Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Oświetlenie Ambiente w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dasz wiecej fotek  i linka? Jak z jakościa i odcieniem? Gdzie się wpinałeś?

Opublikowano
W dniu 8.11.2020 o 18:15, nerwos napisał(a):

To nie jest tak że w 1 zdaniu wyjaśnię Ci jak to podłączyć. Nie pamiętam dokładnie gdzie jaki przewód szedł, podłączałem to jakiś czas temu, na pewno wszystkie kable idą do BCM. Powiedz na jakim etapie jesteś? Może coś ci pomogę.. Jeśli chodzi o kodowanie to bądź ostrożny. Ja cieszę się że nie narobiłem u siebie bałaganu:decayed: Dodawałem jakieś funkcje w BCM09 i 5F. Na pewno przed jakimikolwiek zmianami zrób sobie pełen scan.

Tylko VCDS? Czy również VCP dodawałeś parametry ambient?

Opublikowano
W dniu 12.01.2025 o 22:04, MatiAudiSLine napisał(a):

Tylko VCDS? Czy również VCP dodawałeś parametry ambient?

VCDS kodowanie sterowników, a za pomocą VCP wgrywanie zestawu danych.

Opublikowano
W dniu 8.01.2025 o 09:57, kris_91 napisał(a):

Dasz wiecej fotek  i linka? Jak z jakościa i odcieniem? Gdzie się wpinałeś?

Nie wiem czy mogę wklejać linki.. ale na aliexpress jest tego sporo.

Jeśli chodzi o jakość wykonania to wszystko pasowało bez problemu, plastik i kolorystyka nie odbiega od oryginału. Całość podłączyłem pod oświetlenie nóg kierowcy.

Opublikowano
W dniu 18.01.2025 o 21:32, nerwos napisał(a):

VCDS kodowanie sterowników, a za pomocą VCP wgrywanie zestawu danych.

Wszystko zakupione zamierzam się za to zabrać jutro, tak jak z linią LIN to nie problem to jednak z oświetleniem nie rozumiem dlaczego T73a/59+11+36, mam że sobą zmostkować te 3 piny? Akurat wczoraj podłączyłem lampki nóg do T73a/59 i lin tak jak trzeba to jak zmienia się barwa zgodnie z indywidualna to jest git bo zapisane kolory wgl się nie zgadzają, tak jeżeli chce zmniejszyć podswietlenie to nie mogę tego poprzez opcje nóg tylko jakby kubka i tunelu

Opublikowano

Ale co ty teraz podłączasz?

Nie mostkujesz tych pinów. 11 jest zasilaniem nóg, a 36 tunelu środkowego ale w oświetleniu qq1 czyli jednokolorowym

W qq2 Oświetlenie Cupholder + tunel+ tylne nogi mają wspólne zasilanie T73a/59 , wspólny LIN T73a/27

Opublikowano
1 godzinę temu, nerwos napisał(a):

Ale co ty teraz podłączasz?

Nie mostkujesz tych pinów. 11 jest zasilaniem nóg, a 36 tunelu środkowego ale w oświetleniu qq1 czyli jednokolorowym

W qq2 Oświetlenie Cupholder + tunel+ tylne nogi mają wspólne zasilanie T73a/59 , wspólny LIN T73a/27

Chcę podłączyć Cupholder nogi przód i tył i tunel, wcześniej nie miałem nawet qq1, teraz wszystko podłączyłem zgodnie z opisem wyżej LIN odzielnie T73a 27(Tunel) i 28(Cup) i T54c/53(Nogi przód i tył) I zasilanie wszystkiego pod T73a/59 I nie mam możliwości regulacji osobno nóg jak i przód, mogę tylko sterować przodem i wszystko się zmienia, dlatego się pytałem czy trzeba połączyć jeszcze te resztę pinów bo w opisie jest 59+11+36.

Opublikowano

Nogi tył i przód mają inny LIN.

Nogi przód:

1.zasilanie do T73a/59

2.LIN do T54c/53

Nogi tył:

1.zasilanie do T73a/59

2.LIN do T73a/28

Cup holder:

1.zasilanie do T73a/59

2.LIN do T73a/28

Tunel:

1.Zasilanie do T73a/59

2.LIN do T73a/27

Z jakiego opisu korzystasz?

Opublikowano
22 godziny temu, nerwos napisał(a):

Nogi tył i przód mają inny LIN.

Nogi przód:

1.zasilanie do T73a/59

2.LIN do T54c/53

Nogi tył:

1.zasilanie do T73a/59

2.LIN do T73a/28

Cup holder:

1.zasilanie do T73a/59

2.LIN do T73a/28

Tunel:

1.Zasilanie do T73a/59

2.LIN do T73a/27

Z jakiego opisu korzystasz?

Wszystko się zgadza oprócz, tylnych nóg mam je razem z przednimi, wszystko u mnie śmiga oprócz właśnie tego sterowania osobno nogi i przód(tunel i cupholder). Chyba że mam coś nie tak z kodowaniem, ale jednak regulacja jasnością jest sterowanie przez Plus czy przez LIN?

Screenshot_20250113_221242_Chrome.jpg

Opublikowano

U siebie podłączyłem tak jak Tobie wyżej napisałem. Osobno mogę sterować oświetleniem tunelu i Cup Holdera, osobno nogi i osobno drzwi.

Myślę, że zmiana czy regulacja jasności jak i zmiana kolorów jest sterowana przez przewody LIN i plus.

Nie wiem o co chodzi z tym +11 i +36 wtyczki T73a BCM bo to są piny zasilające od oświetlenia jednokolorowego. A jeśli chodzi o kodowanie to albo uruchamiasz jednokolorowe albo wielokolorowe.

Opublikowano
W dniu 4.01.2025 o 21:50, nerwos napisał(a):

Wiem, nie jest to oryginał ale brakowało mi oświetlenia konturowego deski i włącznika świateł . Moje oko cieszy :) pozdro :hi:

IMG_0957.JPG

IMG_0958.JPG

IMG_0963.JPG

Piękna robota! Masz jakiś link na te listwy?