Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B6 2.0 ALT CD walki z poborem oleju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 17.03.2021 o 01:43, Wandej napisał:

Takich remontów jak Ty ludzie zrobili dziesiątki. Nikt tego silnika nie zrobił tak żeby przestał brać olej. Robił remont koledze na forum taki gość o nicku waskivw. Stwierdził ze musi być dobrze No i efekt niestety był ten sam. Problem jest szerszy. Sam miałem ALT ściągniętego osobiście z Niemiec z przebiegiem 120tys. Oleju nie brał wcale. Po kilku katach użytkowania problem się zaczął ale to i rak był pobór rzędu litra na około 4tys km. Nikt już tego silnika nie poprawi bo to stare auta a po za tym ze silnik się nie psuł i w miare mało palił to w żadnym innym aspekcie d*py nie urywał.

Rzeczywiście prawdą jest że zasadniczo nikt nie zrobił remontu kapitalnego tego silnika tak by brał np. 1 litr na 10 tys km, albo 1,5l zdroworozsądkowo jako, iż każdy silnik bierze trochę oleju... Lecz wyniki były jasne - 200-300ml/1000km przy remoncie który wspomniałeś. Kolega dajmon jednak napisał po długim czasie posta, iż silnikowi się poprawia i on sam jest z remontu zadowolony. Trzeba by się zapytać go jakie jest rzeczywiste spalanie na 10tys km. :) . Ja jestem pewien że będę robił remont ale jak już naprawdę spalanie oleju będzie nielogicznie duże. Mam szerokie zakrojone plany na przyszłość jako uważam że i tak to świetna konstrukcja nasz ALT - oliwa to temat rzeka i najpewniej zwyczajnie nie będę mógł żyć jak nie zajeżdże swojego i nie dowiode czegoś nowego w tym temacie - sporo pasji włożyłem w auto i życie tymi autami na forum, czytanie świetnych relacji z remontów i widok was wszystkich pomagających sobie nawzajem był naprawdę miłym widokiem i miodem na serce w temacie tego silniczka. :) .Zapewne opiszę to na forum - bo to raczej będzie pierwszy remont wprost robiony na bazie B7 jako, iż B7 uznaję za inny zupełnie silnik jednak. Ciekawi mnie czy jak rozbierzesz ALT na czynniki pierwsze w B6 i B7 to czy nie ma tam zasadniczych różnic w jakichś drobnych detalach - poza oczywiście jakimiś drobnymi poprawkami o których wiemy. Niby po co zmienili tak dużo i przenieśli produkcję do Niemiec z Węgier. 2000-2003 to Węgry - 2004-2007 Niemcy Byłoby to dziejowe gdyby rozebrać dwa silniki pochodzące z dwóch modeli - niebiorace b7 i biorące b6, analiza całości konstrukcji. Może wtedy byłyby jakieś wnioski. Bo już naprawdę mam mętlik. Niby tyle tysięcy postów, osób i pomysłów a wciąż jesteśmy gdzieś w "kosmosie". B7 napewno nie bierze oleju. Lub bierze w normie, bądź normalnie w raz ze żuzyciem rośnie, ale bez jakichś odpałów. Tyle wiemy - 90% przypadków brania oleju to B6 i long life serwis. 

Opublikowano

Bardzo merytoryczny wpis i do tego obiektywny od osoby znającej temat, a nie napisany przez kogoś tam, kto gdzieś coś usłyszał, dodał swoje "dwa grosze" i robi się mętlik i dezorientacja, a niestety takich postów jest wiele i w różnych miejscach....

Dlatego dla takiego wpisu jak powyżej pełny szacun i oby takich bezinteresownych i wartościowych postów było jak najwięcej dotyczących każdego silnika, tego sobie i wszystkim czytającym życzę.

Brawo Michał.

Opublikowano
23 godziny temu, Anelson napisał:

Rzeczywiście prawdą jest że zasadniczo nikt nie zrobił remontu kapitalnego tego silnika tak by brał np. 1 litr na 10 tys km, albo 1,5l zdroworozsądkowo jako, iż każdy silnik bierze trochę oleju... Lecz wyniki były jasne - 200-300ml/1000km przy remoncie który wspomniałeś. Kolega dajmon jednak napisał po długim czasie posta, iż silnikowi się poprawia i on sam jest z remontu zadowolony. Trzeba by się zapytać go jakie jest rzeczywiste spalanie na 10tys km. :) . Ja jestem pewien że będę robił remont ale jak już naprawdę spalanie oleju będzie nielogicznie duże. Mam szerokie zakrojone plany na przyszłość jako uważam że i tak to świetna konstrukcja nasz ALT - oliwa to temat rzeka i najpewniej zwyczajnie nie będę mógł żyć jak nie zajeżdże swojego i nie dowiode czegoś nowego w tym temacie - sporo pasji włożyłem w auto i życie tymi autami na forum, czytanie świetnych relacji z remontów i widok was wszystkich pomagających sobie nawzajem był naprawdę miłym widokiem i miodem na serce w temacie tego silniczka. :) .Zapewne opiszę to na forum - bo to raczej będzie pierwszy remont wprost robiony na bazie B7 jako, iż B7 uznaję za inny zupełnie silnik jednak. Ciekawi mnie czy jak rozbierzesz ALT na czynniki pierwsze w B6 i B7 to czy nie ma tam zasadniczych różnic w jakichś drobnych detalach - poza oczywiście jakimiś drobnymi poprawkami o których wiemy. Niby po co zmienili tak dużo i przenieśli produkcję do Niemiec z Węgier. 2000-2003 to Węgry - 2004-2007 Niemcy Byłoby to dziejowe gdyby rozebrać dwa silniki pochodzące z dwóch modeli - niebiorace b7 i biorące b6, analiza całości konstrukcji. Może wtedy byłyby jakieś wnioski. Bo już naprawdę mam mętlik. Niby tyle tysięcy postów, osób i pomysłów a wciąż jesteśmy gdzieś w "kosmosie". B7 napewno nie bierze oleju. Lub bierze w normie, bądź normalnie w raz ze żuzyciem rośnie, ale bez jakichś odpałów. Tyle wiemy - 90% przypadków brania oleju to B6 i long life serwis. 

Trzeba by również porównać elementy układu korowego z AWA. TEn silnik nie bierze w ogóle oleju. Oczywiście głowica 16V ale gdyby tylko tym się różnił to wiadomo gdzie szukać

Opublikowano

Ad. mod odmy.

14 listopada wymieniałem całą odmę( nowy separator i zawór z Q), dolot i podciśnienie (z eżektorem), wymyłem pokrywę zaworów i wymieniłem uszczelkę. Wszystko poskręcałem konkretnymi obejmami pełnymi - brak lewego powietrza. W między czasie zdemontowałem klapy wirowe.

Rozbierałem cały dolot tydzień temu i wszystko suche jak pieprz- po 4500 km. Wcześniej wszystko upaprane dokładnie w oliwie.

Zamiast kombinować zrób tak jak powinno być zrobione i obserwuj.

Demontowałem dolot do wymiany pierścieni hakowych i uszczelki pod zaworem wysokiego ciśnienia oleju(profilaktycznie i chciałem zobaczyć w jakim stanie jest gniazdo wariatora). Patrze tam na dół i wszystko uj***ne w oleju. Się okazało, że była nieszczelna uszczelka pod zaworem, ta metalowa i się pewnie pod ciśnieniem rżnęło w doł i na skrzynie.

Tu ciekawostka - spalanie Pb na trasie spadło do 7,5l/100km z 8.5l przy 130km/h, a miasto do 10l/100km z 11.5-12l.

Pobór oleju mierzony listopad/grudzien 600ml/1000km. Teraz po 350km od naprawy nie ubyło nic.

Pierścienie hakowe metalowe-oryginalne nie wystawały poza wyjęcie-gniazdo, nowe z mehenkera mają o-ring pod pierścieniem, są nadmiarowe i uszczelniaja się pod wpływem ściskania w gnieździe wariatora- po włożeniu. ( a ile się nakur*iłem żeby odkręcić trzeci imbus na dole trzymający zawór w bloku - poezja -  żeby go wkręcić musiałem ze średnicy łba śruby zdjąć 3mm - na przeszkodzie wkręcenia i wykręcenia stoi króciec-opaska i wąż doprowadzający ciecz chłodzącą do bloku.

Opublikowano

Co Ty za herezje tutaj piszesz, przecież tego silnika nie da się wyleczyć z apetytu na olej ?

Opublikowano

Nie jestem mechanikiem samochodowym - nie wiedziałem że się nie da, sam się nie spodziewałem takich skutków. Gniazdo w wariatorze nie naruszone, bez jednej ryski, zawór wys. ćiś. oleju działa - tego się chciałem dowiedzieć stąd wymiana.

Dzisiaj doleje oleju do max i odezwę się po tysiącu. Pewnie dalej żre, ale mniejsze ilości. Zobaczymy.

Opublikowano

Teraz nie bedzie brał, ale jak sie uszczelni to wszystko wróci do "normy" :decayed:

Opublikowano
W dniu 19.03.2021 o 02:36, Wandej napisał:

Trzeba by również porównać elementy układu korowego z AWA. TEn silnik nie bierze w ogóle oleju. Oczywiście głowica 16V ale gdyby tylko tym się różnił to wiadomo gdzie szukać

Wandeju ;) . Właśnie mój mechanik w związku z olejem wskazał w tym silniku właśnie skomplikowanie konstrukcji głowicy (to były pierwsze rozmowy po zakupie) - wolne ściekanie, branie oleju, duży obszar rozłożenia oleju który wpływa na jakieś jego ubywanie. Jak czytałem książkę o A4 B7 "sam naprawiam". To tam pisze że jest ona zasadniczo taka sama co 1.8T - bo ilość zaworów jest taka sama.  Nie zdziwilbym się gdyby głowica zasadniczo miała z 1.8T tylko wspólną ilość zaworów... A była zupełnie inna. Ciężko się o coś zaczepić. Skoro nawet pierścienie nie rozwiązują problemu - w 2.0 TFSI na przykład problem był dość prosty - tutaj mamy poskrecanie z poplątaniem - bo wszyscy czepiają się czego innego - od odmy, przez pierścienie, tłoki, aż na teraz głowicy i układzie korbowym kończąc. Być może wszystko razem tworzy problem. A być może jeden element zupełnie odrębny, ale znaleziony przez magika. Spróbuję zrobić research w Audi w Lublinie. Może ktoś coś o ALT wie więcej :) . Cokolwiek co byłoby punktem odniesienia :)

Opublikowano
7 godzin temu, Anelson napisał:

Wandeju ;) . Właśnie mój mechanik w związku z olejem wskazał w tym silniku właśnie skomplikowanie konstrukcji głowicy (to były pierwsze rozmowy po zakupie) - wolne ściekanie, branie oleju, duży obszar rozłożenia oleju który wpływa na jakieś jego ubywanie. Jak czytałem książkę o A4 B7 "sam naprawiam". To tam pisze że jest ona zasadniczo taka sama co 1.8T - bo ilość zaworów jest taka sama.  Nie zdziwilbym się gdyby głowica zasadniczo miała z 1.8T tylko wspólną ilość zaworów... A była zupełnie inna. Ciężko się o coś zaczepić. Skoro nawet pierścienie nie rozwiązują problemu - w 2.0 TFSI na przykład problem był dość prosty - tutaj mamy poskrecanie z poplątaniem - bo wszyscy czepiają się czego innego - od odmy, przez pierścienie, tłoki, aż na teraz głowicy i układzie korbowym kończąc. Być może wszystko razem tworzy problem. A być może jeden element zupełnie odrębny, ale znaleziony przez magika. Spróbuję zrobić research w Audi w Lublinie. Może ktoś coś o ALT wie więcej :) . Cokolwiek co byłoby punktem odniesienia :)

Można spróbować dać glowiće od 1.8T:)

Opublikowano

No tak....tyle,że takiego moda trzeba by robić po zweryfikowaniu czy akurat taka głowica będzie pasować, a nie robić tego na chybił trafił.

Sama zgodność co do liczby zaworów to troszkę za mało do zakładania w ciemno.

No ale zobaczymy, może ktoś kto ma z tym problem sprawdzi dogłębnie temat i opisze na forum, byłoby ciekawe info.

Opublikowano

Ciągle mam silnik na stole, potrzeba głowicy i można przymierzyć, czy to będzie hulać.

No moje niefachowe oko - będzie :D 

Opublikowano

To pewnie w perspektywie to ogarniesz....I dobrze.

Jak coś to napisz tu co i jak z ciekawości, będzie dla potomnych.