Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] LY7W | S-line | BIX | DRL CLH | PDC | 1BV+talerze B5 | 320/288 | Quattro|BBS RS861 19' custom|GTC1549|FMIC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
W dniu 4.02.2024 o 21:25, Koziar993 napisał(a):

Działasz dalej ? :D Dawno Cie na mieście nie widziałem :)

Działam a bardziej to jeżdżę? kręcę kilometry, latam furmanką codziennie do Gliwic. Czekam na wiosnę, coś pomodze żeby sobie odświeżyć look. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Kilometry przybywają ostatnio jak szalone. Tydzień temu przy wymianie oleju zauważyłem obie pęknięte gumy na przegubach wewnętrznych. Wpadł jeden nowy kompletny przegub a drugi miałem Ori używka na półce w dobrym stanie a na niego nowa guma.

ciekawe jest to, że po wymianie ustąpiły niezidentyfikowane dotąd wibracje budy podczas przyspieszania. Jakoś nauczyłem się z tym być a tu taka niespodzianka po wymianie, zero wibracji ?

IMG_3803.jpeg

IMG_3805.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Rozszerzony serwis klimy. Czas leci, zerknąłem w papiery i ostatnio byłem 3 lata temu na dobiciu. Wszystko grało aż do teraz, bo zaczęła słabo chłodzić. Ciśnienie na pełnym obciążeniu dochodziło ledwo do 8 bar także czynnika mało. Okazało się że w układzie zostało zaledwie 75 g. Także przez równe 3 lata i 60 kkm przebiegu poszło w atmosferę około 500 g czynnika. Trochę dużo. Gdzieś chyba jest jakaś mikro nieszczelność trudna do wykrycia. Klimiarz podejrzewa skraplacz tym bardziej, że jeszcze ori jest. Chyba będę musiał się za to zabrać. 
Dodatkowo wymiana osuszacza i zaworu rozprężnego. 
Teraz chłodzi jak szalona, sople w nosie ?

Na zaworku trochę jakiś paproszków a że zawsze byłem ciekawy jak wygląda osuszacz wewnątrz to i zajrzałem ?

IMG_3833.jpeg

IMG_3838.jpeg

IMG_3840.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Zabaw ciąg dalszy. Zamówiłem 3 światło stopu w wersji ryżowej bo Ori już tak się wyeksploatowało że plastik zmatowiał i zaczął pękać ?.

spodziewałem się, że jak wyciągnę stopa to będzie niespodzianka no i niestety nie myśliłem się. Ruda się rozkręciła ?IMG_3873.thumb.jpeg.adac4be3ebf49886c2a55d8786795284.jpeg

zabrałem się za ratowanie tematu. Wyciągnąłem uszczelkę, dremlem zdarłem na ile się dało rdzę i poszedł na to RSTOP. 
Następnie dwie warstwy bazy w sprayu i finalnie klar.IMG_3881.thumb.jpeg.b313cbb8c3c1e6b4afbfff6453ed7542.jpegIMG_3887.thumb.jpeg.9f64620a3aaeab99fc64ceca41ad4875.jpegproblem doraźnie zażegnany. Trochę wyhamowałem szaloną rudą. Oddam do lakiernika i nie obejdzie się bez wycinania szyby żeby zrobić to porządnie. 
Nowy stop zamontowany. Ogólnie jest spoko, ale uszczelka nie przylega tak dokładnie jak w ori. Chyba przełożę sam odblask i taśmę ledową do starych body. Uniknę w ten sposób przedostawania się wody przez niedolegającą uszczelkę IMG_3884.thumb.jpeg.58bf88a182acb9f30c5041225eef8636.jpegIMG_3882.thumb.jpeg.0847d831394726e3b13e8e0f9a1d4e04.jpegIMG_3888.thumb.jpeg.c7db8a5e87fd9ea25e4ed12183ecb1de.jpeg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Wystąpiły problemy z klimą. Przestała chłodzić w upalne dni a niedawno po serwisie. Pierwsze co zauważyłem to rurka do parownika cała w szronie a powrót ciepły IMG_4360.thumb.jpeg.1820e246d83d2395a4f313f1f5ecc37b.jpeg

wizyta u klimiarza i okazało się, że zostało tylko 100g czynnika. Skrupulatne poszukiwanie nieszczelności. Detektor gazów podczas pracy klimy piszczał tutaj, wymienione zostały dwa oringiIMG_4359.thumb.jpeg.4e961c2c4556138d66ce1ac34bb0f20e.jpeg

Ponadto, po zmoczeniu wodą z płynem skraplacza w dwóch miejscach delikatnie bąbelkowało. Skraplacz był ori z 2004, mocno już wysłużony. 

finalnie wymiana oringów, nowy skraplacz, próba szczelności i jak narazie wszytsko ok i oby tak zostało IMG_4605.thumb.jpeg.b56580bc5482cb400bac63289f8db043.jpeg

Opublikowano

Siemka,z jakiej firmy brałeś skraplacz? Bo widzę, że fajny bo czarny ;)

Pozdr

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, staniek napisał(a):

Siemka,z jakiej firmy brałeś skraplacz? Bo widzę, że fajny bo czarny ;)

Pozdr

Dam znać bo to Klimiarz zamawiał jakiś tam swój ulubiony zamiennik?

Opublikowano

OKi, dzięki :)

Opublikowano
  • Autor
28 minut temu, staniek napisał(a):

OKi, dzięki :)

Mam, NRF

Opublikowano

Dzięki :)

Aktualnie mam czarny, z takim ją kupiłem, ktoś lata temu go wymieniał, ale jest już sfatygowany i dodatkowo poci się/widać olej przy czujniku :(

No i trzeba by go wymienić i przy okazji zrobić gruntowny serwis klimy, bo aż wstyd się przyznać, ale przez 10 lat przy klimie nic nie robiłem. 

Przy okazji, pamiętasz może ile u Ciebie pompuje gtc?

Opublikowano
  • Autor
56 minut temu, staniek napisał(a):

Dzięki :)

Aktualnie mam czarny, z takim ją kupiłem, ktoś lata temu go wymieniał, ale jest już sfatygowany i dodatkowo poci się/widać olej przy czujniku :(

No i trzeba by go wymienić i przy okazji zrobić gruntowny serwis klimy, bo aż wstyd się przyznać, ale przez 10 lat przy klimie nic nie robiłem. 

Przy okazji, pamiętasz może ile u Ciebie pompuje gtc?

No 10 lat to już sporo czasu? skraplacz w sumie nie drogi element, 250 zł, osuszacz 50 zł, dysza rozprężna groszowe sprawy. Wymienić, sprawdzić szczelność, dobić i śmigać kolejne 10 lat?

gtc na najmocniejszej mapie pompuje 1.725. To już chyba jej bezpieczny max 

Opublikowano
5 godzin temu, jaras99 napisał(a):

gtc na najmocniejszej mapie pompuje 1.725

Tak podpytuje bo u mnie kiedyś zostało 1,65 ze względu na ślizgające się sprzęgło i po dziś dzień nie wybrałem się na korektę programu. Nic to cza będzie ogarnąć trochę staruszkę  i zapodać mocniejszy program :)

Pozdr 

Opublikowano
45 minut temu, staniek napisał(a):

Tak podpytuje bo u mnie kiedyś zostało 1,65 ze względu na ślizgające się sprzęgło i po dziś dzień nie wybrałem się na korektę programu. Nic to cza będzie ogarnąć trochę staruszkę  i zapodać mocniejszy program :)

Pozdr 

Mi podaje niecałe 1,9 bar

Opublikowano

Sporo, ale może się nie podda za szybko ;)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Kilometry lecą, przyszedł czas na nowy rozrząd 

IMG_5793.jpeg

IMG_5796.jpeg

IMG_5797.jpeg

Opublikowano

Już miałem pisać o wadliwej pompie INA, ale widzę, że jest DOLZ. Moja padła po 17 kkm (rok z małym hakiem) i zastąpił właśnie DOLZ. ;) 

Opublikowano

Fajnie że u Ciebie w wątku potwierdziłem opinie na temat wibracji auta podczas przyspieszania . Mam podobnie przy mocnym wciśnięciu gazu . Pamiętasz może jaki koszt przegubu wewnętrznego ?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 9.11.2024 o 21:34, george napisał(a):

Już miałem pisać o wadliwej pompie INA, ale widzę, że jest DOLZ. Moja padła po 17 kkm (rok z małym hakiem) i zastąpił właśnie DOLZ. ;) 

Poprzednia też DOLZ była. Miałem do wyboru Hepu ale właśnie Dolz, wziąłem tą drugą bo wytrzymała te 90kkm także można polecić 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 10.11.2024 o 10:50, peter22 napisał(a):

Fajnie że u Ciebie w wątku potwierdziłem opinie na temat wibracji auta podczas przyspieszania . Mam podobnie przy mocnym wciśnięciu gazu . Pamiętasz może jaki koszt przegubu wewnętrznego ?

Na pewno SKF, koszt nie pamiętam, coś około 250 zł 

Opublikowano
8 godzin temu, jaras99 napisał(a):

Poprzednia też DOLZ była. Miałem do wyboru Hepu ale właśnie Dolz, wziąłem tą drugą bo wytrzymała te 90kkm także można polecić 

HEPU padła mi po 4,5 roku/ 44 kkm.