Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Android Auto w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poza zakresem bo zielone menu można tylko tym (S12345 ) uruchomić. 

Opublikowano

Ale wpisując S12345 pisze ze jest błędne ?

Opublikowano

VCDS nie jest w stanie uruchomić developer menu w platformie MLB EVO 

Opublikowano

A Vas5054a sobie poradzi? 

Opublikowano
59 minut temu, Deniro napisał:

VCDS nie jest w stanie uruchomić developer menu w platformie MLB EVO 

Ja uruchomilem vcds-em green menu , sterownik bez problemu przyjął  haslo s12345

Opublikowano

nie spotkałem się zeby vcds w a4/q5/q7 przyjmował S12345 chyba że jakąś aktualizacje zrobili

Edytowane przez Deniro

Opublikowano
8 godzin temu, Deniro napisał:

nie spotkałem się zeby vcds w a4/q5/q7 przyjmował S12345 chyba że jakąś aktualizacje zrobili

Nie wiem uzywalem klona v2 na atmedze 162 vcds 21.3.0

Edytowane przez mycha1236

Opublikowano
13 godzin temu, Deniro napisał:

Nie wszystkie jednostki przyjmują. 

Opublikowano
21 godzin temu, Pellek napisał:

A Vas5054a sobie poradzi? 

Wrzuć narzędzie MIB na kartę SD, uruchom jak Update i tam z pozycji z narzędzia MIB uruchomisz w SWDL user defined.

MIB-> advanced_settings-> swdl_fw_updates-> Enable user defined SWDL

20210818_170300.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Muskel1 napisał:

Wrzuć narzędzie MIB na kartę SD, uruchom jak Update i tam z pozycji z narzędzia MIB uruchomisz w SWDL user defined.

MIB-> advanced_settings-> swdl_fw_updates-> Enable user defined SWDL

20210818_170300.jpg

Poszło aktualizuje się właśnie do K3346, wielkie dzieki

Edytowane przez Pellek

Opublikowano

Po zaktualizowaniu , wrzucam znowu Mib + patcha , całość czy jakoś wyodrębniam dla danej wersji tj K3346? 

Opublikowano

Patch instalujesz dopiero po ostatniej aktoalizacji.

Opublikowano
2 minuty temu, Muskel1 napisał:

Patch instalujesz dopiero po ostatniej aktoalizacji.

Dokładnie mam już K3446, a są jeszcze dostępne nowsze? Bo w sumie w poradniku widziałem na tym się zakonczylo. 

Wracając do pytania wrzucam cały folder z Mib+ patch? Na kartę i robię jak w instrukcji? 

Opublikowano

K3446 jest ostatnim. Wrzucas na kartę i postępujesz zgodnie z instrukcją.

Opublikowano

Powiodło sie

Edytowane przez Pellek

Opublikowano

Nie jest konieczne. To była stara metoda. 

Opublikowano

Gdyby komuś po montażu dwóch gniazd USB i aktywacji ASI działało tylko AndroidAuto to trzeba zmienić kodowanie 5F byte 19 na wartości C4.

F1C49C20-361C-4EA3-849B-A94B368AB11F.jpeg

Opublikowano
W dniu 11.06.2021 o 20:51, pl_adamk napisał:

Witajcie, chciałbym się z Wami podzielić tym jak udało mi się uruchomić funkcję Android Auto oraz zaktualizować mapy w swojej A4. Ostrzegam, że poniższy sposób sprawdził się w moim przypadku więc nie oznacza to, że w każdym innym aucie zadziała. Wszystko robicie na własną odpowiedzialność. Poniższe informacje będą bardziej zestawem wskazówek niż instrukcją stricte krok po kroku. Do dzieła!

Cześć pierwsza hardware

Moje auto było wyposażone w pojedynczy port USB (Charge only) - należy go wymienić na podwójny i uzupełnić instalację. Ja swój port wraz z wiązką nabyłem na aliexpress z tej aukcji: Link Port USB wygląda OK natomiast we wiązce znalazłem błąd - przewód brązowy (masa) był zamieniony z różowym (podświetlenie) w kostce po stronie portu, dodatkowo te trzy luźne przewody okazały się za krótkie. Może źle je układałem czy coś - nie wiem. Przedłużyłem. Montaż z grubsza jest opisany w załączonej instrukcji (nie znalazłem lepszej). W skrócie:

• Demontujemy konsolę centralną Film YT
  • Demontujemy tylne nawiewy - żadnej filozofii. Podważamy od boku i wyskakuje
  • Demontujemy schowek: demontujemy bok konsoli, kilka śrubek + odłączenie kostki. 
  •  image.png 
  • Demontujemy osłonę pod kierownicą, demontujemy lewy bok konsoli, cztery śrubki i gotowe
  • image.png
  • Demontujemy osłonę przy słupku
  •  image.png,
  • Następnie klamka otwierania maski: 
  • image.png
  • By finalnie zdjąć osłonę progu:
  •  image.png

Kabelki prowadzimy jak w załączonej instrukcji. Dwa z kostkami do jednostki multimediów, pojedyncze na lewą stronę. Czerwony wpinamy do skrzynki z bezpiecznikami w boku konsoli, brązowy najlepiej złapać w punkcie masy pod dywanem pod zdjętą osłoną progu, różowy opcjonalnie jak chcemy mieć podświetlenie do modułu elektryki, kostka T54c (najmniejsza) pin 1 (piny są ponumerowane w kostkach). 

image.png

Po stronie jednostki multimediów - mi najłatwiej było ją odkręcić. Kostkę od istniejącego portu USB (zielona) wypinamy ze złącza i zastępujemy nową. Dodatkowy okrągły kabel z brązową wtyczką wpinamy w wolne złącze o tym samym kolorze. 

Składamy wszystko w odwrotnej kolejności. Należy teraz wykasować wszystkie błędy które zarejestrowało auto podczas naszych prac. Na pewno: Poduszki powietrzne, skrzynia biegów, system multimediów. I to chyba było by na tyle w kwestii Hardware.

Software

Tu ostrzegam. Nie jestem specjalistą. Posiłkowałem się niemieckim forum Link do forum W moim przypadku zabawa wyglądała następująco. W Red engineering menu sprawdziłem swoją wersję software (WAŻNE aby wgrać odpowiednią wersję!). Było to MHI2_ER_AUG22_K2161. Jest to wersja podatna na patch ale chciałem zrobić update do nowszej wersji ze względu na stabilność android auto. Mam nagłośnienie B&O dlatego odłączyłem pętle MOST od wzmacniacza żeby go nie ubić (czytałem coś, ęże później trzeba go parametryzować poprzez VCP, którego nie mam) i założyłem pętle światłowodową (nauczka ;)). Pobrałem firmware z wspomnianego forum zgodnie z opisem Link Wersje P3241 oraz K3344. Instalacja wyglądała następująco:

• Podłączenie prostownika do auta (WAŻNE)
  • Wrzuciłem wersję P3241 na kartę SD i do portu 1 w jednostce multimediów
  • Red Engineering Menu, aktualizacja zgodnie z instrukcjami na ekranie
  • Cierpliwość - trwa to 20 minut, jednostka resetuje się parę razy. 
  • Finalnie budzi się i działa.
  • Następnie wersja K3344 na kartę i wszystko j.w.

Patch - aby działało AA i aktualizacja map należy spatchować jednostkę. Jest do tego gotowe narzędzie na wskazanym forum MIB - More Incredible Bash. Ściągamy i wrzucamy na kartę SD. Uruchamiamy red engineering menu i instalujemy jak zwykłą aktualizacje - patrz wyżej. Po zakończeniu wchodzimy w green engineering menu  - wybieramy M.I.B - przechodzimy w dół aż zobaczymy menu:

Wszystkie czynności wykonujemy spokojnie, sprawdzając czy zaczęta operacja na pewno się zakończyła (przechodzimy kółkiem na sam dół)

image.png

Zaczynamy od Backup - opcja standard powinna być ok. 

Następnie patch IFS-root --> Flash patched image - jednostka po zakończeniu powinna się uruchomić ponownie. więc ponownie wchodzimy w green engineering menu  - wybieramy M.I.B. Na koniec Carplay activation. Reboot jednostki i Android auto powinno hulać. Kartę SD można wyjąć.

Aktualizacja map

Powyższy patch jednostki wrzuca odpowiedni kod FEC umożliwiający aktualizację map chyba do 2030 roku. Aby je zaktualizować pobieramy mapy z oficjalnego serwera VW Link do map Wrzucamy na kartę SD (min 32GB) i aktualizujemy poprzez zwykłą opcję aktualizacji w "Pielęgnacji systemu"

Uff to byłoby na tyle. W razie wątpliwości poczytajcie wskazane forum przy użyciu google translate. Trochę pracy, trochę strachu ale efekt jest zadowalający. Polecam :)  

Smartphone_interface_Install_Guide_PL.pdf 436 kB · 57 pobrań

Zamowilem zestaw z linku ktorego Ty zamawiales , w celu upewnienia sie czy chinczyk poprawil blad w instalacji  , we wtyczce 8 pin mam wpiety  brazowy (masa) pod nr 6 a rozowy pod nr 4 . Czy jest to prawidlowo wykonana instalacja  czy dalej zamieniony brazowy z rozowym ?

Opublikowano

Witajcie . 

Czy mogę z MHI2Q_ER_AUG22_P3638 MU:0917 zaktualizować na MHI2Q_ER_AUG22_P5092_MU1329 ?

nie mogę znaleść informacji jaka jest zasada doboru wersji Firmware. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 23.08.2021 o 20:46, mycha1236 napisał:

Zamowilem zestaw z linku ktorego Ty zamawiales , w celu upewnienia sie czy chinczyk poprawil blad w instalacji  , we wtyczce 8 pin mam wpiety  brazowy (masa) pod nr 6 a rozowy pod nr 4 . Czy jest to prawidlowo wykonana instalacja  czy dalej zamieniony brazowy z rozowym ?

Wszystko się zgadza :thumbup1: