Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi RS5 Sportback 2.9 Bi-Turbo TFSI 450ps 600nm Nogaro Blue

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko ładnie pęknie ale głównie chodziło o pierwsza wymianę oleju. Co do long Life to w Niemczech zaczynają się przypadki wytarć wałków rozrzadu w nowym 3.0 tdi 272km, podobnie jak w starym 2.5 tdi ?

Opublikowano

Opiłki swoje robią:)

Opublikowano

Ja bym zmieniał olej przy każdym tankowaniu. Przy docieraniu po każdej jeździe. Takie mam zasady - bez sępienia. ?

Zaśmieciliście koledze temat głupią dyskusją.

Edytowane przez fio

Opublikowano
  • Autor

Poszło grubo widzę.. 

Kompletną bzdurą jest stwierdzenie, że technologia oleju czy składania silników nie zmieniła się od 20 lat.. Zmieniła się. Zmieniło się spasowanie elementów, ozonuje się je i wiele innych rzeczy, dzięki którym ilość ewentualnyvh opiłków jest znikoma/żadna w porównaniu do lat wcześniejszych. Dlatego procedury docierania silników i wymian oleju też się zmieniły. Szczególnie, że RS jest docierany w fabryce plus na torze. Czy wymieniają potem olej? Może tak.

Prawdą natomiast jest, że rozsądek nakazuje delikatniej się obchodzić z samochodem na początku oraz wymieniać olej częściej niż co 30k. 

Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że osoby użytkujące samochód sportowy w trybie sportowym są idiotami. Równie dobrze mogę napisać, że ktoś kto kupuje RS-a i jeździ nim jak emeryt jest cipeczką. A nie chodzi o to, żeby się tutaj obrażać. Ze mną samochody nigdy nie miały lekko. Często jezdze bardzo dynamicznie, a nie uważam się za idiotę. Poza tym staram się zawsze chłodzić hamulce i turbiny i daje sie rozgrzać olejowi przed pałowaniem. Choć czasami faktycznie zdarza mi się pojechać szybciej od razu bo się gdzieś śpieszę. Natomiast mimo, że dbam o samochód bardzo i jest moim oczkiem w głowie to uważam, że głównie jednak służy do sprawiania przyjemności z jazdy.

Kończąc temat - ja wymieniam co 10-12k olej I myślę, że to dobry interwał. Ale chyba za chwilę zleje ten cały olej po tysiącu km, zrobię wam foty i jak będzie czysty to się zrzucamy ;) 

Wrzucam też foty po folii i ceramice. Jest lepiej niż z wydawki :)

Pzdr

9A2AA006-A0FD-4397-B993-195400BD69B5.jpeg

493954FA-F81B-4009-A6A9-02665CB0B6A6.jpeg

5B22D891-5AAF-446D-9C44-A7D83CF27350.jpeg

BB025446-8516-40AD-875F-672A2AA06838.jpeg

16DFC80B-CB2C-4596-B9D2-09FDED6B5862.jpeg

Opublikowano
6 minut temu, Kosmita napisał:

Kończąc temat - ja wymieniam co 10-12k olej I myślę, że to dobry interwał. Ale chyba za chwilę zleje ten cały olej po tysiącu km, zrobię wam foty i jak będzie czysty to się zrzucamy ;) 

hahahaha, to by było idealne rozwiązanie konfliktu!

Pytanie, w Audi też są te dynamiczne interwały? Czyli, samochód analizuje styl jazdy i odpowiednio skraca interwał do oleju? U mnie w dieslowym daily, jak go odebrałem to interwał standardowy, 30k ale po intensywnej jeździe, skrócił mi go do 21k. W Emce za to, czuje się jak emeryt bo mi pokazało taki interwał na klocki, że aż mi głupio :D Chyba trzeba się przejechać na tor, żeby go odpowiednio zmniejszyć!

Kox fura! Jak byś jeszcze nagrał filmik z przygazówki do odcinki dopiero po odpaleniu (musi być bardzo zimny silnik) to byłoby super.

?

Opublikowano
  • Autor

W Audi jest to samo. Mi w A4 sam krzyczał co 10-12k. Dlatego mam wrażenie, że te opiłki by „wyczuł” od razu.. 

Opublikowano

w audi sa dwa tryby: zmienny i stały

zmienny jest zalezny od trybu jazdy, odpalania, gaszenia, czasu jazdy itd itp

stały ustawiasz na okresloną wartosc, zapala sie info i robisz serwis

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, Młody_drog napisał:

Kox fura! Jak byś jeszcze nagrał filmik z przygazówki do odcinki dopiero po odpaleniu (musi być bardzo zimny silnik) to byłoby super.?

Hehehe. Wtedy mi obrotów nie uwalnia.. dopiero po rozgrzaniu ;)

Opublikowano
46 minut temu, Młody_drog napisał:

Jak byś jeszcze nagrał filmik z przygazówki do odcinki dopiero po odpaleniu (musi być bardzo zimny silnik) to byłoby super.

?

Klasyczne dej mu na zimnym do odciny ? ?

?

Opublikowano

Dawaj więcej zdjęć w słońcu  ? Nie jest to mój ulubiony kolor ale i tak robi wrażenie :kox:

Opublikowano

Pogratulować pięknego Ryśka i niech służy i cieszy właściciela jak najdłużej!

Opublikowano

Pięknie się prezentuje ?

Skoro było tu tyle na temat skrócenia interwałów wymiany oleju w silniku....... powiedzcie mi, a co z resztą "płynów" i podzespołów?

Skoro Audi zaleca wymianę oleju w silniku co 30 tyś ale optymalnie jest skrócenie tego czasu o połowę, to olej w skrzyni, dyfrze, płyn hamulcowy i rozrząd również jest dobrze skrócić o połowę?

Opublikowano

Piękny kolor, jak możesz wrzuć parę zdjęć w słońcu. 

Opublikowano
Godzinę temu, A-rek napisał:

Pięknie się prezentuje ?

Skoro było tu tyle na temat skrócenia interwałów wymiany oleju w silniku....... powiedzcie mi, a co z resztą "płynów" i podzespołów?

Skoro Audi zaleca wymianę oleju w silniku co 30 tyś ale optymalnie jest skrócenie tego czasu o połowę, to olej w skrzyni, dyfrze, płyn hamulcowy i rozrząd również jest dobrze skrócić o połowę?

Zacznijmy od tego, że jak wspomnisz o wymianie oleju w dyfrze czy skrzyni to chłopaki w ASO chyba ze śmiechu pękną, a potem zawołają krocie za usługę.

Co do chłodniczego jest jedna zasada, raz na dwa lata wypada wymienić. Płyn hamulcowy to samo.

Rozrząd spokojnie można trzymać tyle ile przewiduje interwał, który i tak został już skrócony.

Opublikowano

Co z  płynem do spryskiwaczy ? Jak często wymieniać ? ?

?

Opublikowano

od razu jak się zagotuje

Opublikowano

Albo jak go wypijesz, w tedy możesz się, kolokwialnie mówiąc, odlać do zbiornika.

Opublikowano

Panowie, pięknie zasyfiliście temat Kolegi o zacnym RS5 "pogawędką" o oleju...

Zapraszam do tematu "jaki olej wybrać", który ma już chyba że 150 stron - trzeba stale go rozwijać ;)

@Kosmita czekamy na filmiki z RS5 w roli głównej ! Czyli wydechy i inne szmery bajery :naughty:

Edytowane przez jolley

Opublikowano
5 godzin temu, Kosmita napisał:

Poszło grubo widzę.. 

Kompletną bzdurą jest stwierdzenie, że technologia oleju czy składania silników nie zmieniła się od 20 lat.. Zmieniła się. Zmieniło się spasowanie elementów, ozonuje się je i wiele innych rzeczy, dzięki którym ilość ewentualnyvh opiłków jest znikoma/żadna w porównaniu do lat wcześniejszych. Dlatego procedury docierania silników i wymian oleju też się zmieniły. Szczególnie, że RS jest docierany w fabryce plus na torze. Czy wymieniają potem olej? Może tak.

Prawdą natomiast jest, że rozsądek nakazuje delikatniej się obchodzić z samochodem na początku oraz wymieniać olej częściej niż co 30k. 

Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że osoby użytkujące samochód sportowy w trybie sportowym są idiotami. Równie dobrze mogę napisać, że ktoś kto kupuje RS-a i jeździ nim jak emeryt jest cipeczką. A nie chodzi o to, żeby się tutaj obrażać. Ze mną samochody nigdy nie miały lekko. Często jezdze bardzo dynamicznie, a nie uważam się za idiotę. Poza tym staram się zawsze chłodzić hamulce i turbiny i daje sie rozgrzać olejowi przed pałowaniem. Choć czasami faktycznie zdarza mi się pojechać szybciej od razu bo się gdzieś śpieszę. Natomiast mimo, że dbam o samochód bardzo i jest moim oczkiem w głowie to uważam, że głównie jednak służy do sprawiania przyjemności z jazdy.

@Kosmita widze ze kompletnie złe zinterpretowałes moj przekaz.Ja nie pisałem o tobie jako idiocie tylko idiotach ktorzy tez takie samochody kupują i je katują.Doskonaly przykład takiego debila masz tutaj:

Tek widac ten przerósł inżynierów i to sporo.

Opublikowano

Czy w RS temperatura oleju 97-100 stopni to norma czy coś jest nie tak ??