Lukasch44 Opublikowano 7 Listopada 2020 Opublikowano 7 Listopada 2020 Witam. A4 B9 2.0 TDI 190 koni. Wentylatory pracujące po wyłączeniu silnika. To nie pierwszy tdi. w mojej karierze ale wydaje mi się to dziwne że po odpaleniu zimnego silnika i przejechaniu obwodnicą ok.8km wentylatory dość długo pracują, chłodząc silnik? Mam włączone klimę, podgrzewanie elektryczne na stałe, i szyby.( nie wiem czy to ma wpływ). Pogoda jak teraz 5-8*C.
george Opublikowano 7 Listopada 2020 Opublikowano 7 Listopada 2020 Sprawdź okolice bezpieczników. B6 w okolicy bezpieczników lubi zbierać się woda i pierwszym z objawów jest praca wentylator po wyłączeniu silnika.
Muskel1 Opublikowano 7 Listopada 2020 Opublikowano 7 Listopada 2020 Jak jeździsz krótkie odcinki nie może wypalić dpfu. Przerwał kilka razy i zaczyna wtryskiwanie paliwa by podwyższyć temp. spalin jak tylko ma okazję, nawet po 8-10 km. Zaobserwuj czy masz przed zgaszeniem podwyższone obroty, jak tak to wypala dpf. Jak go zgasisz wentylatory załączają się, żeby Ci się auto nie spaliło.
Muskel1 Opublikowano 7 Listopada 2020 Opublikowano 7 Listopada 2020 24 minuty temu, george napisał: Sprawdź okolice bezpieczników. B6 w okolicy bezpieczników lubi zbierać się woda i pierwszym z objawów jest praca wentylator po wyłączeniu silnika. W podszybiu w B9 nie ma przkaźników. Tam jest bezpiecznik do sterownika silnika. Bezpieczniki wentylatorów są w komorze silnika obok filtra powietrza.
Lukasch44 Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Opublikowano 7 Listopada 2020 Dzięki za info Panowie. Czbyli na szczęście nic groźnego? Dodam że auto jeździ normalnie, trasy 70- 140 dwa razy w tygodniu też roBiomaster autostradą więc nie zamula?
Lukasch44 Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Opublikowano 7 Listopada 2020 Te reklamy... Na telefonie ciężko pisać. Bezpieczniki oczywiście sprawdzę zaraz. A jak często powinien wypalić dpf?
Muskel1 Opublikowano 7 Listopada 2020 Opublikowano 7 Listopada 2020 Nie ma reguły bo wypalanie dpf jest zależne od wielu czynników. Podstawowymi wartościami są zapełnienie sadzą i wartości z czujnika różnicy ciśnień. Na podstawie tych danych sterownik decyduje kiedy wypalić.
Rekomendowane odpowiedzi