Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRD] DPF zapchany - 51 tyś. przebiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam problem od dłuższego czasu z A4 BRD 06 170PS, oś - mianowicie....

od pewnego czasu auto słabo przyspiesza,

skacze na wolnych obrotach 900-1000obr/min,

auto gdy stoi w korku, krótkie odcinki, słychać taki dziwny jakby metaliczny dzwięk(turbo?), dzieje się to po zmianie biegu,

od wczoraj świeci się ciagle filtr DPF,

dziś mruga sprężyna od świec żarowych - auto jest w trybie awaryjnym....

Z A Ł A M K A ;(

Opublikowano

najlepiej :vaglogi:

Opublikowano

Moze DPF chce sie wyproznic? :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Moze DPF chce sie wyproznic? :naughty:

DPF w poprzednim tygodniu zapalał mi się 3 razy, ale po "przeczyszczeniu" Go

(jadąc obwodnicą ze stałą prędkością, tak się to robi? :kox:) teraz zapalił się na stałe :kwasny:

Gdzie można w takim razie się z tym udać?

Lub czym mu pomóc? :decayed:

Opublikowano

Poprost chlopakow z KR o VAGa... moze ktos bedzie mial czas i ochote :cool1:

Opublikowano

jak pala ci sie trzy kontrolki to regeneracja tylko z VAS'a lub VAS'o podobnego urzadzenia

Opublikowano

kumpel nowego paska 2.0 170 Km auto krajowe

I wlaściciel ma przejechane 50,000 srednio raz w miesiącu mu sie zapycha DPF i brak mocy

narazie jeszcze ma gwarancje ale juz mysli o sprzedaży

nie ma jak stare sprawdzone 1.9

Opublikowano

no to masz już problem przerabiałem to dokładnie w tym samym samochodzie. odradzam do Auto Specjala odrazu oferowali wymianę za 11 tysięcy, kupiłem na allegro DPF za 1000 wymieniłem i co,.....po prostu myślałem że krew mnie zaleje dalej tryb awaryjny. Oni umią tylko wymienić całość a jak dalej nie działa to wymienią z pół auta, nie przyznają siędo pomyłki. Resztę na PW

Opublikowano

A ja ci powiem tyle jedz na hamownie i sprawdź auto ja mam podobny problem tyle ze bez świecących sie kontrolek auto zamiast 170 km i okolo 380 nm ma 133 km i 300nm ja zgłosiłem sprawę do audi

Opublikowano

Żeby DPF się zapełnił to potrzeba duuużo sadzy,lub popiołu ze spalonego oleju lub lipnego ON-u.

Z racji czestotliwości z jaką ci się oczyszcza ( prawdopodobnie nie do końca) mam pytanie czy olej na którym jezdzisz spełnia normę 507.00 (minimalna ilość popiołu po spaleniu) i czy go nie ubywa w większych ilościach?

Jeżeli wyeliminujesz olej to przyjżał bym się osprzętowi silnika odpowiedzalnemu za skład mieszanki spalanej w cylindrach,

prawdopodobnie jest za bogata.

Ten motorek ma całą kupę tego ustrojstwa, więcej szczegułów technicznych znajdziesz tutaj: http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=3300

Nie obejdzie się bez wagowania, jedz gdzieś niech postawią diagnozę.

P.S.

DPF zatkany popiołem nadaje się tylko do sprzedania jako złom katalizatorowy :wallbash:

Opublikowano

Wiele razy pisałem, że jak mamy DPF albo TFSI to tylko oleje "low saps"...

Swoją drogą jak jest po gwarancji po trzeba DPF fizycznie wypier... znaczy się wywalić i wyłączyć go w sofcie. Tunerzy już się chwalą, że to potrafią. Dajmy im więc szansę ;)

Opublikowano

No jak DPF nadaje się tylko na skup złomu, to rozważył bym taką możliwość, tym bardziej że wtedy można dołożyć więcej kucyków i niutków, tylko bez przesady bo dziwnie będzie wyglądał "komin batorego" w takim ładnym autku, a ten motorek i tak jest mocno wysilony.

Opublikowano

Piotrsob1 silnik BRD ma dwa SMIC-e, niezłą turbine produkcji KKK i 16V. Na praktycznie identycznym setupie mechanicznym, tylko u mnie są pompki Bosch, a w BRD piezopompki Siemensa - mam 205 KM i absolutne zero dymu.

http://www.a4-klub.pl/smf/b7_blb_koncepcja_na_dlubniecie_parcha_cz2_wynik_ostateczny_205_km408_nm-t70392.0.html

Opublikowano

a ten motorek i tak jest mocno wysilony.

Dlatego tez ma odpowiednia konstrukcie.

Wysilony to jest AFN przy tej mocy.

Opublikowano
  • Autor

Żeby DPF się zapełnił to potrzeba duuużo sadzy,lub popiołu ze spalonego oleju lub lipnego ON-u.

Z racji czestotliwości z jaką ci się oczyszcza ( prawdopodobnie nie do końca) mam pytanie czy olej na którym jezdzisz spełnia normę 507.00 (minimalna ilość popiołu po spaleniu) i czy go nie ubywa w większych ilościach?

Jeżeli wyeliminujesz olej to przyjżał bym się osprzętowi silnika odpowiedzalnemu za skład mieszanki spalanej w cylindrach,

prawdopodobnie jest za bogata.

Ten motorek ma całą kupę tego ustrojstwa, więcej szczegułów technicznych znajdziesz tutaj: http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=3300

Nie obejdzie się bez wagowania, jedz gdzieś niech postawią diagnozę.

P.S.

DPF zatkany popiołem nadaje się tylko do sprzedania jako złom katalizatorowy :wallbash:

Gdy auto było na gwarancji w auto special wymieniali jakąś część po prawej stronie silnika/kolektor?, w miejscu łączenia było strasznie okopcone sadzą - ponoć była to wada fabryczna.

Od tego czasu auto ma problemy, a to z mocą, a to szarpie, trybem awaryjnym teraz DPF.

Miesiąc temu byłem u bełtowskiego na przeglądzie zmieniali olej (podejrzewam, że zalecany do tego silnika) i zgłaszałem, te dziwne dźwięki gdy zmienia się bieg - serwisant doszedł do wniosku, ze to zaworek upustowy turbiny :kox: oczywiście, problem jak był tak jest.... teraz doszedł DPF... zaraz jadę oddać auto do niezależnego serwisu, który może pomoże.... ;(

p.s.

Auto tankowane ONLY na Shellu

Przebieg 50.000km !!!

Opublikowano

ze to zaworek upustowy turbiny

Blow-off :>

Opublikowano

DPF w poprzednim tygodniu zapalał mi się 3 razy, ale po "przeczyszczeniu" Go

(jadąc obwodnicą ze stałą prędkością, tak się to robi? :kox:) teraz zapalił się na stałe :kwasny:

to nie jest procedura wypalania DPF-a !!!

Opublikowano
  • Autor

Byłem przy podłączeniu komputera (Bosch, taki duży zielony :cool1: ) do auta, wyszedł jeden "nieznany błąd" (nie dało się go wykasować - za słaby komputer? :kox:), czy wszystkiemu winien jest sterownik silnika? Zobaczymy...... ;(

Opublikowano

Piotrsob1 silnik BRD ma dwa SMIC-e, niezłą turbine produkcji KKK i 16V. Na praktycznie identycznym setupie mechanicznym, tylko u mnie są pompki Bosch, a w BRD piezopompki Siemensa - mam 205 KM i absolutne zero dymu.

http://www.a4-klub.pl/smf/b7_blb_koncepcja_na_dlubniecie_parcha_cz2_wynik_ostateczny_205_km408_nm-t70392.0.html

Te 205 KM to jak by się uparł to może i z DPF-em by pochodziło, tak sobie myślałem o 220 :gwizdanie:

Opublikowano

No to witam w klubie "znikajacej mocy w BRD" :confused4:

U mnie co prawda nigdy sie DPF nie zapchal a nawet nigdy mi sie kontrolka DPF-a nie pojawila ale spadki mocy dotknely i mnie .

Byly podejrzenia , ze spadki zwiazane sa z DPF-em i mialem wgrywany nowy soft , ktory mial wyeliminowac te problemy ale nic to nie pomoglo . Dopiero czyszczenie wtryskiwaczy myjka ultradzwiekowa (czy jakos tak) rozwiazalo problem.

Moje objawy wygladaly tak, ze samochod zdecydowanie inaczej reagowal na gaz , tak jakby caly soft byl przeprogramowany na taki w ktorym turbo zalacza sie dopiero powyzej 2,5tys obr/min :mysli: Palil przy tym jak porypany . Ten odglos o ktorym piszesz pojawial sie zawsze wtedy gdy zdejmowalem noge z gazu , byl szczegolnie slyszalny podczas zmiany biegow i moim zdaniem nie jest to zaden blow-off bo przeciez slyszalbym go rowniez wtedy gdy samochod jezdzi normalnie . Na serwisie staraja sie mi wmowic do dzisiaj , ze to normalny odglos ale w tym samym serwisie twierdzili , ze to na 100% nie problem z wtryskami a do dzisiaj prowadza akcje na szeroka skale czyszczenia wtryskow :polew:

Ten dzwiek przypomina mi odglos czegos co sie zaciera i to mnie troche martwi a jeszcze bardziej olewka ludzi , ktorzy za przeproszeniem powinni latac kolo mojej d*py zeby mi to naprawic no ale to Polska wiec czemu sie dziwic...

Obecnie samochod ma przejechane 65tys km , jest po gwarancji i na razie jezdzi . Juz raz mialem podobne objawy chociaz nie tak straszne ale podczas postoju wyczulem dziwny smrodek z silnika tak jakby zjarane klocki podczas ostrego hamowania i nie wiem czy dobrze kombinuje ale chyba byl to smrodek z DPF-a ktory widocznie w tym momencie sie oczyszczal ? Wiem , ze gdzies kiedys o tym czytalem , ze podczas procedury oczyszczania DPF-a uruchomionej przez sterownik samochod przechodzi w tryb , w ktorym zwieksza sie moc a obniza moment obrotowy albo na odwrot :decayed: Juz nie pamietam ale na 100% cos takiego czytalem . Wiec moze to jest wszystko jakos powiazane...

W kazdym badz razie czekam na moment w ktorym znowu dotkna mnie spadki i wtedy przejade sie na hamowanie zeby sprawdzic jaka samochod ma wtedy moc i bede dzialal dalej , na razie odpukac ale wszystko jest ok , co nie zmienia faktu , ze z niecierpliwoscia czekam na dzien w ktorym ktos w koncu powie "TO JEST ZEPSUTE TO TRZEBA WYMIENIC I BEDZIE OK" bo chcialbym ze spokojem zawirusowac autko a na razie sie troche boje o jego przyszlosc

Aha : u mnie problem wzrastal kiedy lalem do baku Vervy Ultimate i inne cuda . Na normalnym ON jezdzil troche lepiej . Olej zawsze leje z dyrektywa 507 no i leje go jak to w 2.0TDI - co chwile :decayed: