Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Kopci, czasami nie wkręca się na obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! po dłuższych poszukiwaniach nie znalazłem podobnego wątku więc zakładam ten oto

Niedawno zakupiłem swoje pierwsze autko - padło na audi ;) wszystko ślicznie pięknie, aż nagle zaczęło kopcić ...

na nagrzanym silniku widać spaliny w lusterku, siwawy dymek, jak przyciśnie się troche więcej gazu robi się istna zasłona dymna...

zdarzyło się że auto dochodziło do 2 tys obrotów i dalej nic... Raz taka sytuacja miała miejsce na trasie gdy przyspieszyłem do ok. 160 km/h a później zwolniłem, chwilowo miałem vmax 120km/h

czym to może być spowodowane ? czyżby turbinka ?

po odpaleniu przez chwile pracuje na nierównych obrotach, wskazówka się troszkę waha i słychać nierówną pracę silnika, prawdopodobnie jakaś świeca żarowa nie łapie ?

Opublikowano

A na jaki kolor Ci dymi??

Podepnij sie gdzieś pod Vaga(komputer) np na spocie w swoim województwie i chłopaki rozszyfruja dolegliwosci :good:

Opublikowano

aż nagle zaczęło kopcić ...

na nagrzanym silniku widać spaliny w lusterku, siwawy dymek,

Kowi87 nie czytasz uważnie :gwizdanie: nie odczuwasz braku mocy jak mu dasz mocniej w pedał
Opublikowano

aż nagle zaczęło kopcić ...

na nagrzanym silniku widać spaliny w lusterku, siwawy dymek,

Kowi87 nie czytasz uważnie :gwizdanie: nie odczuwasz braku mocy jak mu dasz mocniej w pedał

:notworthy:

Ale siwawy to pojecie względne :cool1:

Jesli to turbina to przy zatrzymaniu sie gdziekolwiek czuł byś przepalony olej :gwizdanie:

Opublikowano

posprawdzaj węze od turbo czy ładują - twardnieją :wink4:

Opublikowano

Sprawa kopcenia się wyjaśniła - to była sprawka zapchanej odmy :)

Dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie :)

Opublikowano

a sprawa zamulenia sie wyjasniła ? :gwizdanie:

Opublikowano

zrob logi, nawet jezeli okaze sie, ze dynamika wrocila do normy, bedziesz mial wiedze nt. kondycji silnika :good:

Opublikowano

Jeśli chodzi o to że się nie wkręca to znajomy mechanik mówił mi co to było ale nie pamiętam jak to się nazywało, zadzwonię do niego po świętach i się zajmę tym tematem ;)