Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uszczelka pod głowicą tylko?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie o tym myślałem, tylko czy nie trzeba czasem tego sterownika zakodować potem? Szkoda że nie wyszło to wcześniej, bo chłodnica na wymianę u mnie już stoi a tak to bym tą do automata zamówił i byłby potencjał na przyszły mod :kwasny:

Opublikowano

Trochę zagmatwany ten schemat.. ale wiadomo już, że potrzeba trochę więcej jak samą chłodnicę, bo sam filtr oleju jest chyba inny, lub jego obudowa..

a1.pngA2.png

Opublikowano

Te zmiany w wężach to tylko na potrzeby dodatkowej elektrycznej pompy wody, którą nota bene aktywuje się w sterowniku silnika odpowiednim loginem, tak jak tempomat.
A mocniejszy sterownik wentylatorów to wg. mnie nie wymaga większej rzeźby w instalacji (może tylko mocniejszego bezpiecznika), ani przekodowania ECU.

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano
  • Autor

Koledzy ktos wyzej wspomnial o lpg. Mysle ze gas nie konczy tych silnikow ale nieodpowiednie wpiecie reduktora w uklad, mysle ze moze zabużyć chlodzenie. Tak dzisiaj patrzyłem na ten uklad chlodzenia i smiem twierdzic ze ktos do d*py podłączył reduktor. Gdzie i jak macie wpiety reduktor? 

Opublikowano
Teraz, kriistoff napisał:

Koledzy ktos wyzej wspomnial o lpg. Mysle ze gas nie konczy tych silnikow ale nieodpowiednie wpiecie reduktora w uklad, mysle ze moze zabużyć chlodzenie. Tak dzisiaj patrzyłem na ten uklad chlodzenia i smiem twierdzic ze ktos do d*py podłączył reduktor. Gdzie i jak macie wpiety reduktor? 

Równolegle z nagrzewnicą,takie wpięcie nie zakłóca działania układu chłodzenia.

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem czy niezakłuca patrząc na tą tylną rure co łączy głowice. I do tego trudno dostępne miejsce i w razie wyciekow ciezko sie tam dostać. Nie wiem czy nie wepne sie w chlodniczke oleju szeregowo przy filtrze olejowym a reduktor w nadkole.mniej rzezby moim zdaniem i latwiej cokolwiek od dołu zrobić.

Opublikowano
  • Autor

A co do dystansu pod mise to zapomnijcie bo nic tam nie wejdzie poniewaz miska jest zaraz przy belce i nawet cm prześwitu sie tam nie znajdzie.

Opublikowano
W dniu 7.04.2020 o 18:35, kriistoff napisał:

Nie wiem czy niezakłuca

90% audi a4b6 z lpg ma tak wpięty reduktor bo jest to rekomendacja producentów reduktrów. To jest podłączenie równolegle i nie ma prawa niczego zakłócać. Czego nie można powiedzieć o połączeniu szeregowym z chłodniczką,w tym przypadku zasyfiony reduktor mocno by zmniejszył lub uniemożliwił przepływ płynu do chłodniczki oleju(miałem taki przypadek).

Opublikowano
  • Autor

No moze i ma, ja nie bede mial. Tak producenci rekomenduja, sprawdzają system chlodniczy kazdego silnika i testują i rekomendują. Ok niech tak będzie. Ja bede w tych 10 procentach. Jesli nie szeregowo to rownolegle do tej niby chlodniczki. 

Edytowane przez kriistoff

Opublikowano

Nikt Ci nie zabrania ? Twój silnik,zrobisz jak zechcesz 

Opublikowano
2 godziny temu, kriistoff napisał:

A co do dystansu pod mise to zapomnijcie bo nic tam nie wejdzie poniewaz miska jest zaraz przy belce i nawet cm prześwitu sie tam nie znajdzie.

Nie przy belce a przy stabilizatorze i fakt, nie pomyślałem o tym.. jedyna opcja to inny stabilizator.

Opublikowano
  • Autor

No a jesli się wpiąc rownolegle do chlodniczki to tez mialoby by być źle? Przynajmniej dobry dostęp i srednica węży ta sama co od reduktora. Przy nagrzewnicy są ciut grubsze i te trujniki  nieszczęsne.Pozatym reduktor zabiera duzo ciepła poniewaz musi ogrzać gas, wiec teoretycznie nie wspomoże dodatkowo chlodniczki?.Tak gdybam, nie wiem czy dobrze czy źle......

Opublikowano
  • Autor

Ciekawe Dlaczego wiekszosc tematow o głowice czy uszczelke pod glowice czy blok jezdziło na lpg?. A te z zachodu sprowadzaja i tez napewno mają sporo najechane a jednak bloki całe. Nie rozumiem stwierdzenia wyżej jedne chodzą inne nie....

Opublikowano

Te trójniki nie są nieszczęsne tylko gazownicy w ramach oszczędności montują opaski typu "norma" które puszczają po czasie lub od razu. Wystarczy zastosować opaski typu gsb i problem rozwiązany-nie puszczają oraz trzymają mocno. Nie wiem czy przy chłodniczce będzie odpowiedni przepływ płynu by reduktor wyrabiał termicznie.

Edytowane przez pila24

Opublikowano
19 godzin temu, pila24 napisał:

Te trójniki nie są nieszczęsne tylko gazownicy w ramach oszczędności montują opaski typu "norma" które puszczają po czasie lub od razu. Wystarczy zastosować opaski typu gsb i problem rozwiązany-nie puszczają oraz trzymają mocno i nie przepuszczają. Nie wiem czy przy chłodnicze będzie odpowiedni przepływ płynu by reduktor wyrabiał termicznie.

Dokładnie, ja u siebie wymieniałem wszystkie na sprężynowe, bo zimą zaczynał mi uciekać płyn na połączeniach i żadne dokręcanie nie pomagało.

Opublikowano
  • Autor

Mam spreżynowe bo też zmieniałem tylko zeby jakos to poczciwie zrobic należałoby kolektor ssacy ściągnąć a po co? Skoro to przesrane miejsce, a swoja drogą to w reduktorze nie ma sie co zatkac, chyba że lejesz wode i sypiesz kryształ bo z kazdej dziury kapie to wtedy moze sie zatkac. Przerabiałem temat z zaprzyjaźnionym gazownikiem i sam sie dziwi czemu nie zakladaja tam a nie z dołu bo jest po prostu łatwiej i prościej i lepiej. Zreszta nie mam zamiaru się przezbywać, kazdy zaklada gdzie chce, ja bede w tych 10 procentach. Temat lpg uwazam za zamknięty. 

Opublikowano
  • Autor

Koledzy gdzie zakupic takowe membrany? Bo wszystko dobre a zas jedna membrana sie wysypała i nie dziala kolektor

Screenshot_20200413_203809.jpg

Opublikowano
  • Autor

Nikt nie podpowie? :co:

Opublikowano

Albo eBay albo cały kolektor.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 17.04.2020 o 09:11, Langista napisał:

Albo eBay albo cały kolektor.

Szukalem na ebay ale nie znalazłem, kolektor wymieniłem właśnie i membrana padła