victimsouls Opublikowano 11 Maja 2019 Opublikowano 11 Maja 2019 Wczoraj wymieniłem poduszki w B7 bke lewa oryginalna, prawa z meyle ( Ori nie dojechała a nie czekałem do kolejnego dnia, bo miałem dziś pilny wyjazd do Łodzi ) Pod łodzią zauważyłem że na postoju cała buda się telepie. Pierwsze co pomyślałem że wtyczki na wytryskach. Podoginalem ale jest to samo. Wystarczy dodać ciut gazu i jest spokój. Pracuje idealnie. Co to może być? Mieliście podobną sytuację? Dodam że wtryski są ok bo wczoraj mechanik sprawdzał i sytuacja występuje jedynie na postoju
majkel_majki Opublikowano 11 Maja 2019 Opublikowano 11 Maja 2019 Stawiałbym na ta poduszkę Meyle, że ona jest winowajcą. Ma inną twardość niż oryginał i nie radzi sobie z wygaszaniem drgań.
victimsouls Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Opublikowano 11 Maja 2019 Ale aż takie mega bujanie od poduchy? ?
victimsouls Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Opublikowano 12 Maja 2019 Odpaliłem auto z rana i on dziwo wszystko jest dobrze ?
majkel_majki Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Trzeba by myślę jednak dokładnie sprawdzić wtryskiwacze.
victimsouls Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Opublikowano 12 Maja 2019 Drganie wraca po rozgrzaniu auta
kamil-vag Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Zrób log podczas tych drgań najlepiej - grupy 013+018+023 - będzie widać jak wtedy ma się regulacja biegu jałowego... Ta poduszka tez może się przyczyniać do wzmożonych drgań... Sam wymieniałeś te poduchy ? ? ?
victimsouls Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) 55 minut temu, kamil-vag napisał: Zrób log podczas tych drgań najlepiej - grupy 013+018+023 - będzie widać jak wtedy ma się regulacja biegu jałowego... Ta poduszka tez może się przyczyniać do wzmożonych drgań... Sam wymieniałeś te poduchy ? ? ? Nie. Robił to mechanik. Ale sprawdził też wtryski przed podróżą i wtrysk drugi miał wartość -1.08 a czwarty 1.08. mechanik stwierdził że to nie tragedia i że w przyszłości podkładki trzeba wymienić pod PD. Dodam jeszcze że gdy zaczęły się drgania to podociskal mi inny mechanik (tutaj w Łodzi) konektory i stwierdził że pierwsze gniazdo jest bardzo "zużyte" i że być może wiązkę elektryczna trzeba wymienić. Na zimnym nic się nie dzieje a na ciepłym jak tylko zatrzymam się na światłach buja autem. Delikatne dodanie gazu niweluje defekt. Sam nie wiem co o tym myśleć i generalnie boje się że jutro w czasie powrotu na Mazury może Mi stanąć auto ? Ktoś z was miał już taką sytuację? Edytowane 12 Maja 2019 przez victimsouls
kamil-vag Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Ciężko bez logów powiedzieć czy winne są wtryski (oringi), czy poduszka, czy może oba przypadki występują jednocześnie potęgując zjawisko bujania...
Marciniak54 Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Mój brat miał problem z wtryskami i bujało jak sprzedawał to handlarze mówili ze masa a masa była wymieniona ?
victimsouls Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Opublikowano 12 Maja 2019 Godzinę temu, kamil-vag napisał: Ciężko bez logów powiedzieć czy winne są wtryski (oringi), czy poduszka, czy może oba przypadki występują jednocześnie potęgując zjawisko bujania... Dodam że obroty stoją idealnie równo
victimsouls Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Opublikowano 13 Maja 2019 Wróciłem do domu i zauważyłem że na postoju buja co kilka chwil silnikiem. Czy to wina poduszki?
majkel_majki Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 2 godziny temu, victimsouls napisał: Wróciłem do domu i zauważyłem że na postoju buja co kilka chwil silnikiem. Czy to wina poduszki? Wtryskiwacz niech ktoś lepiej zorientowany jeszcze potwierdzi ta diagnozę, koniecznie potrzebne logi, ale patrząc na objawy raczej się potwierdzi.
victimsouls Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Opublikowano 14 Maja 2019 11 godzin temu, majkel_majki napisał: Wtryskiwacz niech ktoś lepiej zorientowany jeszcze potwierdzi ta diagnozę, koniecznie potrzebne logi, ale patrząc na objawy raczej się potwierdzi. Mechanik powiedział że prawdopodobnie trzeba ustawić zapłon bo wartość jest za duża
kamil-vag Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Jak Ci zjedzie bliżej 0 to może być jeszcze gorzej... Poza tym tyle czasu jeździłeś na takim a zaczęło telepac niedawno... Co do oceny pracy wtryskow nie wystarczy screen z korekt... Tu trzeba porobić logi zimny/ciepły chociaż po te 5min...
piotrsob1 Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 17 godzin temu, victimsouls napisał: Wróciłem do domu i zauważyłem że na postoju buja co kilka chwil silnikiem. Czy to wina poduszki? Lekkie , nieregularnie bujnięcia silnikiem w PD-kach są rzeczą normalną , wynikają z konstrukcji układu wtryskowego który w mniejszym lub większym stopniu przepuszcza spaliny z cylindrów do szyny paliwowej w głowicy . Na pewno nie jest to wina poduszki. Puki nie jest to telepanie motorówką a lekkie , ledwo zauważalne bujnięcia co jakiś czas to nie ma sensu nic z tym robić, bo efekty mogą być żadne , lub nawet sytuacja się może pogorszyć pomimo usilnych starań i wydanej kasy Jak to w życiu bywa od reguły zdarzają się wyjątki , ale jest to rzadkie i zazwyczaj nie trwają długo
victimsouls Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Opublikowano 14 Maja 2019 Godzinę temu, piotrsob1 napisał: Lekkie , nieregularnie bujnięcia silnikiem w PD-kach są rzeczą normalną , wynikają z konstrukcji układu wtryskowego który w mniejszym lub większym stopniu przepuszcza spaliny z cylindrów do szyny paliwowej w głowicy . Na pewno nie jest to wina poduszki. Puki nie jest to telepanie motorówką a lekkie , ledwo zauważalne bujnięcia co jakiś czas to nie ma sensu nic z tym robić, bo efekty mogą być żadne , lub nawet sytuacja się może pogorszyć pomimo usilnych starań i wydanej kasy Jak to w życiu bywa od reguły zdarzają się wyjątki , ale jest to rzadkie i zazwyczaj nie trwają długo A co sądzisz o kącie synchronizacji??
kamil-vag Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 1 godzinę temu, piotrsob1 napisał: Na pewno nie jest to wina poduszki. No ja nie wiem czy Meyle nie potęguje wibracji... 28 minut temu, victimsouls napisał: A co sądzisz o kącie synchronizacji?? Cofnij na 0.0 książkowe... Ale mówię, to może jeszcze bardziej wpłynąć na wibracje... Chociaż czasami różnie silnik reaguje na zmiane kąta, zawsze możesz spróbować...
victimsouls Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Opublikowano 14 Maja 2019 12 minut temu, kamil-vag napisał: No ja nie wiem czy Meyle nie potęguje wibracji... Cofnij na 0.0 książkowe... Ale mówię, to może jeszcze bardziej wpłynąć na wibracje... Chociaż czasami różnie silnik reaguje na zmiane kąta, zawsze możesz spróbować... To raczej takie bujanie. Szarpnięcia . Nie zawsze są ale wyraźnie czuć.
kamil-vag Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Byc może ktoś wcześniej już dał kąt na plus, żeby złagodzić pracę silnika...
Rekomendowane odpowiedzi