W dniu 14.04.2019 o 11:13, Kevirek napisał:

Albo w OBDeleven masz w aplikacjach opcje cofniecia ;)

oO Muszę to sprawdzić! Dzięki wszystkim za pomoc!

Znalazłem też sposób z podłączeniem aku żeby je cofnąć ale nie jestem do niego przekonany ;) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Udało mi się to ogarnąć bez serwisu i bez kompa, wrzucam jako edycję pierwszego posta ;)

Opublikowano

Procedura taka sama jak przy kazdym innym aucie?. Tloczki recznie cofnales, wymieniles i gitara?. Bledow nie wywala, czy jakichs innych niespodzianek nie bylo.

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie tak, najpierw 'odkręciłem' zgodnie ze wskazówkam zegara(tak jak zrobiłby to silniczek)i, potem jeszcze musiałem ręcznie mocniej cofnąć. Brak błędów, żadnych niespodzianek :)

Opublikowano

Super, dobrze wiedziec ze da sie to zrobic manualnie w tym roczniku i ze auto nie eksploduje przy recznej probie cofniecia tloczka ?

• 2 lata później...
Opublikowano

Czy możecie podpowiedzieć jak cofnąć te tłoczki w b9?  Mi mechanik powiedział że musi podpiąć komputer i zrobić to online, chce za same podpięcie komputera 200zł .... coś tutaj ewidentnie nie pasuje.....

Chyba normalnie VCDS-em tylko w jakie grupy wejść? może mu podpowiem coś....

Opublikowano

VCDSem w nastawach podstawowych, w zakładce wybierasz otwarcie zacisków. Bez żadnych online.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
Teraz, Muskel1 napisał:

VCDSem w nastawach podstawowych, w zakładce wybierasz otwarcie zacisków.

Chyba sam to zrobię , bo Ci mechanicy to jakiś dramat , online mi mówił że musi to zrobić :facepalm:

Opublikowano

Nie trzeba nic onile robić. 

Opublikowano

Wchodzisz w sterownik hamulca ręcznego (53), następnie w nastawy podstawowe i wybieracz z zakładki otwarcie. Tłoczki jadą w końcową pozycję otwarcia i wymieniasz. Po wymianie wchodzisz znowu w 53, wybierasz z zakładki zamknięcie. Nasteępnie powinno się wybrać z zakładki test. W czasie testu zaciski trzykrotnie otwierają się i zamykają. Po tej procedurze kończysz, wychodzisz i zamykasz. To wszystko. 

Opublikowano
4 minuty temu, Muskel1 napisał:

Wchodzisz w sterownik hamulca ręcznego (53), następnie w nastawy podstawowe i wybieracz z zakładki otwarcie. Tłoczki jadą w końcową pozycję otwarcia i wymieniasz. Po wymianie wchodzisz znowu w 53, wybierasz z zakładki zamknięcie. Nasteępnie powinno się wybrać z zakładki test. W czasie testu zaciski trzykrotnie otwierają się i zamykają. Po tej procedurze kończysz, wychodzisz i zamykasz. To wszystko. 

Dzięki :)

Opublikowano

Małe sprostowanie. Wchodzisz w sterownik ABS/ESP czyli 03 i w nastawy podstawowe i tam wybierasz z zakładki. 

Zapomniałem, że w B9 ręczny jest zintegrowany w sterowniku 03. W B9 nie ma sterownika 53.

Oprócz otwarcia zacisków za pomocą VCDS będziesz musiał jeszcze wepchnąć tłoczki mechanicznie. W tym modelu na tylnej osi wpycha się je (tak samo jak te przednie) a nie wkręca.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
W dniu 10.11.2021 o 14:19, Muskel1 napisał:

Małe sprostowanie. Wchodzisz w sterownik ABS/ESP czyli 03 i w nastawy podstawowe i tam wybierasz z zakładki. 

Zapomniałem, że w B9 ręczny jest zintegrowany w sterowniku 03. W B9 nie ma sterownika 53.

Oprócz otwarcia zacisków za pomocą VCDS będziesz musiał jeszcze wepchnąć tłoczki mechanicznie. W tym modelu na tylnej osi wpycha się je (tak samo jak te przednie) a nie wkręca.

Wymienione , w sterownik wchodziłem 03,  a  53 się nie łączył .

Opublikowano
4 minuty temu, dawid195a napisał:

Wymienione , w sterownik wchodziłem 03,  a  53 się nie łączył .

bo go nie ma

Opublikowano

Tak, napisałem poprawkę:wink: