Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i podłączenie lusterka fotochrom w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teraz rozumiem. W takim razie podłączając to w taki sposób partyzancki pod przewód plusowy od podświetlenia przycisków w lampce podsufitki fotochrom będzie działał dopiero wtedy gdy włączę światła pozycyjne. Byłaby to dla mnie dobra opcja bo mam światła do jazdy dziennej (w drogowych) i musiałbym wyłączać przyciskiem lusterko tylko np. w deszczowe dni kiedy używałbym świateł pozycyjnych w dzień. Dobrze to zrozumiałem? 

Opublikowano

Do podświetlenia nie podłączaj bo jego intensywność a więc i napięcie reguluje się.
Fotochrom i tak nie działa w dzień, koledze chodziło o rozjaśnianie po wrzucenie wsteczne lub zapaleniu lampki oświetlenia wnętrza - gdy nie są podpięte lusterko pozostaje sciemnionew nocy. Zasilanie po stacyjce musi być.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...
Opublikowano

Wszystko przeczytałem i się już pogubilem kupiłem lustro forochrom ale nie mam mce z końcówka f a chce żeby się rozjasnialo po wbiciu wstecznego lub włączeniu lampki pin 3 normalnie podłączam do pin 30 kostki 32pin ? A co z ta lampka podsufitowki  pin 6 do pin 1 w lampce ale piszą ze jest tam pusty wiec jak to ma być ?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Wie ktoś możne jaki numer ma kostka 2 pin, znajdująca się w lusterku do sterowania fotochromem? Sprawdzałem w etce, ale wiązka lusterka nie występuje osobno tylko z całym lusterkiem. Dokładam boczne fotochromy pod lusterka 5 pin i brakuje mi tej złączki.

Darmowy hosting zdjęć i obrazków

Opublikowano
5 godzin temu, adrian242424 napisał:

Wie ktoś możne jaki numer ma kostka 2 pin, znajdująca się w lusterku do sterowania fotochromem? Sprawdzałem w etce, ale wiązka lusterka nie występuje osobno tylko z całym lusterkiem. Dokładam boczne fotochromy pod lusterka 5 pin i brakuje mi tej złączki.

Nr.   443906231

Opublikowano

Dzięki! Jak by ktoś szukał do niej pinów to: 000 979 105 lub 000 979 106

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Posiadam mce bez literki F i testując lusterko z A6 wpadłem na pewien pomysł. Może się mylę ale czy to zadziała. Pin z lusterka nr 3 chciałbym podłączyć do mce ale do wyjścia świateł cofania, obojętnie czy lewe czy prawe. Bo podając na pin 3 plusa lusterko się rozjaśnia. Natomiast pin 6 działa(lusterko rozjaśnia się) jeżeli dotkne do masy czyli minusa. I rozumie że w lampce podsufitki pin 1 właśnie podaje masę tak?

Jeżeli się mylę to proszę o komentarz

Dzięki

Opublikowano
W dniu 13.11.2019 o 22:49, arti03lm napisał:

Witam,

Posiadam mce bez literki F i testując lusterko z A6 wpadłem na pewien pomysł. Może się mylę ale czy to zadziała. Pin z lusterka nr 3 chciałbym podłączyć do mce ale do wyjścia świateł cofania, obojętnie czy lewe czy prawe. Bo podając na pin 3 plusa lusterko się rozjaśnia. Natomiast pin 6 działa(lusterko rozjaśnia się) jeżeli dotkne do masy czyli minusa. I rozumie że w lampce podsufitki pin 1 właśnie podaje masę tak?

Jeżeli się mylę to proszę o komentarz

Dzięki

Oryginalnie lusterko fotochrom bez funkcji autoświateł, pobiera sygnał z czujnika cofania (17 pinowa pomarańczowa kostka pin 9, obok pedałów), jeśli tam nie będzie wiązki to jest jeszcze dostępny w  czerwonej 17 pinowej kostce pin 15 (skrzynka z ECU), jednak jak widać na schemacie czujnik cofania (F4) po wbiciu wstecznego podaje +12v, więc jak podłączysz się pod wyście światła wstecznego z MCE to powinno to jak najbardziej działać. Co do lampki jest tak jak mówisz w czasie zaświecenia lampy na pin 1 podawana jest masa, tylko nie zapomnij przerobić lampki dodając 2 diody prostownicze bo w czasie "spoczynku" lampy żarówki pełną rolę przejścia (coś jak bezpiecznik) i na pinie 1 pojawi się +12v, dlatego diody są wymagane bo pełnią funkcje zaporową. Jaka przerobić lampkę podsufitki jest opisane na forum, a jak coś to wal na PW.

Opublikowano

Dzięki wielkie za odzew??

Właśnie znalazłem sygnał w pomarańczowej kostce, działa.

Co do lampki już na stole i będzie jutro mod z diodami prostowniczymi.

Jeszcze raz dzięki i ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Nie działa mi  lewy fotochrom zewnetrznym. Wkład jest na pewno dobry bo podłączyłem ten lewy pod prawe lusterko i wtedy się sciemnial (prawy wkład dałem do lewego lusterka i nie działało sciemnianie),wiec nie styka jakiś przewód. Rozebralem słupek A i dostałem się do pomarańczowej kostki, chciałem zmierzyć ciągłość przewodów od lusterka ale w kostce są inne kolory przewodów niż w lusterku. Na jednym pinie miernik "pokazał" ciągłość ale z lewego i prawego lusterka na tym samym pinie. Gdzie szukać tego uszkodzonego przewodu ?? Podejrzewam ze w przelotece w drzwiach,ale gdzie są jeszcze jakieś kostki bo przewody od lusterka do kostki w słupku A nie pokrywają się kolorem, 

Opublikowano

post 512, powyżej!
masz podane kolory jakie są w kostce lusterka
pin 1 = zasilanie lusterka (z MCE, kostka 32-pin/18 – w drodze do MCE kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 3 – w lewym dolnym słupku A) [czarno/niebieski]
pin 2 = masa [brązowy]
pin 3 = rozłączenie fotochromu po wybraniu biegu wstecznego (z MCE, kostka 32-pin/30 – w drodze do MCE kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 9 – w lewym dolnym słupku A) [niebiesko/czerwony]
pin 4 = aktywacja fotochromu dla lusterek zewnętrznych [fioletowo/biały]
pin 5 = aktywacja fotochromu dla lusterek zewnętrznych [fioletowy]
pin 6 = sygnał z czujnika światła oraz rozłączenie fotochromu w przypadku włączenia lampki w podsufitce (do MCE, kostka 32-pin/19 – w drodze do MCE przechodzi przez panel świateł pin 1 -> pin 11 a następnie przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 13 – w lewym dolnym słupku A) [brązowo/czarny – od lusterka do lampki, biało/fioletowy – od lampki do MCE]

a jakie ty masz to już musisz spisać i porównać.

Opublikowano

To jest rozpiska od kostki w lusterku, czy tej pomaranczowej w słupku A kolo pedału sprzęgła, bo u mnie ta na dole w słupku A ma jakieś 19 pinow. Jeżeli chce znaleźć kostkę lusterka to musze ściągnąć boczek drzwi czy wykręcić całe lusterko ??? Chodzi mi o lusterko zewnętrzne lewe a nie środkowe wewnętrzne 

Edytowane przez szynak1

Opublikowano

w Audi (i chyba wszystkie samochody), kolory które wychodzą z jednej strony, ZAWSZE dochodzą do danego odbiornika bez zmiany przekroju i koloru.
Nawet jeśli po drodze jest kilka kostek.
Co innego łączniki(przEkaźnik, wyłącznik etc.) tam w zależności od funkcji mogą zmieniać kolory.

Więc w tym konkRetnym wypadku, nawet bez schematu, powinieneś ich szukać w odpowiednich dla nich miejscach, pod warunkiem że instalacja jest ORYGINALNA.
Schematy ułatwiają nam odszukanie i śledzenie (jaki kolor przewodu, kostki, ilu PIN-owa, który PIN, czy umiejscowienie) danego obwodu.

Pobierz sobie program ELSA a zaoszczędzisz mnóstwo pracy, mając pod ręką potrzebne schematy i opisy

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Ma ktoś może do odstąpienia tą blaszkę na dwie śruby co wchodzi na mocowanie i jest przykręcane do stopki lusterka? 

Edytowane przez grubcio1980

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie będę montował podświetlenie blend w lusterkach zewnętrznych i chciał bym przy okazji poprowadzić kable do lusterek pod fotochrom zew. i mam pytanie jakie są numery pinów do poszczególnych kostek??

Podłączenie fotochromu zew.:

T17f = Pomarańczowa kostka w złączach na słupku A.

T20 = Czarne złącze 20PIN na słupku drzwi kierowcy

T20a = Czarne złącze 20PIN na słupku drzwi pasażera

T10e = Czarne złącze 10PIN moduł drzwi strona kierowcy

T10f = Czarne złącze 10PIN moduł drzwi strona pasażera

L6 - złącze lusterka wew. 6PIN

Strona kierowcy

L6(4) -> T17f (7) ——> T20 (19) ——> T10e (7)

L6(5) -> T17f (8) ——> T20 (9) ——> T10e (8)

Strona pasażera

L6(4) -> T17f (7) ——> T20a (19) ——> T10f (7)

L6(5) -> T17f (8) ——> T20a (9) ——> T10f (8)

Numery pinów dla:

kostka T20/T20a - pin żeński 000 979 009E, pin męski 000 979 012E

Potrzebuje numerów:

kostka L6 - pin żeński (męski chyba wychodzi z lusterka)

Kostka T17 - pin żeński i męski

kostka T10e/T10f - pin żeński (męski wychodzi z modułu drzwi)

Opublikowano

L6 - 000 979 009 E

T17f gniazdo - 000 979 012 E

T17f wtyk - 000 979 009 E

T20 i T20a gniazdo - 000 979 012 E

T20 i T20a wtyk - 000 979 009 E

T10e i T10f - nie pamiętam teraz ale chyba piny rozmiaru 1,5 lub 2,8mm.

Opublikowano

jeśli dobrze udało mi się to sprawdzić to do wtyczki T10e, f pasują piny o numerach 000 979 018, ale proszę jeszcze ewentualnie o weryfikacje moich domysłów.

Jeśli faktycznie mam rację to nie mogę tych pinów nigdzie znaleźć do kupienia (pewnie w ASO by były, ale w chorych cenach)

image.png

Opublikowano

Wtyczka t10e na Twoim schemacie ma numer 9.

Opublikowano

to wtyczka wygląda tak:

image.png.923797e18b7d28d11f18a72c8b97f16c.png

i piny do niej wg etki pasują takie:

000 979 407 - przewód 6,0mm

image.png
000 979 306 - przewód 4,0mm

image.png
000 979 253 - przewód 1,5mm

image.png
000 979 227 - przewód 2,5mm

image.png
000 979 135 - przewód 1,0mm

image.png
000 979 131 - przewód 1,0mm

image.png
000 979 038 - przewód 0,5mm

image.png
000 979 023 - przewód 0,5mm

image.png
000 979 019 - przewód 0,5mm

image.png

tylko czemu "na oko" widać że w tej wtyczce są dwa rodzaje pinów, a w etce jest ich aż 9?

Rozumiem, że powiedzmy z uwagi na grubość przewodu piny mogą być różne, ale tu widać, że mimo tego że przewód ma taki sam przekrój to występuje parę takich samych pinów o różnych numerach

Edytowane przez Lukasz_mk2

Opublikowano

Są 2 rodzaje 1,5 oraz 4,8 (pisze z pamięci, ale w etka masz takie info)

Z każdego rozmiaru masz kilka różnych pinów bo są podzielone na grubość przewodów które da się zacisnąć w danym pinie. Te informacje też masz podane w etce.

Aha pod przewody do fotochromu interesują Cię piny z rozmiaru 1,5mm. Te duże 4,8mm są do zasilania i masy w tej kostce.

Tu kiedyś zrobiłem listę pinów:

Edytowane przez MaTeo85