Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B6] Angielski czterołapny AVFant *Quattro* *320/288* *LZ5C* *FMIC* *Bi-LED* *GTC1549VZ* *Sachs Performance*+18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

@Mukade93

Podsunął pomysł i zakupiłem 20 metrów sznurka piankowego o grubości 6mm i będzie działane żeby w uszczelki wcisnąć, irytuje mnie szum powietrza. Mydło w płynie będzie dobre do poślizgu by ułatwić sprawę? 

Opublikowano
3 godziny temu, Ivanek napisał(a):

@Mukade93

Podsunął pomysł i zakupiłem 20 metrów sznurka piankowego o grubości 6mm i będzie działane żeby w uszczelki wcisnąć, irytuje mnie szum powietrza. Mydło w płynie będzie dobre do poślizgu by ułatwić sprawę? 

mydlo do uszczelki i pilot do kabli
image.thumb.png.985c3f18d585997f6bbf7d868e86a85a.png

Opublikowano
  • Autor

@Lukasz_mk2 @Mukade93

Założyłem dziś na przednie uszczelki w nadwoziu. Pierwsza uszczelka to była mordęga, żeby przepuścić drut 1,5mm2, chyba z 20 minut. Potem 6mm pianka to już była formalność. 

Przy drugiej trochę inna taktyka, dużo mydła i palcem to rozprowadzałem ile się da po całej długości, do tego żel do mycia ciała rozcieńczony z wodą (takie podręczne mydło do mycia rąk przy robocie w aucie :p). Pilot wszedł bez problemu. 

Założone na auto, zdecydowanie dźwięk zamykania jest mocno bassowy, najlepiej otworzyć przeciwne drzwi i poprosić by ktoś zamknął i swoje zostawić otwarte.

Edit

Co do szumu, niestety jakoś krzywa usiadła mi szyba na prowadnicy chyba bo powstaje mała szczelina i to pewnie dlatego. Nie chce mi się już rozbierać drzwi ??

IMG_20230928_160443.thumb.jpg.77f63f52ae0a2a17b48f5bc73bf5f5da.jpgIMG_20230928_160815.thumb.jpg.a081bb7626e52e0f9cde225a6bfe88d0.jpg

Edytowane przez Ivanek

Opublikowano

So if i get it correctly , you installed this fom cable in the seals of  the door , to make it less noisy ?

Also check if there is any movement in the outside mirror cover , my is little broken an it make a such noise even in a low speeds.

I would'nt dear to cut it , because 1 seal new OEM is 100 euros  , don't know how much is it if you make them , there is a few company  in Croatia who makes them , i will try that if the price of that is not near a OEM  i would like to change all door seals because  off all age .

Sound of rear door is so cool. :D

Edytowane przez MarioR34

Opublikowano
  • Autor

35 minut temu, MarioR34 napisał(a):

So if i get it correctly , you installed this fom cable in the seals of  the door , to make it less noisy ?

Also check if there is any movement in the outside mirror cover , my is little broken an it make a such noise even in a low speeds.

I would'nt dear to cut it , because 1 seal new OEM is 100 euros  , don't know how much is it if you make them , there is a few company  in Croatia who makes them , i will try that if the price of that is not near a OEM  i would like to change all door seals because  off all age .

Sound of rear door is so cool. :D

Yep I put this sponge but inside car sealing, not door. 

I've cut in connection of sealing then put in place and there isn't any cut. Looks like OEM. I like so much this sound. More like A6 not A4. 

Nie marnowałem czasu i włożyłem rurkę z klimatyzacji schowka. Daje rade :)

IMG_20230929_174353.thumb.jpg.96022e00f4dfffa4b82fb50126188879.jpg

IMG_20230929_174801.thumb.jpg.0fe17f8a1be7d4c74585b6e9a1ebb62c.jpgIMG_20230929_174810.thumb.jpg.12b03460def4e709566759720cbe607f.jpg

Edytowane przez Ivanek

Opublikowano

This with glow apartment cooling is also so cool , do a little DIY  , 3 D print or make a little gril  to seal the tube inside a glove box  to look OEM, or something like that   :D

Very nice , you are a good Diy er :D , nice job .

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, MarioR34 napisał(a):

This with glow apartment cooling is also so cool , do a little DIY  , 3 D print or make a little gril  to seal the tube inside a glove box  to look OEM, or something like that   :D

Very nice , you are a good Diy er :D , nice job .

I suppose it wouldn't be very desirable ?

Opublikowano

I think it would be very desirable ,  keeping  drinks cool or at least  not to get worker and keep your space in glove apartment  its enormous plus .  you should do it .

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, MarioR34 napisał(a):

I think it would be very desirable ,  keeping  drinks cool or at least  not to get worker and keep your space in glove apartment  its enormous plus .  you should do it .

I think it's much better solution otherwise to fridge, there isn't space for items ?

Also i cannot drink too cold water ?

Opublikowano

That's what I'm saying :D , so do a DIY , maybe ad some valve , to open and close air   , for the winter time to add an option if someone  don't want  drink to be warm , except coffee and tea :d

Opublikowano
  • Autor

Jakieś sposoby na wyciszenie zamykania klapy bagażnika? Mam niby piankę 6mm i może by włożyć w uszczelkę? Narazie przykleiłem trochę pianeczki na te odboje bo już te gumy zdarte dawno, niby jest ciszej ale może są jeszcze jakieś sposoby żeby to było subtelniej? 

IMG_20231001_125444.thumb.jpg.c3e78f7b33c2cbfacc3ff3bc3dc249f6.jpg

Przy okazji założyłem stopery do tylnych dywaników bo szlag mnie trafiał jak młoda z tyłu nogami je odpycha i syfi się podłoga. 

Z Ali za parę złotych i siada. 

IMG_20231001_124540.thumb.jpg.51cb557729af753dc04703cea92a4f7a.jpgIMG_20231001_124520.thumb.jpg.53a38e231daccb41e2b0b3e635dc7f3c.jpg

Opublikowano
  • Autor

Panowie czy jest możliwe, że szyba na samej górze się kantuje z powodu jakoś źle przykręconej ramy? 

Mocowanie szyby na tych plastikowych uchwytach raczej nie da się przesunąć bo tam są co prawda fasolki ale te trzpienie siadają na ciasno z tego co pamiętam. Może poluzować te dolne śrubki trzymające stelaż mechanizmu i może się jakoś to ułożyć? 

Jestem po wyprawie w góry, 500km trasy i ten szum mnie do szału doprowadza. 

Opublikowano

Jeśli dobrze pamiętam to właśnie na tych plastikowych uchwytach jest regulacja samej szyby. Mam to gdzieś luzem to w wolnej chwili zerknę i potwierdzę.

Z tym, że jeśli nic tam nie grzebałeś, to samo z siebie raczej się nie przestawiło.

Może musisz spróbować inaczej ustawić ramkę?

Edytowane przez staniek

Opublikowano
  • Autor

Grzebałem bo wymieniałem mechanizm jak strzeliła linka 

Opublikowano

Patrzyłem, i jakaś tam regulacja samej szyby jest właśnie na tych fasolkach. Na mój chłopski rozum chyba chodzi o ustawienie równoległości krawędzi szyby do prowadnicy/ramki. Ale jak źle ustawić to chyba właśnie tak będzie, że szyba będzie lekko przekoszona.

IMG_1833.thumb.jpeg.f1333262cd565cc35cf2d2a8e01171b1.jpeg

Opublikowano

Te prowadnice mechanizmu to tak na sztukę przyłożone, nie wiem czy nie odwrotnie ;)

Opublikowano
  • Autor

Czyli w teorii powinno się osadzić szybę centralnie po środku fasolki i pewność jest że będzie równo? 

Całkiem prawdopodobne, że to tu leży wina, cześć szyby bliżej przodu samochodu wygląda jakby była wyżej, dlatego tylna część przy słupku B nie dochodzi i stamtąd jest chyba szum. Czyli muszę wyciągać całość na 99% dzięki :)

Opublikowano

Nie wiem jak to skutecznie od strzała ustawić żeby nie poprawiać :( 

Opublikowano
  • Autor
24 minuty temu, staniek napisał(a):

Nie wiem jak to skutecznie od strzała ustawić żeby nie poprawiać :( 

Ja wiem gdzie zrobiłem błąd. Skręciłem ją w pozycji opuszczonej, stąd się tak stało 

Opublikowano

Now I'm curious , where did you make mistake to set it to wrong lower position , and where is thet hier position , mark in the picture.