Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie macie zużycie oleju w A4 B8 2.0TDI CGLC?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, ddaz67 napisał:

Trochę dziwne . Będę demontował to się zobaczy. W razie gdyby faktycznie nie było uszczelki smarować czymś?

818987-5001S003.jpg

mozesz sobie sam wyciąc z miedzianej blachy

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

i jak udało Ci się rozwiązać ten problem?

Zakupiłem w marcu audice i też chce zmierzyc czy cos bierze oleju.

dobije do przebigu 240tys i zmienie olej, teoretycznie poprzedni wlasciciel zmenial olej ale wkazania sa blisko minimum. Zakupilem bagnet ten uniwersalny wyszło mi że MMI dobrze pokazuje bo pokazało mi 6 kreskę. dolałem 350 ml ale nie jezdzilem wiec dzis sprawdze ile mi sie podniosło.

Wie ktos ile wchodzi od minimum do max oleju CGLC?

nie ogladałem jeszcze w ogole turbo wewnatrz ani odmy. na razie po wymianie chce zobaczyc ile bedzie brał. podobno był zalany Motul 5W30 i na taki tez zmienie. ale na razie do 240 brakuje mi 2tys km wiec bede dowlewał.

Opublikowano

u mnie wchodzi około 4.8 wtedy max na MMI

Opublikowano

Okej. Ale ile oleju jest między minimum a max? 

Opublikowano

Litr

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem turbinę trzy tygodnie temu.Wyglada na to ze zużycie oleju ustało. Będę testował i dam znać .

Opublikowano

daj znać,  dziwne że przy takim przebiegu wysiadła ale zdarzają się takie przypadki

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@ddaz67

i jak teraz? dalej znika Ci ten olej?

sam robiłes wszystko czy masz jakiegoś sprawdzonego mechanika?

Edytowane przez Xmifal

Opublikowano

Ciekawe z tym olejem, u mnie ten sam silnik z tym, że o rok starszy, na budziku już przeszło 300 tyś i codziennie autostradą 60km od 4 lat i ani razu nie dolewałem oleju, nigdy też mi się nie zaświeciła kontrolka.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 4.06.2021 o 10:09, Xmifal napisał:

@ddaz67

i jak teraz? dalej znika Ci ten olej?

sam robiłes wszystko czy masz jakiegoś sprawdzonego mechanika?

Niestety bez zmian. Wszystko robię sam

Opublikowano
  • Autor

Zastanawiające jest to ze po wymianie oleju przez pierwsze 1500 km nie ubywa nic. Szopki zaczynaja się później. W przeciagu tygodnia i 200-300 kilometrow poziom oleju potrafi spaść do połowy. Czujnik poziomu wyglada na sprawny a jego odczyt pokrywa się z ilością oleju spuszczonego z silnika. 
Nie podoba mi się zapach oleju. Po 1500 kilometrów wyraźnie czuć go sadzą. 
DPF jest sprawny choć wypala się zbyt często. W ruchu miejskim średnio co 200 kilometrów. Jeżdżę na dość krótkich dystansach około 10 km w jedna stronę. 
Odczyty z czujnika różnicy ciśnień wyglądają OK ale profilaktycznie wczoraj wymieniłem czujnik. Poziom popiołu  w DPF wynosi 8 gram i utrzymuje się na tym samym poziomie odkąd posiadam to auto. 
 Generalnie narazie stosuje zasadę jednej dolewki oleju i wymiana na nowy. Tym sposobem przez 15 tys. Kilometrów wymieniłem olej  4 razy a szykuje się piąta wymiana przed wakacjami i wyjazdem do PL. Tym razem zaleje 5w40 c3 i zobaczymy jak to będzie wyglądać. 
Wszystkie objawy wskazują na zapieczone pierścienie co jest trochę dziwne przy przebiegu 112k km ale mnie już nic nie zdziwi. 
Po powrocie z wakacji spróbuje jeszcze zalac cylindry jakaś chemia być może pierścienie odpuszcza. W żadne remonty nie zamierzam się bawić. Już prędzej wymienię auto albo oleje temat u będę dolewał oliwę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I jak tam zużycie oleju? Ja mam też CGLC i bierze 0,5L na 1000km. Przejechane 185tyś km. Ja zawsze wożę litrówkę w bagażniku i jak się zaświeci komunikat o dolewce 1L to zaraz staje i wlewam. Nie uśmiecha mi się robić remont za 10 tyś. a jeszcze żeby mieć jakiegoś super mechanika a tu same paparoki.

Opublikowano
W dniu 24.06.2021 o 09:35, ddaz67 napisał:

Zastanawiające jest to ze po wymianie oleju przez pierwsze 1500 km nie ubywa nic. Szopki zaczynaja się później. W przeciagu tygodnia i 200-300 kilometrow poziom oleju potrafi spaść do połowy. Czujnik poziomu wyglada na sprawny a jego odczyt pokrywa się z ilością oleju spuszczonego z silnika. 
Nie podoba mi się zapach oleju. Po 1500 kilometrów wyraźnie czuć go sadzą. 
DPF jest sprawny choć wypala się zbyt często. W ruchu miejskim średnio co 200 kilometrów. Jeżdżę na dość krótkich dystansach około 10 km w jedna stronę. 
Odczyty z czujnika różnicy ciśnień wyglądają OK ale profilaktycznie wczoraj wymieniłem czujnik. Poziom popiołu  w DPF wynosi 8 gram i utrzymuje się na tym samym poziomie odkąd posiadam to auto. 
 Generalnie narazie stosuje zasadę jednej dolewki oleju i wymiana na nowy. Tym sposobem przez 15 tys. Kilometrów wymieniłem olej  4 razy a szykuje się piąta wymiana przed wakacjami i wyjazdem do PL. Tym razem zaleje 5w40 c3 i zobaczymy jak to będzie wyglądać. 
Wszystkie objawy wskazują na zapieczone pierścienie co jest trochę dziwne przy przebiegu 112k km ale mnie już nic nie zdziwi. 
Po powrocie z wakacji spróbuje jeszcze zalac cylindry jakaś chemia być może pierścienie odpuszcza. W żadne remonty nie zamierzam się bawić. Już prędzej wymienię auto albo oleje temat u będę dolewał oliwę.

I jak tam zużycie oleju? Ja mam też CGLC i bierze 0,5L na 1000km. Przejechane 185tyś km. Ja zawsze wożę litrówkę w bagażniku i jak się zaświeci komunikat o dolewce 1L to zaraz staje i wlewam. Nie uśmiecha mi się robić remont za 10 tyś. a jeszcze żeby mieć jakiegoś super mechanika a tu same paparoki.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 25.07.2021 o 08:38, Berserker napisał:

Hej.0,5L na 2500km. 90% autostrada

Opublikowano

Jakby się kto pytał dlaczego CGLC żre oliwę 

IMG-20210731-WA0022.jpg

IMG-20210731-WA0026.jpg

Opublikowano

R.I.P.

Opublikowano
W dniu 31.07.2021 o 15:21, Dev napisał:

jaka jest tego przyczyna? u mnie niezauważalne jest zużycie oleju

Opublikowano

Bezpośredni wtrysk paliwa, wymiany oleju long life i kijowe pierścienie olejowe na tłokach to do kupy daje taki efekt końcowy. 

• 5 tygodni później...
Opublikowano
W dniu 31.07.2021 o 15:21, Dev napisał:

IMG-20210731-WA0022.jpg

IMG-20210731-WA0026.jpg

Skończyło sie na remoncie ? Jakisz koszt +/- ? I jak duzo brała Ci oleju ?

Opublikowano
2 godziny temu, Daniel211212 napisał:

Skończyło sie na remoncie ? Jakisz koszt +/- ? I jak duzo brała Ci oleju ?

remont ok 8tzl

brał litr na 700km