Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana klocków tył w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na koniec napiszę że w zestawie klocków na tył ate nie było czujnika, ale czujnik zużycia z b8 zamówiłem i podszedł bez problemu , właśnie dziś go dołożyłem P&P

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 10.11.2021 o 14:19, Muskel1 napisał:

Małe sprostowanie. Wchodzisz w sterownik ABS/ESP czyli 03 i w nastawy podstawowe i tam wybierasz z zakładki. 

Zapomniałem, że w B9 ręczny jest zintegrowany w sterowniku 03. W B9 nie ma sterownika 53.

Oprócz otwarcia zacisków za pomocą VCDS będziesz musiał jeszcze wepchnąć tłoczki mechanicznie. W tym modelu na tylnej osi wpycha się je (tak samo jak te przednie) a nie wkręca.

Też mnie czeka niedługo wymiana. Czyli podsumowując najpierw cofamy vcds'em, a potem po zdemontowaniu klocków wciskamy tłoczki nie kręcąc nimi ?

Opublikowano
2 minuty temu, MiruK napisał:

Też mnie czeka niedługo wymiana. Czyli podsumowując najpierw cofamy vcds'em, a potem po zdemontowaniu klocków wciskamy tłoczki nie kręcąc nimi ?

Tak.

Opublikowano

A jak z przodem? Mam te większe zaciski wielotłoczkowe. Czy po ściągnięciu starych klocków wystarczy wcisnąć czy trzeba coś kręcić ? Jakiś specjalny przyrząd konieczny czy uniwersalny do ścisków, ewentualnie ściskiem ściśnie ?

Edytowane przez MiruK

Opublikowano

Także tylko wciskane.

Opublikowano
40 minut temu, MiruK napisał:

Przed wciskaniem tłoczka odkręć odpowietrzniki.

Opublikowano
4 minuty temu, Dev napisał:

Przed wciskaniem tłoczka odkręć odpowietrzniki.

Hmmm... to ciekawe bo kilka razy wymieniałem klocki w starszych vagach i przy wciskaniu tłoczków nie trzeba było odkręcać odpowietrzników, przy odkręceniu chyba trzeba uważać żeby nie pociągnął powietrza:)

Opublikowano
1 minutę temu, MiruK napisał:

Hmmm... to ciekawe bo kilka razy wymieniałem klocki w starszych vagach i przy wciskaniu tłoczków nie trzeba było odkręcać odpowietrzników, przy odkręceniu chyba trzeba uważać żeby nie pociągnął powietrza:)

rynce łopadajo....

Opublikowano

:polew:

OK, już doczytałem, przepracowany płyn z zacisku jest dobrze spuścić żeby się nie cofnął w układ. Fachowcy to wiedzą, ale amatorzy nie ;)

Dzięki za porady, niebawem będę coś działał, a może pojadę i mi wymienią, tylko z warsztatami mam złe doświadczenia bo czasem więcej zepsuli jak naprawili i wolę się doedukować :)

Edytowane przez MiruK

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Chcialem wymienić klocki z tyłu ale miałem problem z "trybem serwisowym" w Vcds. Nie mogłem otworzyć zacisków bo wyskakiwał jakiś błąd. Odpiąłem więc wtyczkę od silniczka wykręciłem go i cofnąłem tłoczek ręcznie. Złożyłem wszystko do kupy, kilka razy próba zaciągnięcia/odpuszczenia ręcznego i wszystko ok. Podpiąłem znowu vcds i o dziwo już mogłem otworzyć/zamknąć zaciski przez kompa, ale testu zrobić nie mogłem, nie wiem jakieś wartości trzeba wpisać (wklejam foto). 

Drugim problemem jest teraz błąd którego nie mogę usunąć, zaciski działają, tj otwiera /zamyka bo sprawdzałem. 

IMG_20220604_112626.thumb.jpg.3f98a2ff79eb3e129eba2d4d1d8edd1a.jpgIMG_20220604_112049.thumb.jpg.8779c4060a1a9e4d0e4f83582368a4f9.jpg

Opublikowano

Nic nie wpisujesz (żadnej wartości). Otwierasz zakładkę, wybierasz z listy funkcję i klikasz na "Idź".

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 5.06.2022 o 19:20, Muskel1 napisał:

Nic nie wpisujesz (żadnej wartości). Otwierasz zakładkę, wybierasz z listy funkcję i klikasz na "Idź".

No właśnie to nie działa, wyskakuje błąd i nie wykonuje testu. 

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 17.06.2022 o 11:03, puczyl1990 napisał(a):

No właśnie to nie działa, wyskakuje błąd i nie wykonuje testu.

u mnie po wcisnieciu "Idź" wyskakuje na zielono komunikat "Anulowano - wzgledy bezpieczenstwa". Moze ktos ma jakis pomysl?

Czy przed aktywowaniem tego nalezy zwolnic reczny przyciskiem?

Ja w kazdym razie podnioslem lewarkiem, odkrecilem kolo i wtedy zaplon i vcds probowalem i wlasnie komunikat jak powyzej.

Ostatecznie wzialem:  zaplon, przyciskiem wylaczylem reczny, wylaczylem zaplon i tak zmienilem klocki bo reczny byl wylaczony....

Opublikowano

Po ...uj cudujesz ?

Postojowy hamulec zwolniony i robisz calą procedurę, to wszystko. 

Opublikowano
3 minuty temu, Dev napisał(a):

Po ...uj cudujesz ?

Postojowy hamulec zwolniony i robisz calą procedurę, to wszystko.

ja nie wiem, albo nie czytacz zapytania ze zrozumieniem, a Twoja odpowiedz tez jest niepelna.

Przeciez ja normalnie chcialem zwolnic reczny zgodnie z instrukcja przez vcds!

Opublikowano

Ręczny zwalniasz przyciskiem a nie VCDSem, potem "otwierasz" zaciski, odkręcasz odpowietrzniki, wciskasz tłoczki, zakrecasz odpowietrzniki,  zakładasz zaciski I je "zamykasz". To wszystko. 

Opublikowano
3 minuty temu, Dev napisał(a):

Ręczny zwalniasz przyciskiem a nie VCDSem, potem "otwierasz" zaciski, odkręcasz odpowietrzniki, wciskasz tłoczki, zakrecasz odpowietrzniki,  zakładasz zaciski I je "zamykasz". To wszystko. 

No teraz rozumiem, dziekuje Dev. Ostatecznie tak zrobilem, ze przyciskiem zwolnilem reczny.

Nie rozumiem tylko dlaczego przez VCDS nie zadzialalo, skoro Muskel tez pisal ..."Wchodzisz w sterownik ABS/ESP czyli 03 i w nastawy podstawowe i tam wybierasz z zakładki. "

Opublikowano
Godzinę temu, Koalakm napisał(a):

No teraz rozumiem, dziekuje Dev. Ostatecznie tak zrobilem, ze przyciskiem zwolnilem reczny.

Nie rozumiem tylko dlaczego przez VCDS nie zadzialalo, skoro Muskel tez pisal ..."Wchodzisz w sterownik ABS/ESP czyli 03 i w nastawy podstawowe i tam wybierasz z zakładki. "

Co wybrałeś z zakładki? Co dokładnie było napisane?

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Wymiana tył:

Wymiana przód :

Opublikowano

Ludziska naoglądajo sie takich jaj a później klepią to na potęgę, oczy mi krwawią jak to ogladam.

Typ robi wszystko po ciemku i do tego na kolanach :polew:

Wciska tłoczki ale odpowietrznika to już żadnego nie odkręci :facepalm: przelewa cały syf z zacisków przed blok ABS do zbiorniczka. Gdzie tego sens, logika ?

Bardzo chciałbym zobaczyć jak robi to w nowych autach pokroju BMW X5.6 i 7 albo Maseratii czy innego Alfa Romeo z układem SBC, i jak będzie pieknie  potem obsrany po montażu gdzie auto nie ma hamulców.

Edytowane przez Dev