Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Android Auto w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 29.05.2024 o 19:43, Muskel1 napisał(a):

Jak skasujesz kody FEC to mapy zablokuje.

Ok, no czyli to odpada

W dniu 29.05.2024 o 20:32, wuPiotrek napisał(a):

ja dalej twierdze ze chcesz przekombinowac, kabel z golfa + aawireless pod deske schowac i masz nawigacje z carplaya dobrą i łatwą do obsłużenia z telefonu. to nie jest duzy koszt, sam to zrobisz. nawet na sile to mogl bys to odlaczyc i cofnac zmiany przed oddaniem na gwarancje. po prostu nie bedziesz zadowolony z tej wbudowanej navi nawet jak bedzie aktualna.

sprecyzuj jeśli możesz

Opublikowano
11 godzin temu, Wojtas_K napisał(a):

sprecyzuj jeśli możesz

5q0035726e + wiązka wychodzi taniej niż porty usb które są absurdalnie drogie

do tego podłączasz aawireless - Carlinkit 5.0 - CPC200-2Air i chowasz pod plastiki

ja tak u siebie zrobiłem i działa spoko, nie musze podlaczac kabla usb do telefonu co jest mega na plus do wersji po kablu

Do montażu wystarczy zdjąć schowek

Z tego co czytałem na forum teraz dużo łatwiej samemu wgrać carplay w b9 niz wczesniej, jakimś plikiem na karcie pamięci poszukaj sobie jest temat na forum.

Plus kodowania - odb11 kupisz tanio chyba ze juz masz cos. Jak cos to nawet mam obd11 w wersji android moge sprzedac bo kupilem tą nowszą ios/android

Opublikowano
10 minut temu, wuPiotrek napisał(a):

Z tego co czytałem na forum teraz dużo łatwiej samemu wgrać carplay w b9 niz wczesniej, jakimś plikiem na karcie pamięci

Ta metoda jest do małej nawigacji Delphi. Kolega ma dużą nawigację Harmana, więc trzeba użyć narzędzia M.I.B.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
W dniu 30.05.2024 o 10:16, wuPiotrek napisał(a):

5q0035726e + wiązka wychodzi taniej niż porty usb które są absurdalnie drogie

do tego podłączasz aawireless - Carlinkit 5.0 - CPC200-2Air i chowasz pod plastiki

ja tak u siebie zrobiłem i działa spoko, nie musze podlaczac kabla usb do telefonu co jest mega na plus do wersji po kablu

Do montażu wystarczy zdjąć schowek

Z tego co czytałem na forum teraz dużo łatwiej samemu wgrać carplay w b9 niz wczesniej, jakimś plikiem na karcie pamięci poszukaj sobie jest temat na forum.

Plus kodowania - odb11 kupisz tanio chyba ze juz masz cos. Jak cos to nawet mam obd11 w wersji android moge sprzedac bo kupilem tą nowszą ios/android

Przemyślę temat z kablem. Trafiłem gdzieś na YT film, na którym gość podmienia po prostu wiązkę portu "charge only" (tzn. podpina tą od dual USB) no ale tak czy siak kodowanie potrzebne... no i roboty sporo więcej. Za OBD pod androida podziękuję, u mnie jabłko.

A przy okazji... odnośnie aktualizacji MMI trafiłem w necie na informację, że jeśli auto wyposażone jest w niestandardowe audio (u mnie B&O) to należy je wyłączyć fizycznie/softowo bo inaczej się wysypie i będzie wymagało parametryzacji, dogrywania datasetów czy coś.

Gość ode z miasta z którym rozmawiałem stwierdził, że w tym aucie nie jest to już niezbędne. Przy czym metoda updateu, którą ja oglądałem odbywała się przez kartę SD. Gość, z którym rozmawiałem twierdzi, że musi mieć w aucie gniazdo data gdyż podpina się bezpośrednio kompem. Możliwym jest o to chodzi?? On robiąc z kompa nie musi omijać/odznaczać B&O?

Opublikowano
12 minut temu, Wojtas_K napisał(a):

przy okazji... odnośnie aktualizacji MMI trafiłem w necie na informację, że jeśli auto wyposażone jest w niestandardowe audio (u mnie B&O) to należy je wyłączyć fizycznie/softowo bo inaczej się wysypie i będzie wymagało parametryzacji,

Dotyczy to tylko systemu Bose a nie B&O.

13 minut temu, Wojtas_K napisał(a):

Przy czym metoda updateu, którą ja oglądałem odbywała się przez kartę SD.

Bo tak jest.

Opublikowano

Jakie oznaczenie powinien mieć podwójny moduł USB ażeby obsługiwał android auto ?

Może ktoś ma jakiś aktualny link do produktu na aliexpress.

Opublikowano

Port USB Audi 8W0035736

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 6.08.2021 o 11:24, Muskel1 napisał(a):

Na Twoim przykładzie wyjaśnię jak pozbyć się tego błędu.

Uruchamiamy na komputerze kalkulator, przełączamy w tryb programisty (XOR) lub wchodzimy na stronę www.XOR.pw
Otworzy nam się kalkulator
Zwracamy uwagę na to, aby wszystkie 3 pola Input 1 i 2 oraz Output,  były ustawione w tryb szesnastkowy czyli hexadecimal (base 16). Jeżeli tak nie jest to otwieramy zakładkę i przestawiamy na (base 16).

W pierwszym polu "I. Input” wpisujemy wartość odczytaną w VCDS (czyli 2E81). Wpisujemy je bez spacji między 2 a 3 cyfrą.

W drugim polu „II. Input" wpisujemy C9D2

Klikamy na oblicz xor  (Calculate XOR)
W trzecim polu  „III. Output”  ukaże nam się nasza nowa wartość, którą musimy wpisać i wykonać w powyższym kanale adaptacyjnym (iDE02502). Wpisujemy ją ze spacją między 2 a 3 cyfrą czyli w tym przypadku E7 53, zatwierdzamy, odczytujemy ponownie błędy w sterowniku 5F i kasujemy go. Błąd zostanie skasowany i nie powróci.

Sposób obliczania za pomocą kalkulatora windows przedstawia poniższy filmek.

Screenshot_20210806-091741_Opera.jpg

Jaka może być przyczyna, że nie mogę tego zrobić VCDSem? Na jednym samochodzie robiłem i poszło a  a drugim już nie chce.

Opublikowano

Klon.

Opublikowano
52 minuty temu, Tomek_A4 napisał(a):

Jaka może być przyczyna, że nie mogę tego zrobić VCDSem? Na jednym samochodzie robiłem i poszło a  a drugim już nie chce.

jaki rocznik auta? 2016-2017 klon ogarnie. 2018+ > problem. przynajmniej z tym starszym klonem.

Opublikowano

Zacząłem montaż podwójnego USB i mam parę pytań odnośnie demontażu istniejące USB w podłokietniku a mianowicie wyciągnąłem tylną zaślepkę (nie mam nawiewów) i jak teraz wymontować moduł z USB ?

Rozumiem, że przewody, które są podłączone pod obecny moduł USB pozostają ?

Przewody (zasilający i danych) muszę w jakiś sposób przeprowadzić od tylnego podłokietnika w środkowy tunel (konsolę mam zdemontowaną jak pokazano na filmie) ?

Czy może ktoś ma filmiki jak demontować kolejne elementy, będę wdzięczny :)

Opublikowano

Udało mi się zdemontować moduł 1xUSB i zamontować 2xUSB, mam pytanie odnośnie podłączenia przewodów, tak jak na zdjęciu, gdzie zielony wtyk ? Myślałem, że tam gdzie pojedyńcze przewody zasilania, bo są razem zaizolowane ?

Screenshot_20240718_221926_AliExpress.jpg.331e994a60d1ba2714385135fc3d3d3a.jpg

Opublikowano

tam gdzie 'brązowy' - w gniazdo jednostki mmi. tam już siedzi wtyczka wyjmij ją i włóż tą

Edytowane przez wuPiotrek

Opublikowano

Nie rozumiem tylko dlaczego izolują przewody zasilania i masy wraz z tym wtykiem skoro muszą być doprowadzone do lewej strony a wtyk do jednostki MMI po prawej stronie - czy dobrze rozumiem, że mam je odizolować i poprowadzić tak jak napisałem ?

Opublikowano
3 godziny temu, arnonim napisał(a):

Nie rozumiem tylko dlaczego izolują przewody zasilania i masy wraz z tym wtykiem skoro muszą być doprowadzone do lewej strony a wtyk do jednostki MMI po prawej stronie - czy dobrze rozumiem, że mam je odizolować i poprowadzić tak jak napisałem ?

nie wiem jakie masz kable i skąd je wziales, wiekszosc tych gotowych zestawów jest wykonana tak ze masa odchodzi i przykręca się ją do któregoś oczka pod nogami kierowcy a przewód + ma koncowke ktora sie wpina do gniazda bezpiecznikow. jak przeczytasz pierwszy post tego wątku - autor tez mial błędnie wykonaną wiązkę. moze ktos zle zaizolował po prostu. mozesz poszukac plusa gdzies przy mmi i sie tam wpiąć - mniej rozbierania. lepiej natomiast jak bys sie wpiął tak jak jest fabrycznie.

Edytowane przez wuPiotrek

Opublikowano

Jeszcze Was trochę pomęczę, wpięta kostka oryginalnie ma 5 przewodów (1 zdj.) tą którą mam wpiąć od modułu 2xUSB ma 3 przewody (2 zdj.) czy to OK ?20240719_170337.thumb.jpg.d8587a88bca232c4cc118a86c1073779.jpg20240719_170357.thumb.jpg.81f95ced3626a3fbfe3daac12936e9ee.jpg

Opublikowano

Jeszcze mam pytanie, która to jest kostka T54C ?20240719_193750.thumb.jpg.4629a17855c22f2684d65bb97871be68.jpg

Opublikowano

Ta mała pierwsza z lewej. Tamte dwie pozostałe są 73 pinowe.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, a co w przypadku gdy pin 1 mam już zajęty ?

20240719_202008.thumb.jpg.513ce7faee8fa8bdd56e24b98f9a7cb9.jpg

Opublikowano

Nie może być zajęty, bo zgodnie ze schematami pin 1, jak i 54 są wolne. Pomyliłeś piny.Coś mi się wydaje, że lepiej nie powinieneś tam grzebać bo śmierdzi mi to dobrym zwarciem. Oddaj auto do kogoś mającego większe doświadczenie w tej materii.