RALF76 Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 (edytowane) Może trywialne pytanie ale jak to robicie przy odpalaniu 1) wciskacie zapłon, potem pedał stop i raz jeszcze zapłon co powoduje zapalenie 2) czy po wejściu do auta pedał stop i odrazu zapłon co powoduje zapalanie Jak prawidło powinno się robić ? i czy w ogóle ma to znaczenie? Edytowane 22 Września 2023 przez RALF76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Ja wciskam pedał hamulca i od razu rozruch silnika. Nie ma nigdzie zalecenia uruchamiania najpierw zapłonu. W zimie gdy temperatura spadnie i świece żarowe muszą być aktywowane, można zaobserwować niewielkie opóźnienie między wciśnięciem przycisku start a pracą rozrusznika. Sterownik silnika sam decyduje kiedy dać napięcie na zacisk 50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 22 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 no właśnie nie widziałem nigdzie w instrukcji takiej informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koalakm Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 31 minut temu, RALF76 napisał(a): 2) czy po wejściu do auta pedał stop i odrazu zapłon co powoduje zapalanie ja tez ten sposob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 22 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 (edytowane) 16 minut temu, Koalakm napisał(a): a tez ten sposob to teraz zrób pierwszy sposób jutro rano na zimnym silniku i napisz odczucia czy jest jakaś różnica w odpalaniu (bo u mnie 2 sposób powoduje że wał robi z 2 obroty więcej - "tylko na zimnym i po postoju co najmniej 24h", na ciepłym nie ma znaczenia (czytałem gdzieś info od handlarzy że te silniki tak mają ale nikt na forum o tym nie pisze) włącz zapłon na 3-4 sek zanim zamkniesz drzwi i potem odpal Edytowane 22 Września 2023 przez RALF76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koalakm Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 7 minut temu, RALF76 napisał(a): to teraz zrób pierwszy sposób jutro rano na zimnym silniku i napisz odczucia czy jest jakaś różnica w odpalaniu (bo u mnie 2 sposób powoduje że wał robi z 2 obroty więcej - "tylko na zimnym i po postoju co najmniej 24h", na ciepłym nie ma znaczenia (czytałem gdzieś info od handlarzy że te silniki tak mają ale nikt na forum o tym nie pisze) włącz zapłon na 3-4 sek zanim zamkniesz drzwi i potem odpal heh oki postaram sie pamietac jakos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryciusz Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 U mnie bez różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 22 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 23 minuty temu, patryciusz napisał(a): U mnie bez różnicy. po nocy próbowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryciusz Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Nie widzę różnicy, dwa obroty wału i chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 25 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaa5 Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 (edytowane) u mnie jest różnica . możliwe że wpływ ma lekko zmęczony akumulator opcja 1 daje lepszy efekt Edytowane 25 Września 2023 przez Lukaa5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekiel 13 Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 (edytowane) Hamulec , potem przycisk . Edytowane 25 Września 2023 przez dekiel 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 26 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) 11 godzin temu, Lukaa5 napisał(a): u mnie jest różnica . możliwe że wpływ ma lekko zmęczony akumulator opcja 1 daje lepszy efekt no właśnie, różnie reagują auta, od nowości masz aku? dalej nie wiem czemu to daje lepszy efekt przecież aku się nie podładuje - może kwestia obciążenia aku w momencie rozruchu innymi systemami Edytowane 26 Września 2023 przez RALF76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 26 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 W dniu 22.09.2023 o 17:42, patryciusz napisał(a): U mnie bez różnicy. masz nowy aku? chip? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaa5 Opublikowano 26 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 4 godziny temu, RALF76 napisał(a): od nowości masz aku? Tak , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiruK Opublikowano 26 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) U mnie jest różnica na zimnym i zawsze staram się najpierw włączyć zapłon, a po 3-4 sekundach hamulec i odpalam.Wtedy pali od strzała. Jak od razu zapalam to jakby dłużej kręci zanim zapali, to nie jest jakaś duża różnica, no ale jest. Akumulator mam jeszcze fabryczny. Edytowane 26 Września 2023 przez MiruK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 26 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) to czekamy jeszcze na info od patryciusza lub kogoś inngo aby dał info jaki ma aku? jeśli nowy to może jakiś trop.. widziałem gdzieś na innych forach że rozrusznik musi mieć odpowiednią prędkość aby komp wysterował zapłon silnika co przy słabym aku może dawać taki efekt (może master Muskel1 potwierdzi/zaprzeczy), Edytowane 26 Września 2023 przez RALF76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4R1O Opublikowano 26 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 3 godziny temu, MiruK napisał(a): U mnie jest różnica na zimnym i zawsze staram się najpierw włączyć zapłon, a po 3-4 sekundach hamulec i odpalam.Wtedy pali od strzała. Jak od razu zapalam to jakby dłużej kręci zanim zapali, to nie jest jakaś duża różnica, no ale jest. Akumulator mam jeszcze fabryczny. u mnie podobnie - fabryczny akumulator. W lecie nie ma różnicy, w zimie, nawet stojąc w garażu potrafi dłużej pokręcić. Dlatego również najpierw zapłon na 3-4 s a potem odpalam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryciusz Opublikowano 26 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Nie mam jeszcze stary akumulator. W zimie przy -10 po całej nocy też zapalał od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 27 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 (edytowane) ma ktoś zrobiony chip tuning? Edytowane 27 Września 2023 przez RALF76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi