Jump to content
2 2
Konrado98

Częste wypalanie DPF po programie - 2.0 TDI 177 KM CGLC

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem, że DPF wypala mi się w mieście co ok. 150 km, ostatnio nawet wypalił się po 80 :/

Błędów brak - ani na desce ani w VCDS. Na hamowni 178 KM - mapa zrobiona na 200 KM. Po tej mapie tak się szybciej wypalił, ale spalanie na postoju zmalało i w trasie również jest niższe pomimo mapy na 200 KM.

Wtryski nie leją, olej jest cały czas na poziomie max, nie ubywa i nie wzrasta.

Ktoś ma jakiś pomysł? Auto ma 6 lat, 140 kkm i chcę nim jeszcze trochę pojeździć, więc zależy mi na tym aby było cacy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyczytałem na Forum A6, że gość miał podobny problem. Okazało się, że ma walnięty czujnik temperatury spalin. Jak mogę zdiagnozować czy czujnik temperatury spalin działa prawidłowo? VCDS mi pokaże?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Konrado98 napisał:

Jak mogę zdiagnozować czy czujnik temperatury spalin działa prawidłowo? VCDS mi pokaże?

Witam. Jeżeli bedzie uszkodzony to pokaże błąd. Można sprawdzić jaką temp. podają czujniki. Są trzy.

Edited by kkt

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie może być uszkodzony i pokazywać poprostu nieprawidłowe wartości, jednak w appce VAG DPF mam wartości temperatury spalin w ok. 250-270 st. C. Ale nie wiem czy to są poprawne wartości

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, ja z ciekawości sprawdzalem u siebie, bo tez mam taki problem z wypalaniem. Tylko ze u mnie srednio przy 200 km czy to miasto czy autostrada sie wypala. I tak, spalanie na postoju mam 0,9l, prawie zawsze na neutralu. Na drive 1,2l.

Mozecie rzucić okiem na to? Bo wydaje mi sie ze cos chyba nie tak, bo dziwne te wartości. Jak to powinno wyglądać? 

IMG-20200114-WA0000.jpg

IMG-20200114-WA0001.jpg

IMG-20200114-WA0002.jpg

IMG-20200114-WA0003.jpg

IMG-20200114-WA0004.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

a przed programem też Ci się tak często wypalał?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie macie przebiegi?

Miałem podobny problem, krótko i często wypalało. Winny czujnik różnicy ciśnień, poza wymianą należy skasować zapisane wartości i adaptacja. Czujnik i przepływka nie pokażą błędów, mają bardzo duży wpływ na kondycję filtra więc wymieniłem profilaktycznie także przeplywke. Btw przy ok 250 tyś dobrze zrobić wypalanie serwisowe, pomoże dożyć filtrowi 400tys+ bez problemów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
2 2

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...