Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi RS5 Sportback 2.9 Bi-Turbo TFSI 450ps 600nm Nogaro Blue

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Kosmita napisał:

Ogólnie w instrukcji nie ma czegoś takiego teraz jak docieranie. Ale rozsądek nakazuję aby w 100% nie wykorzystywac mocy ani momentu. Tak jak turdzi napisał, do 3k spokojniej, wymiana oleju i zobaczymy co potrafi ;) 

W mojej instrukcji znalazłem punkt na ten temat - do 1000 km spokojnie, 1000-1500 stopniowo zwiększać maksymalne obroty. Już nie pamiętam strony ale gdzieś w pierwszej połowie bo dalej jeszcze nie dotarłem. Swoją drogą sporo ciekawostek można się dowiedzieć ;)

Edytowane przez A5Radek

Opublikowano
16 godzin temu, Kosmita napisał:

Na detailing jedzie jutro rano. Ja jestem z tych co mają fioła na punkcie auta ale nadal jest to tylko auto i służy do jeżdżenia, a nie trzymania w garażu. Więc fakt, jeżdżę, nałożymy folie, ceramikę i dalej będę jeździł ;)

I to jest zdrowe podejście w mojej opinii. Podejście najbliższe mi :)

a słuchajcie. Jeśli chodzi o tę wymianę oleju po około 3000km to tyczy się to tylko rs czy S również?

Ty Pawle będziesz później wymieniał raz do roku czy jak komputer pokaże?

jak już troszkę pojeździsz to nie omieszkaj opisać wrażeń z jazdy - takich szerszych :)

Opublikowano

W takim aucie z tym silnikiem wymiana oliwy max co 5000km, wiem, zaraz posypia się gromy ale to moje zdanie, a wiem co nieco

Opublikowano

Najlepiej to w nowym zmienić od razu po wyjechaniu z salonu, w necie jest wiele filmów pokazujących jaki jest syf, ile opiłków po paru kilometrach. 

Ja oglądałem 330i po 22 tyś (pierwsza zmiana), zleciał mazut z metalem, jak to ma działać 200-300 tys km?

Zagrzać i zlać, potem po 1000 km - to nie może zaszkodzić. 

Edytowane przez kuba.goller

Opublikowano

Cisnąć ile wlezie póki jest gwarancja a potem sprzedać. RS ma za***rdalać a nie zamulać !!!

Opublikowano
21 minut temu, Bristol napisał:

Cisnąć ile wlezie póki jest gwarancja a potem sprzedać. RS ma za***rdalać a nie zamulać !!!

Ale i tak on jest kupiony w APL, więc pewnie kosmita po trzech latach i tak odda do serwisu. 

Opublikowano
Godzinę temu, mlody020 napisał:

Ale i tak on jest kupiony w APL, więc pewnie kosmita po trzech latach i tak odda do serwisu. 

W APL raczej nie, bo tu nie ma rabatów z tego co wiem. Można oczywiście zrobić wynajem ale nie w stricte APL, tylko np. normalnie w formie leasingu z możliwością zwrotu auta.

Aczkolwiek przy dobrym rabacie może być lepiej wykupić auto niż oddać.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, mlody020 napisał:

Nie jest w APL. RS5 nie wziąłem w wynajmie. Ale fakt, że po skończeniu leasingu mogę sobie go rozliczyć i wziąć nowe Audi.

Opublikowano
1 minutę temu, Kosmita napisał:

Nie jest w APL. RS5 nie wziąłem w wynajmie. Ale fakt, że po skończeniu leasingu mogę sobie go rozliczyć i wziąć nowe Audi.

A widzisz, dzięki za sprostowanie. Myślałem, że tylko albo leasing na firmę albo apl jest do wyboru.

A z ciekawości zapytam, korzystniej wynajem wychodzi  niż apl?

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, mlody020 napisał:

A widzisz, dzięki za sprostowanie. Myślałem, że tylko albo leasing na firmę albo apl jest do wyboru.

A z ciekawości zapytam, korzystniej wynajem wychodzi  niż apl?

Źle przeczytałeś ;) APL to jest wynajem. RS5 nie wziąłem w APL więc nie jest w wynajmie. Mam normalnie leasing operacyjny ale w tzw ofercie specjalnej.

Opublikowano

Ciekawe ile ten silnik wytrzyma ?

Opublikowano
6 minut temu, Kosmita napisał:

Źle przeczytałeś ;) APL to jest wynajem. RS5 nie wziąłem w APL więc nie jest w wynajmie. Mam normalnie leasing operacyjny ale w tzw ofercie specjalnej.

A ok, źle zrozumiałem, myślałem, że jest jeszcze coś innego oprócz leasingu (który suma Sumarów jest wynajmem). Ja ostatnio brałem ale w leasing finansowym.

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, k232 napisał:

Mi pewnie wystarczy aby wytrzymał z 2,5 roku bo mniej więcej tyle wytrzymuję z jednym autem ;) Ale Audi udowodniło, że robi dobre silniki 2.x BiT..

Edytowane przez Kosmita

Opublikowano
9 minut temu, k232 napisał:

Wiesz, ciężko nie cisnąc jak masz pod butem 450 kucy

Jeździłem jakiś czas temu rs6 C7 i takim samochodem po prostu nie da jeździć spokojnie ;)

Tym bardziej, że dźwięk silnika wynagradza spalanie .  .  . 

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, mlody020 napisał:

A ok, źle zrozumiałem, myślałem, że jest jeszcze coś innego oprócz leasingu (który suma Sumarów jest wynajmem). Ja ostatnio brałem ale w leasing finansowym.

Leasing jest formą finansowania, a nie wynajmem. Wynajem długoterminowy polega głównie na tym, że spłacasz oprocentowaną tzw utratę wartości. I mimo wszystko jest różnica między Leasingiem APL w VW Banku, gdzie jednak ten samochód jest bardziej Twój i masz możliwość go wykupić, do wynajmów długoterminowych w wypożyczalniach. Są również leasingi operacyjne, które też można dowolnie konfigurować i zmieniać proporcje (wpłata, raty, wykup). Mimo zmian w przepisach i pojawienie się sytuacji, w której leasing drogiego samochodu nie jest pod względem podatkowym już taki ciekawy, to największa korzyść jest taka, że nie zamrażasz sobie kasy na samochód tylko ją inwestujesz w inne rzeczy. Kiedyś bardzo fajnie Szymek to wyjaśnił na swoim profilu FB i obalił wiele mitów na temat leasingów. Pzdr

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, mlody020 napisał:

Wiesz, ciężko nie cisnąc jak masz pod butem 450 kucy

Jeździłem jakiś czas temu rs6 C7 i takim samochodem po prostu nie da jeździć spokojnie ;)

Tym bardziej, że dźwięk silnika wynagradza spalanie .  .  .

No ale ten samochód jest stworzony do tego żeby inaczej nim jeździć. I nie oznacza to, że ma po 50k paść silnik. Zresztą ze mną żaden samochód nie miał lekko :) heh

Ogólnie fajna zabawka ;) Właśnie się "ceramikuje".

Edytowane przez Kosmita

Opublikowano

Nie dajmy się zwariować z tymi wymianami co 3k, co 5k czy "od razu po wyjechaniu z salonu" ??... Samochód jest na gwarancji a Kosmita nim do końca życia na pewno jeździć nie będzie...

Opublikowano
9 minut temu, Młody_drog napisał:

Samochód jest na gwarancji a Kosmita nim do końca życia na pewno jeździć nie będzie...

ale może ja będę

Opublikowano
17 godzin temu, A5Radek napisał:

W mojej instrukcji znalazłem punkt na ten temat - do 1000 km spokojnie, 1000-1500 stopniowo zwiększać maksymalne obroty. Już nie pamiętam strony ale gdzieś w pierwszej połowie bo dalej jeszcze nie dotarłem. Swoją drogą sporo ciekawostek można się dowiedzieć ;)

I dobrze znalazłeś dokładnie tak jest napisane bez znaczenia czy to RS , S czy 2.0 TDI :)

Opublikowano
10 godzin temu, Dev napisał:

W takim aucie z tym silnikiem wymiana oliwy max co 5000km, wiem, zaraz posypia się gromy ale to moje zdanie, a wiem co nieco

5K to juz troche hardcore chyba zewiekszosc tych km jezdzisz po torze co 10-15 tys w zupełności wystarcz ale na pewno nie 30K.

Ja zmieniłem przy 3teraz muszę zrobic kolejna bo juz jest 18K i następna bedzie przy 30K ale na pewno nie jezdzil bym tym co zalane fabrycznie przez 15K.