Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Downpipe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , byłem dzisiaj na przeglądzie niestety Pan diagnosta po sprawdzeniu całego auta i zdziwieniu że wszystko jest w idealnym stanie zauważył brak katalizatora ( downpipe włożony) przegląd negatywny, co radzicie zrobić teraz ?

Opublikowano
11 minut temu, Mati97532 napisał:

Witam , byłem dzisiaj na przeglądzie niestety Pan diagnosta po sprawdzeniu całego auta i zdziwieniu że wszystko jest w idealnym stanie zauważył brak katalizatora ( downpipe włożony) przegląd negatywny, co radzicie zrobić teraz ?

A co masz zrobić. Jak już wpisał, że nie ma katalizatora to na kolejnym przeglądzie musi się pojawić.

Opublikowano
2 godziny temu, Mati97532 napisał:

,co radzicie zrobić teraz ?

Wstawić katalizator na swoje miejsce lub wyciągnąć rower z piwnicy.

Opublikowano

Teraz to po ptokach, pozostało to co napisał @Muskel1, jak byś miał "wydmuszkę" to by dopatrzył się tylko jak by spaliny kontrolował, chociaż ze 2 lata temu mówiłem diagnoście żeby mi sprawdził spaliny to bd wiedział czy lpg dobrze ustawione to powiedział, ze nie zrobi bo wentylatory mu się na hali włączą i będzie zimno xD.

Opublikowano
3 godziny temu, pelonek1 napisał:

A co masz zrobić. Jak już wpisał, że nie ma katalizatora to na kolejnym przeglądzie musi się pojawić.

W teorii tak,w praktyce różnie do tego diagności podchodzą.

Opublikowano
32 minuty temu, Ivanek napisał:

W teorii tak,w praktyce różnie do tego diagności podchodzą.

No ale tutaj raczej nikt się nie będzie podkładał.

Opublikowano

Nikt mu nie podbije jak diagnosta to w system wrzucił tylko kamikaze, który chce z robotą się pożegnać.

Opublikowano

SKP to nie instytucja harytatywna, gdzie wydanie pieczątki zależy od dobrej woli i humoru diagnosty. Mają wytyczne uregulowane ustawami prawnymi i muszą na podstawie tego się kierować. Osoby, które tego nie przestrzegają będą obarczane karami pieniężnymi i ryzykują (słusznie) utratę pracy.

Opublikowano

Nadal tacy diagności są spotykani niestety :)

Opublikowano

Przyjdzie i kolej na tych ostatnich.

Opublikowano

Tylko jak samochód nie przejdzie "przeglądu" w system idzie automatycznie za co samochód nie przeszedł. Trzeba ryzykanta, który teraz da pieczątke, bo w razie next badania i powtórki lub kontroli utrata uprawnień.

Opublikowano
28 minut temu, tass napisał:

Tylko jak samochód nie przejdzie "przeglądu" w system idzie automatycznie za co samochód nie przeszedł. Trzeba ryzykanta, który teraz da pieczątke, bo w razie next badania i powtórki lub kontroli utrata uprawnień.

Zależy, znam przypadki gdzie policja stała stricte za SKP i robiła wyrywkowe kontrole ale jeśli policja znajdzie tą samą usterkę kilka czy kilkanaście dni później to dlaczego diagnosta ma dostać po łapach? Jak udowodnić, że diagnosta to widział? A może właściciel wprowadził modyfikację po przeglądzie?
Według mnie żeby odebrać uprawnienia diagnoście to jedyną słuszną metodą jest przyłapanie na gorącym uczynku: radiowóz za SKP... 

Opublikowano

Teoretycznie zależy ile haków będą mieć na diagnoste i będą wyciągać nieprawidłowości jakie tylko wynajdą, na SKP masz kamery i all idzie w cepik, ogólnie gdzieś może na "końcu świata' pieczątke podbiją, ale to duże ryzyko, jak nie ma czegoś w systemie to jeszcze ujdzie przez niedopatrzenie.

Opublikowano
2 godziny temu, tass napisał:

Teoretycznie zależy ile haków będą mieć na diagnoste i będą wyciągać nieprawidłowości jakie tylko wynajdą, na SKP masz kamery i all idzie w cepik, ogólnie gdzieś może na "końcu świata' pieczątke podbiją, ale to duże ryzyko, jak nie ma czegoś w systemie to jeszcze ujdzie przez niedopatrzenie.

Te kamery warte tyle co wideorejestratory policyjne :) 

Opublikowano
8 godzin temu, Ivanek napisał:

Jak udowodnić, że diagnosta to widział? A może właściciel wprowadził modyfikację po przeglądzie?

No przecież diagnosta widział i wpisał do systemu brak katalizatora.

Osobiście znam dwóch diagnostów. Trzeba być idiotą, żeby po takiej akcji podbić przegląd.

Do autora wstawki. Załóż katalizator (może być używka) i jedź do pieczątkę. Proste.

Opublikowano
10 godzin temu, Ivanek napisał:

Te kamery warte tyle co wideorejestratory policyjne :) 

W "biedronce" są kamery na SKP i jak kontrolowali diagnostów sprawdzali nagrania co było widać i jak nie wiem. Wiem tyle że nie jeden pożegnał się z uprawieniami za nieprawidłowości. Jestem tego zdania co kolega wyżej, trzeba być idiotą albo być pewnym tego co się robi aby teraz podbić pieczątkę, nie te czasy co 10- 15 lat temu przed aferą z dieslami.

Opublikowano
6 godzin temu, tass napisał:

W "biedronce" są kamery na SKP i jak kontrolowali diagnostów sprawdzali nagrania co było widać i jak nie wiem. Wiem tyle że nie jeden pożegnał się z uprawieniami za nieprawidłowości. Jestem tego zdania co kolega wyżej, trzeba być idiotą albo być pewnym tego co się robi aby teraz podbić pieczątkę, nie te czasy co 10- 15 lat temu przed aferą z dieslami.

Bez problemów klepią pieczątki za szyby czy inne rzeczy ;)

Opublikowano

To może ja napiszę z własnego doświadczenia. Wydaje mi się że diagnosta nie "wpisuje" przyczyny negatywnego badania technicznego, tylko wybiera jedną z dostępnych pozycji za którą to badanie miało taki a nie inny wynik.

W moim przypadku za brak katalizatora jako przyczynę miałem wpisaną przekroczoną emisję spalin, wróciłem do garażu, założyłem kata, do godziny byłem na SKP, pyk pieczątka.

Żeby nie bawić się w tą samą zabawę co roku, zrobiłem osłonę DP z blachy termicznej (taka co idzie nad wydechem, albo jak są na ścianach grodziowych) i zmieniłem SKP - w kolejnych latach bez problemu :)

Edytowane przez zionx
Literówka

Opublikowano

Wszystko zależy od ludzi. W sieprniu miałem podobną sytuację.
Na 1szej stacji trafił się "cwaniak", co nawet stwierdził: "Pan tu downpipe'a ma zamiast katalizatora" - dobry zawodnik, myślę sobie. Choć 2 lata z rzędu na tej samej stacji przegląd przechodziłem z tym DP, był tylko inny diagnosta ;- ). Tylko, że akurat ci, to są "kumaci" diagności, nie wklepują do systemu, tylko jak jest coś nie tak, to biorą $$ za zwykłe sprwadzenie stanu pojazdu, do systemu nie wpisują i mówią abyś zrobił to co jest nie tak.
Na 2giej stacji jeszcze śmieszniej. Posprawdzane wszystko, nie zauważył, że nie ma kata. Ale pod koniec badania sprawdzał spaliny - oho, to będzie problem myśl
ę sobie. Oczywiście norma przekroczona.. ale, Pan stwierdził, że może sondy trzeba wymienić bo źle pokazują stąd jest zła mieszanka ;- ) Przegląd podbity. Będę się martwił za rok. Opcja jaką biorę pod uwagę to kupić kata i robić przekładki przed przeglądem. Ale jeszcze wcześniej owinę DP termoizolacją (heat shield), może będą myśleli, że to kat.

Opublikowano
3 godziny temu, traczu_lca napisał:

Wszystko zależy od ludzi. W sieprniu miałem podobną sytuację.
Na 1szej stacji trafił się "cwaniak", co nawet stwierdził: "Pan tu downpipe'a ma zamiast katalizatora" - dobry zawodnik, myślę sobie. Choć 2 lata z rzędu na tej samej stacji przegląd przechodziłem z tym DP, był tylko inny diagnosta ;- ). Tylko, że akurat ci, to są "kumaci" diagności, nie wklepują do systemu, tylko jak jest coś nie tak, to biorą $$ za zwykłe sprwadzenie stanu pojazdu, do systemu nie wpisują i mówią abyś zrobił to co jest nie tak.
Na 2giej stacji jeszcze śmieszniej. Posprawdzane wszystko, nie zauważył, że nie ma kata. Ale pod koniec badania sprawdzał spaliny - oho, to będzie problem myśl
ę sobie. Oczywiście norma przekroczona.. ale, Pan stwierdził, że może sondy trzeba wymienić bo źle pokazują stąd jest zła mieszanka ;- ) Przegląd podbity. Będę się martwił za rok. Opcja jaką biorę pod uwagę to kupić kata i robić przekładki przed przeglądem. Ale jeszcze wcześniej owinę DP termoizolacją (heat shield), może będą myśleli, że to kat.

Post z serii "Jak oszukałem diagnostę kosztem własnego zdrowia". Sorry ale żeby się z tego cieszyć musi brakować czegoś pod deklem chyba.