Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana oleju w skrzyni biegów S-Tronic w A4 B9

piieczar

Rekomendowane odpowiedzi

@Adinho10

Nie wiem taka tylko myśl 7ltr atf ?!?!  W 0Ck wchodzi około 4l

Mam nadzieje że mechanik wiedział co robi. ( a chyba nie jak napisał dzień po ze tam jeszcze jest MTF)  Mi to wygląda na to że wtłoczył na siłe za dużo i ATF przelało się do MTF .

Do tego tam jest specialna procedura gdzie nadmiar oleju jest wyrzucany otworem po rozgrzaniu skrzyni do tem roboczej  i dopiero wtedy wyrównujemy ATF. 

No jeżeli tak się stało to laweta ,i od nowa wymiana oleju ATF, MTF + tym razem mechatronika do zdjęcia i filtry . Może uda się że nie spaliłeś tarcz sprzęgła.

w sumie po przemyśleniu , jeżeli tak się stało może wystarczyło by ustawić prawidłowy poziom ATF i wymienić MTF .

Musiał by się ktoś z wiedzą wypowiedzieć .

Edytowane przez Lukaa5

Godzinę temu, Lukaa5 napisał(a):

@Adinho10

Nie wiem taka tylko myśl 7ltr atf ?!?!  W 0Ck wchodzi około 4l

Mam nadzieje że mechanik wiedział co robi. ( a chyba nie jak napisał dzień po ze tam jeszcze jest MTF)  Mi to wygląda na to że wtłoczył na siłe za dużo i ATF przelało się do MTF .

Do tego tam jest specialna procedura gdzie nadmiar oleju jest wyrzucany otworem po rozgrzaniu skrzyni do tem roboczej  i dopiero wtedy wyrównujemy ATF. 

No jeżeli tak się stało to laweta ,i od nowa wymiana oleju ATF, MTF + tym razem mechatronika do zdjęcia i filtry . Może uda się że nie spaliłeś tarcz sprzęgła.

w sumie po przemyśleniu , jeżeli tak się stało może wystarczyło by ustawić prawidłowy poziom ATF i wymienić MTF .

Musiał by się ktoś z wiedzą wypowiedzieć .

Wychodzi na to że nie wiedział i właśnie mnie poinformował ze chce tak zrobić że ustawić prawidłowy poziom ATF i wtedy wymienić MTF tylko pytanie czy tak można? 

Godzinę temu, Adinho10 napisał(a):

Wychodzi na to że nie wiedział i właśnie mnie poinformował ze chce tak zrobić że ustawić prawidłowy poziom ATF i wtedy wymienić MTF tylko pytanie czy tak można? 

Nie wiem , teoretycznie jak napakował 7l atf + 4 MTF  (11litr oleju w skrzyni) to się zmiksowało . Pewnie też wybiło którędyś 

Wydaje mi się że rozsądnym rozwiązaniem jest teraz wymiana wszystkiego, z wyjęciem mechatroniki filtry uszczelki nowe oleje.

Czy ma ktoś może wiedzę na temat  TSB 2049840  (Technical Service Bulletin)

pozdro

OK , bo trochę już zgłupiałem 

G  052549A2   został zastąpiony przez  G  055549A2 

Jak wpisuje po swoim win to oba mi wyskakują . WAUZZZF53HA014479

Dajcie cynk bo jutro chcę wymieniać.

Edytowane przez Lukaa5

sprzegła - G 055 529 A2

koła zebate - G 055 549 A2

• Lubię to 1

13 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Wykup sobie dostęp na erWin na 1 godz. i ściągnij odpowiedni biuletyn.

Po analizie wygląda że  różnica pomiędzy G 052549A2   a G055549A2 to jakiegoś rodzaju dodatki (coś jak friction modifier) 

Akcja serwisowa dotyczy skrzyń które wydawały odgłosy przy wolnej jeździe i skręconych kołach .Efekt ten przypisywany jest do stick/slip   ( jak dla mnie to się wyklucza  )na zębach dyferencjału.

I że użycie płynu z dodatkami znacząco poprawia charakterystykę.

17 minut temu, wampir napisał(a):

Dev, podaj proszę jeszcze ilości.

3.91litra (MTF) ma być 2mm pod korkiem rewizyjnym

ATF około 3.5 litra

Edytowane przez Lukaa5

Dobra wymienione ,

Z 4litr zostało jakieś 270mil . 

Myślałem że ma wejść 3,91l może tyle na suchą skrzynie .

Czy to trzeba sprawdzić jeszcze raz za jakiś czas i dolać ?

Tak wyglądał olej przebieg 130k

0CK MTF oil drain.jpg

Interwał olejowy to 60kkm czyli wymiany są przy 60, 120, 180 itp.

U Ciebie jest 130kkm czyli olej może mieć 70kkm lub 10kkm (o ile nikt nie wymieniał częściej)

7 minut temu, wampir napisał(a):

Interwał olejowy to 60kkm czyli wymiany są przy 60, 120, 180 itp.

U Ciebie jest 130kkm czyli olej może mieć 70kkm lub 10kkm (o ile nikt nie wymieniał częściej)

interwał dla ATF , ja wymieniałem MTF wg audi lifetime

ATF wymieniałem w serwisie audi przy 100 

Edytowane przez Lukaa5

Panowie pare pytan, zbieram opinie. Mam Audi A4 B9, 2019 rok.
Widze tu na forum rozne opinie, w tym taka, ze wymiane filtrow mozna robic co drugi raz. Sprawdzilem ceny u jednego mechanika-youtubera, i za wymiane olej + filtry chce 3000zl. W ASO za sama wymiane oleju w skrzyni chca 1400zl.

Pytanie:
-Czy jesli zmienie teraz sam olej przy okolo 53k przebiegu, a nastepnie wymienie olej + filtry przy 90-100k, to bedzie ok? Czy jest sens brnac w koszty i placic te 3k przy pierwszej wymianie i nastepnie co 45-60k przebiegu, jak to yotuberzy mowia?

-Czy ASO wymienia sam olej ATF czy tez MTF w S-tronicu?

Moim glownym celem jest unikniecie awarii skrzyni, ale jednoczesnie nie chce palic pieniedzmi w piecu.

Z gory dziekuje

Edytowane przez Hrhr

12 minut temu, Hrhr napisał(a):

-Czy jesli zmienie teraz sam olej przy okolo 53k przebiegu, a nastepnie wymienie olej + filtry przy 90-100k, to bedzie ok? Czy jest sens brnac w koszty i placic te 3k przy pierwszej wymianie i nastepnie co 45-60k przebiegu, jak to yotuberzy mowia?

-Czy ASO wymienia sam olej ATF czy tez MTF w S-tronicu?

Ja bym zmienił sam olej ATF

Audi uważa MTF jaki timelife/ nie zmieniają. Chyba że akcja serwisowa .

Ale przy 50k bym nie ruszał

Cześć,

Jestem w podobnej sytuacji co @Hrhr, auto dobija do 48 tyś. km i z wyprzedzeniem patrzę na czynności serwisowe związane ze skrzynią biegów aby zapewnić jej spokojny żywot. Wychodzi na to, że skrócę jej interwały serwisowe i zgodnie z tym co napisał @Lukaa5 wymianie przy tym przebiegu poddam jedynie olej ATF. Co z tylnym dyfrem? Czy są przewidziane dla niego interwały wymian oleju przekładniowego? @Dev Czy byłbyś na tyle uprzejmy i rozkodował po VIN zestaw filtrów, uszczelek, oleju do ATF; oleju MTF i  oleju tylnego dyfra? Jeżel wiesz jakie objętości wchodzą również byłbym wdzięczny, informacje przydatne na przyszłość. WAUENAF47JN016110. 

Witam serdecznie. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc dobrać olej do skrzyni biegów jaki powinien być zalany ? Mianowicie o to chodzi że olej był wymieniany w marcu tego roku ale widzę że zaczyna się sączyć olej z pod miski olejowej. W takim przypadku bym chciał wymienić uszczelkę miski i zalać skrzynię odpowiednim olejem. Podaje mój nr vin WAUZZZF46JA170223

@Dev moglbym prosić o części do tego modelu i jaki to mode/kod skrzyni?
WAUZZZF45RA113538

W dniu 6.12.2019 o 19:43, Dev napisał(a):

nr oliwy do sprzegieł i mechatroniki - G 055 529 A2

nr oliwy do kól zebatych - G 052 549 A2

nr filtra ciśnieniowego 1 - 0CK 325 121 D

nr filtra cisnieniowego 2 - 0CK 325 149 D

nr filtra ssącego - 0CK 325 421 A

Cześć nie chce otwierać nowego tematu więc napisze tutaj

mógłbyś mi proszę podesłać co do wymiany oleju w skrzyni u mnie potrzeba.

VIN:WAUBNCF50KA093675