bis012 Opublikowano 19 Marca Opublikowano 19 Marca Witam wszystkich, od razu na starcie zaznaczam, że jestem laikiem jeżeli chodzi o mechanikę Mam problem z rozruchem, mianowicie podczas próby odpalenia rozrusznik bardzo słabo kręci (jest po regeneracji), do tego pali bezpiecznik taśmowy na klemie plusowej od akumulatora (w bagażniku). Jak mechanik podłączył osobny akumulator pod puszkę pod maską to rozrusznik działa jak należy. Pytanie gdzie leży problem i co robić? Sprawdzać ten gruby kabel który idzie do akumulatora? Dorzucam znaleziony schemat. Zaznaczyłem na czerwono puszkę która jest pod maska , do tego moim zdaniem zaznaczone na niebiesko elementy są sprawne z tego względu ze po podłączeniu osobnego akumulatora do tejże właśnie puszki wszystko jest ok, co może być nie tak w wiązce zaznaczonej na zielono? Proszę o pomoc 😕
Langista Opublikowano 19 Marca Opublikowano 19 Marca Kabel masowy który idzie do rozrusznika oraz kabel masowy, który idzie z akumulatora należy dokładnie przeczyścić, ma pokazać się świeża warstwa miedzi. Najłatwiej kupić do tego zieloną włókninę, znajdziesz w sklepach z narzędziami lub lakierniczymi. Tak samo postąpić z miejscami styku, gdzie ma iść kabel masowy na rozruszniku oraz na samochodzie. Żeby nie korodowało pokryj to smarem miedzianym. 1
Rozwiązanie Dev Opublikowano 19 Marca Rozwiązanie Opublikowano 19 Marca zgnity kabel pradowy do rozrusznika, nagminna przypadlosc 1
Muskel1 Opublikowano 19 Marca Opublikowano 19 Marca 1 godzinę temu, Dev napisał(a): zgnity kabel pradowy do rozrusznika, nagminna przypadlosc Albo masowy, bo to też znany problem😉 1
bis012 Opublikowano 21 Marca Autor Opublikowano 21 Marca Mieliście rację winowajcą jest kabel do rozrusznika. Widać jak przy rozruchu się grzeje. Teraz pytanie , szukałem używanego kabla ale ciężko z dostępnością , mechanik zaproponował żeby zrobić bajpas i pociągnąć osobny kabel (JGY 50mm), co myślicie o takim rozwiązaniu ? Do alternatora prąd dociera normalnie. Nowa wiązka kosztuje koło 1000zł, a używana znalazłem zaledwie 1 szt na allegro, ale nie wygląda ona zbyt dobrze. f3c2a2d0-5261-4668-a147-3edb762aa3cd.mov cdf99c44-ea57-48e1-a1b1-b8a32b2dad6d.mov
bis012 Opublikowano 21 Marca Autor Opublikowano 21 Marca 3 godziny temu, Muskel1 napisał(a): Kabel prądowy czy masowy? Prądowy
Muskel1 Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca Ok. Bardzo często też gnije kabel masowy idący z aku na karoserię i wtedy jest podobne zachowanie, bo co prawda przy rozruszniku nie ma kabla masowego ale bierze on masę z mocowania na karoserii. 1
bis012 Opublikowano 21 Marca Autor Opublikowano 21 Marca Mam jeszcze jedno pytanie , czy wiecie ile prądu u was pobiera rozrusznik przy rozruchu ? Czy pobór około 300A jest prawidłowy ?
Rekomendowane odpowiedzi