Opublikowano 29 Maja 20242 l W dniu 29.05.2024 o 19:43, Muskel1 napisał(a): Jak skasujesz kody FEC to mapy zablokuje. Ok, no czyli to odpada W dniu 29.05.2024 o 20:32, wuPiotrek napisał(a): ja dalej twierdze ze chcesz przekombinowac, kabel z golfa + aawireless pod deske schowac i masz nawigacje z carplaya dobrą i łatwą do obsłużenia z telefonu. to nie jest duzy koszt, sam to zrobisz. nawet na sile to mogl bys to odlaczyc i cofnac zmiany przed oddaniem na gwarancje. po prostu nie bedziesz zadowolony z tej wbudowanej navi nawet jak bedzie aktualna. sprecyzuj jeśli możesz
Opublikowano 30 Maja 20242 l 11 godzin temu, Wojtas_K napisał(a): sprecyzuj jeśli możesz 5q0035726e + wiązka wychodzi taniej niż porty usb które są absurdalnie drogie do tego podłączasz aawireless - Carlinkit 5.0 - CPC200-2Air i chowasz pod plastiki ja tak u siebie zrobiłem i działa spoko, nie musze podlaczac kabla usb do telefonu co jest mega na plus do wersji po kablu Do montażu wystarczy zdjąć schowek Z tego co czytałem na forum teraz dużo łatwiej samemu wgrać carplay w b9 niz wczesniej, jakimś plikiem na karcie pamięci poszukaj sobie jest temat na forum. Plus kodowania - odb11 kupisz tanio chyba ze juz masz cos. Jak cos to nawet mam obd11 w wersji android moge sprzedac bo kupilem tą nowszą ios/android
Opublikowano 30 Maja 20242 l 10 minut temu, wuPiotrek napisał(a): Z tego co czytałem na forum teraz dużo łatwiej samemu wgrać carplay w b9 niz wczesniej, jakimś plikiem na karcie pamięci Ta metoda jest do małej nawigacji Delphi. Kolega ma dużą nawigację Harmana, więc trzeba użyć narzędzia M.I.B. Edytowane 30 Maja 20242 l przez Muskel1
Opublikowano 31 Maja 20242 l W dniu 30.05.2024 o 10:16, wuPiotrek napisał(a): 5q0035726e + wiązka wychodzi taniej niż porty usb które są absurdalnie drogie do tego podłączasz aawireless - Carlinkit 5.0 - CPC200-2Air i chowasz pod plastiki ja tak u siebie zrobiłem i działa spoko, nie musze podlaczac kabla usb do telefonu co jest mega na plus do wersji po kablu Do montażu wystarczy zdjąć schowek Z tego co czytałem na forum teraz dużo łatwiej samemu wgrać carplay w b9 niz wczesniej, jakimś plikiem na karcie pamięci poszukaj sobie jest temat na forum. Plus kodowania - odb11 kupisz tanio chyba ze juz masz cos. Jak cos to nawet mam obd11 w wersji android moge sprzedac bo kupilem tą nowszą ios/android Przemyślę temat z kablem. Trafiłem gdzieś na YT film, na którym gość podmienia po prostu wiązkę portu "charge only" (tzn. podpina tą od dual USB) no ale tak czy siak kodowanie potrzebne... no i roboty sporo więcej. Za OBD pod androida podziękuję, u mnie jabłko. A przy okazji... odnośnie aktualizacji MMI trafiłem w necie na informację, że jeśli auto wyposażone jest w niestandardowe audio (u mnie B&O) to należy je wyłączyć fizycznie/softowo bo inaczej się wysypie i będzie wymagało parametryzacji, dogrywania datasetów czy coś. Gość ode z miasta z którym rozmawiałem stwierdził, że w tym aucie nie jest to już niezbędne. Przy czym metoda updateu, którą ja oglądałem odbywała się przez kartę SD. Gość, z którym rozmawiałem twierdzi, że musi mieć w aucie gniazdo data gdyż podpina się bezpośrednio kompem. Możliwym jest o to chodzi?? On robiąc z kompa nie musi omijać/odznaczać B&O?
Opublikowano 31 Maja 20242 l 12 minut temu, Wojtas_K napisał(a): przy okazji... odnośnie aktualizacji MMI trafiłem w necie na informację, że jeśli auto wyposażone jest w niestandardowe audio (u mnie B&O) to należy je wyłączyć fizycznie/softowo bo inaczej się wysypie i będzie wymagało parametryzacji, Dotyczy to tylko systemu Bose a nie B&O. 13 minut temu, Wojtas_K napisał(a): Przy czym metoda updateu, którą ja oglądałem odbywała się przez kartę SD. Bo tak jest.
Opublikowano 5 Czerwca 20242 l Jakie oznaczenie powinien mieć podwójny moduł USB ażeby obsługiwał android auto ? Może ktoś ma jakiś aktualny link do produktu na aliexpress.
Opublikowano 11 Lipca 20241 r W dniu 6.08.2021 o 11:24, Muskel1 napisał(a): Na Twoim przykładzie wyjaśnię jak pozbyć się tego błędu. Uruchamiamy na komputerze kalkulator, przełączamy w tryb programisty (XOR) lub wchodzimy na stronę www.XOR.pw Otworzy nam się kalkulator Zwracamy uwagę na to, aby wszystkie 3 pola Input 1 i 2 oraz Output, były ustawione w tryb szesnastkowy czyli hexadecimal (base 16). Jeżeli tak nie jest to otwieramy zakładkę i przestawiamy na (base 16). W pierwszym polu "I. Input” wpisujemy wartość odczytaną w VCDS (czyli 2E81). Wpisujemy je bez spacji między 2 a 3 cyfrą. W drugim polu „II. Input" wpisujemy C9D2 Klikamy na oblicz xor (Calculate XOR) W trzecim polu „III. Output” ukaże nam się nasza nowa wartość, którą musimy wpisać i wykonać w powyższym kanale adaptacyjnym (iDE02502). Wpisujemy ją ze spacją między 2 a 3 cyfrą czyli w tym przypadku E7 53, zatwierdzamy, odczytujemy ponownie błędy w sterowniku 5F i kasujemy go. Błąd zostanie skasowany i nie powróci. Sposób obliczania za pomocą kalkulatora windows przedstawia poniższy filmek. 798146026_Rechner2021-08-0611-02-29.mp4 55.58 MB · 0 pobrań Jaka może być przyczyna, że nie mogę tego zrobić VCDSem? Na jednym samochodzie robiłem i poszło a a drugim już nie chce.
Opublikowano 11 Lipca 20241 r 52 minuty temu, Tomek_A4 napisał(a): Jaka może być przyczyna, że nie mogę tego zrobić VCDSem? Na jednym samochodzie robiłem i poszło a a drugim już nie chce. jaki rocznik auta? 2016-2017 klon ogarnie. 2018+ > problem. przynajmniej z tym starszym klonem.
Opublikowano 18 Lipca 20241 r Zacząłem montaż podwójnego USB i mam parę pytań odnośnie demontażu istniejące USB w podłokietniku a mianowicie wyciągnąłem tylną zaślepkę (nie mam nawiewów) i jak teraz wymontować moduł z USB ? Rozumiem, że przewody, które są podłączone pod obecny moduł USB pozostają ? Przewody (zasilający i danych) muszę w jakiś sposób przeprowadzić od tylnego podłokietnika w środkowy tunel (konsolę mam zdemontowaną jak pokazano na filmie) ? Czy może ktoś ma filmiki jak demontować kolejne elementy, będę wdzięczny
Opublikowano 18 Lipca 20241 r Udało mi się zdemontować moduł 1xUSB i zamontować 2xUSB, mam pytanie odnośnie podłączenia przewodów, tak jak na zdjęciu, gdzie zielony wtyk ? Myślałem, że tam gdzie pojedyńcze przewody zasilania, bo są razem zaizolowane ?
Opublikowano 19 Lipca 20241 r tam gdzie 'brązowy' - w gniazdo jednostki mmi. tam już siedzi wtyczka wyjmij ją i włóż tą Edytowane 19 Lipca 20241 r przez wuPiotrek
Opublikowano 19 Lipca 20241 r Nie rozumiem tylko dlaczego izolują przewody zasilania i masy wraz z tym wtykiem skoro muszą być doprowadzone do lewej strony a wtyk do jednostki MMI po prawej stronie - czy dobrze rozumiem, że mam je odizolować i poprowadzić tak jak napisałem ?
Opublikowano 19 Lipca 20241 r 3 godziny temu, arnonim napisał(a): Nie rozumiem tylko dlaczego izolują przewody zasilania i masy wraz z tym wtykiem skoro muszą być doprowadzone do lewej strony a wtyk do jednostki MMI po prawej stronie - czy dobrze rozumiem, że mam je odizolować i poprowadzić tak jak napisałem ? nie wiem jakie masz kable i skąd je wziales, wiekszosc tych gotowych zestawów jest wykonana tak ze masa odchodzi i przykręca się ją do któregoś oczka pod nogami kierowcy a przewód + ma koncowke ktora sie wpina do gniazda bezpiecznikow. jak przeczytasz pierwszy post tego wątku - autor tez mial błędnie wykonaną wiązkę. moze ktos zle zaizolował po prostu. mozesz poszukac plusa gdzies przy mmi i sie tam wpiąć - mniej rozbierania. lepiej natomiast jak bys sie wpiął tak jak jest fabrycznie. Edytowane 19 Lipca 20241 r przez wuPiotrek
Opublikowano 19 Lipca 20241 r Jeszcze Was trochę pomęczę, wpięta kostka oryginalnie ma 5 przewodów (1 zdj.) tą którą mam wpiąć od modułu 2xUSB ma 3 przewody (2 zdj.) czy to OK ?
Opublikowano 19 Lipca 20241 r Nie może być zajęty, bo zgodnie ze schematami pin 1, jak i 54 są wolne. Pomyliłeś piny.Coś mi się wydaje, że lepiej nie powinieneś tam grzebać bo śmierdzi mi to dobrym zwarciem. Oddaj auto do kogoś mającego większe doświadczenie w tej materii.